Cu toată dăruirea

Cu toată  dăruirea

Cum era și firesc, primul număr al revistei trimestriale „de tradiție și memorie culturală”, numită ,,Izvor de neuitare-Comuna Brusturoasa” a fost lansată și în localitatea în care a fost și va fi editată în continuare, Brusturoasa. Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Păstorel Teodoreanu”, celebrul scriitor având o parte din rădăcinile sale și în această comună. Editoarea fondatoare a noii publicații este doamna Liliana Atomulese, cunoscută și în comunele Brusturoasa și Palanca,  pe toată Valea Trotușului și în județul Bacău pentru entuziasmul de a scoate la iveală viața satului în care s-a născut și în care trăiește. Lansarea a urmat premierei de același fel care a avut loc, recent, la Onești.

La evenimentul de la Brusturoasa au venit, alături de numeroși săteni, subprefectul Narcis Jitaru, Iulian Pintile – consilier superior la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, primarul și viceprimarul comunei – Cristian Coman-Găburici și Valentin Atudorei și președintele Filialei Județene ,,Cultul Eroilor” – Dănuț Voicu, alături de membri ai Consiliului Director al Filialei. Au fost prezenți și pictorii și profesorii Ioan Măric și Augustin Cojocaru, care au expus tablouri din creația proprie, dar și desene ale copiilor participanți la a treia ediție a taberei de pictură „Arta în natură”, organizată la Brusturoasa.

Manifestarea a fost deschisă cu un scurt program de melodii populare interpretate cu măiestrie de copii care fac parte dintr-un ansamblu folcloric coordonat de profesorul Gheorghe Roșu. Apoi acest prim număr al revistei „Izvor de neuitare” a fost prezentat de muzeograful și criticul de artă Iulian Bucur – în stilul său captivant și colorat – și de Romulus-Dan Busnea – jurnalist și publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Bacău. Iar despre inițiativa editării revistei au vorbit și Narcis Jitaru, Cristian Coman-Găburici, părintele paroh Constantin Popa, Marian Butucaru și Iulian Pintilie.

Cu acest prilej, subprefectul Narcis Jitaru a propus ca Liliana Atomulese și profesorul Gheorghe Roșu să primească, în viitorul apropiat, titlurile de „Cetățean de onoare al comunei Brusturoasa” și a promis să sprijine inițiativa ca ansamblul folcloric din comună să imprime cântecele interpretate pe un CD. De asemenea, Iulian Pintilie a făcut propunerea ca Brusturoasa să devină un reper turistic cunoscut în toată țara și chiar peste hotare.

Tot cu acest prilej, Dănuț Voicu, președintele Filialei Județene ,,Cultul Eroilor” a făcut cunoscut că Liliana Atomulese a acceptat să preia, în scurt timp, președinția unei subfiliale ,,Cultul Eroilor” la Brusturoasa și să revigoreze o astfel de organizație.

Doamna  Liliana Atomulese  este o pasionată cercetătoare, folcloristă, memorialistă și publicistă, iar mai nou, și creatoare de conținut, prin blogul său, ,,neuitare.ro”. Pasiune care s-a concretizat de-a lungul anilor, în activitățile pe care le-a întreprins, în calitatea sa de promotoare a istoriei, culturii, tradițiilor și obiceiurilor Văii Trotușului, iar de când s-a pensionat, cu precădere a comunei Brusturoasa, de unde își trage obârșia, dar și spiritul creator.

Domnia-sa nu a avut astâmpăr și s-a aventurat și în tainele scrisului, în slujba căruia s-a pus cu toată dăruirea și talentul său, astfel că în anul 2020, îi apare volumul ,,La Porțile Neamului – ”Repere monografice ale comunei Palanca”, unde a activat ani de zile în cadrul primăriei, dar și ca directoare a Căminului Cultural din localitate.

A urmat apoi publicația online ,,neuitare.ro”, care își menține ritmul editorial și varietatea tematică, iar acum, iată, revista ,,Izvor de neuitare – Comuna Brusturoasa”, a cărei editor-fondator este, publicație trimestrială de tradiție și memorie culturală editată în colaborare cu Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), serviciu din care fac parte și prin intermediul căruia am reușit să cunosc locuri de poveste și oameni valoroși și statornici, precum doamna Liliana Atomulese.       Articol realizat de  Romulus Dan Busnea

„În paginile acestei reviste veți regăsi numele unor personalități ridicate din Brusturoasa, veți afla despre întâmplări demult uitate, ori chiar neștiute. Veți găsi pagini din istoricul școlii, al bisericii, ori ale altor instituții. Veți gusta din savoarea întâmplărilor povestite de bunicii noștri, dar veți afla și gândurile tinerilor din comunitate. Despre cum văd ei satul zilelor noastre, dar și cum își imaginează viitorul.”   – Liliana Atomulese

Evenimentul de la Brusturoasa a avut  o moderatoare cum nu este alta – doamna Liliana Atomulese. Ea  a prezentat pe primarul comunei  Brusturoasa,  Cristian Coman-Găburici (entuziasmat să declare  ”sunt mândru că sunt  brusturean!”, în momentul discursului său, rostit în fața invitaților),  dar și pe profesorii pictori Augustin Cojocaru și Ioan Măric, artist naiv de renume mondial! În  pilduitorul  său cuvânt muzeograful și criticul de artă Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău),  a subliniat că ”Brusturoasa este un cuvânt straniu și frumos… locul unde  călătorii străini aveau timp, ca și Trotușul scăpat de Trecătoarea Ghimeș – Palanca,  să se liniștească în locul de unde începe Moldova!!” Aducând lucrurile până în prezent, cu mult farmec muzeograful Iulian Bucur a prezentat pagină cu pagină noua publicație care apare la Brusturoasa. Ridicând la aceeași înălțime trăirile evenimentului  , doamna Liliana Atomulese  a relevat faptul că ”toate lucrurile  se întâmplă cu un rost și cu un timp al lor, dar înapoi nu mai dăm!” RDB (Romulus  Dan Busnea),  a menționat  comuna Brusturoasa ”întru cele bune și pentru cele bune”, arătând că ”aceasta e un exemplu, pentru că aici există un nucleu, în mijlocul căruia se află doamna Atomulese, care ține viu spiritul comunității, prin păstrarea și promovarea valorilor naturale și umane pe care le scoate în evidență cu orice prilej și pe care le onorează cu mândrie și recunoștință”. Dacă Narcis Jitaru a evidențiat Brusturoasa ca ”locul unde spiritul se împletește cu pământul”, părintele paroh Constantin Popa a  mărturisit că ”doamna Liliana Atomulese este un izvor al pasiunii pentru istoria acestor locuri”

 …Și așa ”cu  tinerețe fără bătrânețe”, primind  urările  domnului Dănuț Voicu  de  mult succes în noua misiune de a revigora  Filiala Brusturoasa a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” dar și gândurile sincere  ale graficianului Marian Butucaru, ca ”drumul revistei <<Izvor de neuitare >> să fie cât mai lung”, doamna Liliana Atomulese ne-a dat tuturor  un pildutor  exemplu de dăruire! Pentru că – vorba domniei sale- ”gândul bun ne duce mai departe!”     I. M.  Amprenta de Onești

 

 

Distribuie articolul!