”Lumea este o taină…”

”Lumea este o taină…”

Popasul dumneavoastră în această viață a fost doar o muzică , dar nu orice muzică! A fost o melodie atât de frumoasă și profundă, ca un fulg care plutește!

”Când, în mod firesc, ar fi trebuit să celebrăm viața, ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină: compozitorul, pedagogul, omul de cultură Eugen Doga. A plecat în tăcerea cerească cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”   Ministerul Culturii  din  Republica Moldova

”Fiecare om care se consideră creator trebuie să fie și filosof, să aibă ochi în toate părțile, să prindă cu urechile sale nu numai sunetele, dar și suflarea Universului, a lumii întregi. Și primul drum pe care trebuie să meargă un artist este drumul spre sine, Acolo sunt  <<depozitate>>  forțe creative, bunul și răul, întrebările și răspunsurile la toate ce se petrec cu artistul, cu lumea, cu viața și rostul ei. E greu? Da, dar și marea bucurie te așteaptă când găsești răspunsul așteptat, când simți că ești învingător în luptă cu sinele ascuns în tine. Eu deseori observ că realizarea cu succes a ideii de creație depinde de un așa numit COD, care trebuie căutat în sine, o taină pe care trebuie să o intuiești, un  <<nu știu ce și nu știu cum>>, cum zicea marele Eminescu. Mulți duc o viață întreagă fără nicio bănuială despre ce se face în ei, în zăcămintele lor, poate că supradozate cu energii care i-ar face celebri. Iar lumea e nesfârşită. Cu cât mai mult o cunoști, cu atât mai mult înțelegi că o cunoști foarte puțin. Fiindcă lumea este o taină. Taina ne pune să visăm, să ne mișcăm, să iubim și să prindem dragoste de viață….

Omul de creație trebuie să cânte în lucrările sale frumusețea omului, a Lumii, a spiritului sănătos, prietenia, să unească, nu să dezbine lumea. Pentru asta el trebuie să aibă curajul de a fi cinstit la toate ce se petrec cu el, cu țara, cu lumea, cu poporul său, limba originea, istoria. El e obligat să simtă pulsul vremii, bucuriile și nevoile omului, ca pe urmă să le transforme în opere de artă, care sunt sigur că vor găsi rezonanță pozitivă la milioane de admiratori.”

Dintr-un interviu realizat de Iuliana Gorea Costin (membră a Uniunii Ziariștilor din România)  cu maestrul Eugen Doga

Distribuie articolul!