ELEVII LICEULUI TEHNOLOGIC ”PETRU PONI” ONEȘTI ÎN PRACTICĂ ÎN SPANIA, PE ”COASTA SOARELUI” ( COSTA DEL SOL)

ELEVII LICEULUI TEHNOLOGIC ”PETRU PONI”  ONEȘTI ÎN PRACTICĂ ÎN SPANIA, PE ”COASTA SOARELUI” ( COSTA DEL SOL)

Prin proiectul de mobilitate – formare profesională (VET) DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR ÎN TURISM ÎN CONCORDANȚĂ CU TENDINȚELE EUROPENE (SIT) finanțat prin programul ERASMUS +,  un număr de șapte elevi ai Liceului Tehnologic ”Petru Poni” din Onești au participat la un stagiu de instruire practică în agenții de turism din Malaga (Spania), în vara acestui an. Elevii Ștefania Paula Biri, Bogdan Vasile Coșa, Melis Kurt, Bianca Ștefania Mican, Nicoleta Alexandra Mocanu, Bianca Elena Udrea și Oana Elena Văleanu, ce urmează clasa cu specializarea Tehnician în turism  de la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” din Onești sunt cei care au participat la această mobilitate pe ”Coasta Soarelui” (”Costa del Sol”). După cum menționează ghidurile turistice aceasta este o destinație ce surprinde prin farmecul ei, aici stațiunile cu plaje  și terenuri de golf splendide, peisajele, muzeele și cetățile aproape că nu suportă termen de comparație, fiind și multe posibilități de petrecere a timpului liber.

  Scopul implementării acestui proiect a fost îmbunătățirea culturii instruirii practice din instituție, în domeniul turismului și dobândirea de competențe profesionale la un nivel european, în vederea integrării pe piața muncii interne și internaționale a unor adevărați profesioniști. Experiența celor șapte elevi ai liceului a fost fantastică: primul zbor cu avionul, cazarea în familii spaniole, cu subtilă imersie în cultura și tradiția spaniolă și uluitoarea ”Costa del Sol” – un adevărat muzeu în aer liber și istorie pe viu!

  Pentru implementarea acestui proiect am apelat la colaboratorii din proiectele anterioare. SIC MALAGA, organizație intermediară cu vechime în domeniu, ne-a intermediat din nou legătura cu agenţiile de turism Viajes Malagueta, Albalatour, Marimartur si RT Viajes, care au acceptat sa colaboram din nou și să ne primeasca participanții în plasament, să le asigure un stagiu de formare cuprinzând activitățile solicitate de noi, conform obiectivelor proiectului. În cadrul agențiilor de turism participanții au realizat toate activitatile prevăzute de conținutul tematic al practicii semestriale a elevilor conform modulelor din Planul de Învățământ românesc și din Standardele de Pregatire Profesională.

  Cu o ușoară timiditate, șase fete și un băiat s-au prezentat la interviuri în cele patru agenții de turism din Malaga, în prima zi de stagiu. Aici emoțiile au dispărut, deoarece tutorii i-au tratat cu căldură, interes și respect, constatând că participanții noștri chiar au venit să învețe din secretele turismului profesionist și că și-au reprezentat țara și școala cu mândrie, ca niște adevărați ambasadori.

   Elevii Liceului Tehnologic ”Petru Poni” cuprinși în acest proiect au învățat multe lucruri: să organizeze aranjamente turistice în funcție de prefetințele clienților, să le promoveze și să le comercializeze, să comunice corect și eficient cu clienții. Pe scurt, ei au dobândit comportamentul specific lucrătorului în turism. Acum ei sunt hotarâți să-și continue studiile și să-și construiască o carieră în domeniu. Putem spune cu siguranță că obiectivul principal al proiectului, și anume profesionalizarea elevilor noștri în domeniul turismului, a fost îndeplinit.

    Și pentru că anul acesta liceul nostru a câștigat un alt proiect de mobilități finanțat prin programul Erasmus +,  în 2019, în vara viitoare, opt elevi care se pregătesc pentru meseria de ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (domeniul turism și alimentație) vor avea posibilitatea de a efectua un stagiu de pregătire  practică de 3 săptămâni, în restaurante din Malaga (Spania), care le va permite o mai ușoară adaptare la cerințele pieței muncii și implicit, o mai usoara tranziție de la școală la piața muncii.       Coordonator proiect, prof. Lucreția DUMITRESCU, Liceul Tehnologic ”Petru Poni”  Onești

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata