În ziua în care marcăm 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie, în centrul Chișinăului a fost inaugurată statuia Reginei Maria. Monumentul a fost amplasat în scuarul Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” și a fost dezvelit în cadrul unei ceremonii solemne, la care au participat oficiali din România și Republica Moldova, diplomați și reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei.
Monumentul a fost dezvelit de juristul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum, care l-a realizat, și – în mod simbolic – de doi oameni de știință de pe cele două maluri ale râului Prut: Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova și acad. Grigore Tinică, managerul Spitalului de Boli Cardiovasculare Iași. Au fost intonate Imnurile de stat ale Moldovei și României, precum și Imnul Regal al României Mari.
Un sobor de clerici din Mitropolia Basarabiei a oficiat slujba de binecuvântare a monumentului, apoi o slujbă de Te Deum, la finalul căreia Pr. Andrei Bucliș, secretar eparhial, a transmis un mesaj din partea Mitropolitului Petru al Basarabiei. „Regina Maria, promotoarea Marii Uniri, merită un loc dedicat ei în inima Chișinăului”, a transmis Părintele Mitropolit Petru. „Ea a consolidat și susținut revenirea noastră în albia României Mari. Sub conducerea ei discretă și înțeleaptă și-a arătat grija și devotamentul pentru acest teritoriu prin cele trei vizite oficiale efectuate în Basarabia. Aducem mulțumiri și tuturor celor ce s-au implicat la realizarea acestui proiect de anvergură și rugăm pe Milostivul Dumnezeu să răsplătească tuturor cu bucurii sfinte și nemuritoare, asemeni idealului național unitar românesc. Jertfa și munca domniilor voastre sunt un mare serviciu adus neamului și adevărului istoric”, a mai transmis Părintele Mitropolit Petru.
La final, au fost depuse coroane de flori la statuia suveranei.
Statuia are 6 metri înălțime, a fost creată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în baza unui proiect al arhitectului Mihail Andrieș, și este amplasată pe un soclu din piatră de Cosăuți realizat de meșterul Marin Lozan.
Statuia Reginei a fost amplasată în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, care a fost ctitorit de suverană. Inițiativa unei statui a suveranei la Chișinău apăruse din 1939, dar vitregia istoriei a împiedicat împlinirea ei după ce provincia a fost alipită la URSS și urgia stalinistă ateistă s-a instalat.
Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice românești care și-a exprimat dorința de a se uni cu România în 1918. Regina a vizitat Basarabia de trei ori: în 1920, împreună cu Regele Ferdinand I Întregitorul, ca parte a vizitei regale de după Marea Unire; în 1925, tot împreună cu regele, la deschiderea Expoziției Basarabiei de la Chișinău; și în 1927, când a participat la ședința Ligii Femeilor Române. Regina Maria a fost un susținător al Marii Uniri din 1918, supranumită ”Mama Războiului”, care a dus la formarea României Mari. Ea a participat la tratativele de pace de la Paris, având un rol esențial în recunoașterea noilor granițe ale României.