”Un simbol de lumină / precum e apa la rădăcină!”

”Un simbol de lumină / precum e apa la rădăcină!”

În ”a vieții dulce strună” familia  profesorilor Nicolae și Lenuța Ciorobea a aniversat în urmă cu o săptămână  50 de ani de la căsătorie! La acest frumos moment festiv  ”Caii negri străbat cerul / Scuipând scântei din copite  / Când Zeus nemuritorul / Dă cu fulgere-ascuțite.”- după cum  a scris (foarte inspirat)  un poet din Râmnicu Sărat, Mircea Mocanu.

Vestind parcă ”nunta de aur” și profesorul Nicolae Ciorobea a  adunat  între coperțile  unui volum, publicat în  primele luni ale  acestui an, un  înmiresmat buchet de versuri și de cugetări. Cartea se numește ”Viața din anii trăiți”, a apărut la Editura ”Magic Print” din Onești și ne călăuzește, de pe coperta a doua, cu o pildă a Sfântului Gavril Ivireanu:

”Viața este un dar al lui Dumnezeu

– viața este frumusețe, admir-o;

– viața este un vis, realizează-l;

– viața este o provocare, înfrunt-o;

– viața este o tristețe, depășește-o;

– viața este un cântec, cântă-l;

– viața este o luptă, accept-o;

– viața este o povară, rabd-o;

– viața este un dar, folosește-l;

– viața creștină se naște  pe Golgota, fii în biserică fiu;

– viața este Înviere împreună cu Hristos, Înviază!”

Toată cartea  recent apărută a profesorului  Nicolae Ciorobea  este ”o pledoarie pentru viață și farmecul ei”, după cum mărturisește autorul într-un titlu! Și cum  și noi, oamenii, avem nevoie de poezie iată cum ”încrustrează” cuvintele  profesorul Nicolae Ciorobea:”Soarele se înalță încet / Maiestuos și fără preget / Te îmbie să trăiești / Să exiști, să fii, să crești// Cerul îți dă dezlegare / Să privești din zare – n zare / Și cu credință, iubire și efort / Să-ți făurești al tău rost //…Bucură-te dar, de viață / Și nu uita să strângi în brațe, / Cu dragoste și fără frică / A ta minunată  <<clipă>>!”

Ne bucură foarte mult cugetările ”presărate din loc în loc între paginile  pline de lumină ale cărții! Și ce  rostiri  pot fi  mai înălțătoare  ca acestea:”Un gând frumos poate fi ca o biserică în care omul  își odihnește sufletul” (Regina Maria), ”Când dormi cu capul în brațele unei femei, te trezești cu visele pieptenate” (Mihai Pauliuc), ”Când două suflete se ating, Dumnezeu  zâmbește” (un duhovnic). La fel sunt și gândurile ”prelucrate” de  prof. Nicolae Ciorobea:”Greșelile trecutului pentru fiecare, pot fi uitate  doar prin iertare”; ”Trăiești o frumusețe, trăiești o bucurie, dacă te  împaci în primul rand cu tine ”.

Autor al mai multor volume ( între acestea fiind ”Crâmpeie de viață” – apărut în 2019, ”Toate clipele mele”  – 2020,  ”Simțământul timpului care fuge”, ”Gânduri și fapte din izvorul artezian al vieții” – 2023 dar și altele), prof. Nicolae Ciorobea ne oferă de fiecare dată pagini pline de sinceritatea trăirii! Astfel, ”lumea de poveste” pe care o surprinde în rândurile sale ”adună binele” , într-un cântec. Alăturăm celor mai frumoase urări ”o inscripție” lirică  domnului profesor și frumoasei sale familii: să rămână ”un simbol de lumină / precum e apa la rădăcină!”            Ion Moraru

 

Distribuie articolul!