De Ziua Națională a Lecturii, elevii de la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești au demonstrat cât de fascinantă poate fi călătoria în lumea literaturii! Prin provocarea „Lecturiadei 2025. Luna Februarie – luna lecturii. Citește cu mine. Ce poți face cu o carte?”, organizată de ANPRO – Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română „Ioana Em. Petrescu”, aceștia s-au aventurat într-o explorare profundă a identității: „Cine ești? De unde vii? Încotro te duci?”
Pornind de la romanul realist-obiectiv cu tematică rurală, „Ion” de Liviu Rebreanu, elevii au realizat proiecte creative și inedite, încercând să se identifice cu personajele, trăirile și emoțiile acestora. Mesajul „Tu cum vezi lumea lui Ion? Exprimă-te prin artă și cuvinte!” a fost sursa de inspirație pentru o serie de activități deosebite:
- Portrete literare – reprezentări vizuale și dramatizări care au surprins conflictele interioare ale personajelor.
- Harta satului Pripas – o ilustrare a locurilor semnificative din roman.
- Scrisori din Pripas – epistole imaginare prin care s-au explorat gândurile și emoțiile personajelor.
- Justiția morală în Ion – un mini-tribunal de dezbatere asupra acțiunilor personajului principal.
- Știrile din Pripas – un concept de post local TV, „Știrile de la ora 5”.
- Harta conflictelor – o diagramă ce a evidențiat tensiunile și contradicțiile din roman.
Toate proiectele au fost prezentate într-o expoziție dedicată evenimentului, iar cele mai valoroase lucrări, selectate pentru creativitate, relevanță și originalitate, sunt expuse cu mândrie în holul Colegiului.
Felicitări tuturor elevilor pentru implicare, creativitate și curajul de a-și exprima gândurile prin artă și cuvinte! Lectura devine astfel o punte către descoperirea propriei identități și a lumii înconjurătoare. Prof. Cristina Matei, Colegiul Național ”Grigore Moisil” Onești
Potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, „citesc foarte puţin”:
– 68,5 la sută dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an;
– 20 la sută dintre români citesc o dată pe lună şi
doar 8 la sută citesc zilnic;
– 38,7 la sută dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc,
– 40 la sută este rata analfabetismului funcţional în România.