De cum deschizi televizorul, reclamele publicitare te asaltează:”Este timpul lemnului!” Pentru că lucrurile realizate din lemn devin ingenioase prin migala cu care sunt făcute și aduc mereu un strop de magie. Privind tot ceea ce ”încheie în fibra lemnului” meșterul Nicolae Răuță din satul Brătila, comuna Helegiu, te lași purtat de firul unei frumoase povești! El este de loc din satul Brătila, ”un sat de oameni gospodari, care a rămas fără tinerețe!” Cu o ascunsă bucurie în suflet Nicolae Răuță ne mai spune că ”Brătila a fost și comună până în 1968, acum fiind cel mai mare sat din comuna Helegiu!” Enciclopediile de pe internet (Wikipedia), precizează că ”în forma actuală satul a rezultat în 1968 din comasarea satelor Ciortea, Brătila de Jos, Brătila de Mijloc și Brătila de Sus – Răzășească. Pe aceste locuri a fost menționată și o populație de munteni, din Rucăr, care a dat numele Munteni!”
De aici, din Munteni începe povestea meșterului – tâmplar Nicolae Răuță, care a profesat ca silvicultor în zonă timp de 22 de ani! El își amintește cu drag de anii în care și-a făcut studiile la Liceul Silvic de la Câmpulung Moldovenesc, unde a avut colegi din zona Oneștiului pe Adrian Boghici, Ioan Moldoveanu și alții! Acolo, la Câmpulung Moldovenesc, în timpul comunismului în fiecare an peste 100 de absolvenți erau pregătiți pentru a deveni silvicultori destoinici în toată Moldova, azi Colegiul Silvic ”Bucovina” fiind una din instituțiile de învățământ de elită din același domeniu, obținând numeroase succese la concursurile de doborât copaci și de tăiat lemne, atât cu echipe de fete cât și cu echipe de băieți!
Vremurile de tranziție de după evenimentele din 1989 au făcut ca Nicolae Răuță să ajungă în Anglia, unde lucrând într-o fabrică, și-a descoperit pasiunea de a lucra cu lemnul, cu scule performante. ”Dacă lucrezi cu simț de răspundere, ies lucruri foarte frumoase, de mobilier pentru terase, pentru grădinărit, pentru curte și nu numai! Fac lucruri frumoase, care le plac și altora!”, ne-a declarat Nicolae Răuță. El lucrează cu lemn de cireș, frasin, paltin, stejar pe care îl pregătește cu minuțiozitate pentru a realiza lucrurile care să fie plăcute celor ce vor să aibă în gospodăria lor un asemenea mobilier. Acesta are o linie modernă, totul fiind făcut cu multă pasiune.
În forfota de la atelierul său, cu utilaje și cu multe scule de mână performante Nicolae Răuță lucrează și pătuțuri pentru bebeluși, șezlonguri, băncuțe, plase ornamentale (din lemn) precum și mască pentru calorifer și șemineu. Toate acestea pot fi surprize plăcute pentru cei care vor să dețină ori ca să dăruiască împreună cu un zâmbet astfel de bucurii! Menționăm că acest meșter care face tot ce se poate lucra din lemn poate fi contactat pe pagina sa de Facebook https://www.facebook.com/share/18Y7nKEqzP/