Pe ”prima linie”, cei mai buni sportivi de la CSM Onești

Pe  ”prima linie”, cei mai buni sportivi de la CSM Onești

”Piramida” primilor 10 sportivi pe anul 2018  ai Clubului Sportiv Municipal Onești  (director, prof. Ingrid Istrate), are pe primul loc pe halterofila Mihaela Cambei. Ea este pregătită de antrenoarea Cristina Maftei și a reușit în anul trecut obținerea unei  performanțe ”istorice”: a devenit triplă campioană a Europei la categoria 48 kg în cadrul competiției care a avut loc la San Donato Milanese (în Italia). De asemenea, la începutul lunii octombrie  evoluând la Jocurile Olimpice pentru Tineret  ce au avut loc la Buenos Aires (în Argentina), Mihaela Cambei a cucerit medalia  de bronz la categoria 48 kg, cu un total de 158 kg (70 kg la stilul smuls și 88 kg la aruncat). Pe locul 2 în clasamentul celor mai buni sportivi de la CSM Onești pe anul 2018 s-a clasat  atleta Iulia Banaga (antrenor Nicolae Iorga). Această sportivă  se mândrește cu un palmares foarte bogat:triplă campioană  balcanică (în probele de 400 m garduri și la ștafetă 4 x 100 m plat și 4 x 400 m, este campioană națională de tineret la 100 m garduri și în  probele de ștafetă. Iulia Banaga ”a scris” și un fapt de ”istoria sportului”, la ”Naționalele” de Atletism ale României – întrecere sportivă ce a avut loc la Pitești- ea a  obținut 7 (șapte) medalii!  Edificator este faptul că  în anul care a trecut Iulia Banaga  a cucerit 19 medalii, din acestea 12 fiind de aur! Pe locul 3 al clasamentului celor mai buni sportivi de la CSM Onești s-a clasat halterofila Marinela Moroșan (ce este pregătită de antrenorii Marin Zăldoi și Gheorghe Maftei). Și ea a obținut o performanță de răsunet: cucerirea a trei medalii (una de aur și două de bronz) la Campionatele Europene de Haltere din Italia. Campion național la proba de ștafetă 4 x 100 m Alexandru Terpezan (antrenat de prof. Cornel Grigore), se situează pe locul 4 în  acest clasament, el fiind în ultimii ani  și în Topul  primilor 10  sportivi ai Federației Române de Atletism. O altă atletă,  rădăuțeanca Angela Olinici (desemnată  consecutiv în doi ani cel mai bun sportiv al LPS Suceava, ea fiind antrenată de prof. Toader Flămând), ca sportivă legitimată la CSM Onești se clasează pe locul 5 între sportivii acestui club. ”Pentru ea  vorbesc” performanțele obținute – medalie de bronz la Campionatul Mondial de Alergare Montană pentru juniori și clasările foarte bune la probele de 800 m și 1500 m.

Dincolo de jumătatea  clasamentului celor mai buni sportivi legitimați la CSM Onești, pe locul 6 se află gimnasta Laura Iacob. Bârlădeancă de 16 ani, ea este antrenată de prof. Ileana Hrișcă și în prezent face parte din lotul olimpic de gimnastică artistică (femin in) al României, care se pregătește la Deva, la Centrul Național  Olimpic de Pregătire a Senioarelor Deva. Trebuie evidențiat faptul că Laura Iacob în anul 2018 a  cucerit o medalie de argint  la bârnă în cadrul Campionatelor Naționale  de Gimnastică Artistică Individual Open și a participat la Campionatele Mondiale de Gimnastică Artistică de la Doha. Pe locul 7 în clasamentul clubului oneștean  se află  atletul Andrei Melnicescu . În anul care a trecut el a realizat  o performanță deosebită în proba de 60 m reușind să alerge această distanță în doar 6.75 secunde! Având cea mai bogată activitate competițională, cu o participare la zeci de competiții naționale și internaționale, absolvent în vara anului trecut al Colegiului Național ”Costache Negri” din Târgu Ocna, Andrei Melnicescu, sportivul pregătit de prof. Bogdan Constantin a reușit să câștige –înainte de susținerea examenului de bacalaureat! –  și în Grecia un concurs de sprint! Pe același loc – 7, în clasamentul celor mai buni sportivi de la CSM Onești pe anul 2018, se află și atleta Diana Ion (pregătită de antrenorul Grigore Cornel). Ea este cea care a reușit să obțină rezultate notabile la triplu salt și la săritura în lungime ( având adversare puternice, este oare ușor să sari peste 12 m –la triplu salt și peste 6 m în lungime ?), mărturisind că ”experiența de 5 ani acumulată în atletism m-a adus în punctul în care emoțiile nu mai reprezintă o problemă!” Pe locul 9 este tot o atletă – Bianca Toader (antrenor Nicu Roată) și fiind legitimată la CSM Onești de pe malul Dunării, de la Brăila (de unde sunt și Iulia Banaga și Andreea Caracudă), ea vine  cu un suflu  nou, pentru a obține performanțe și în viitor. Bianca Toader are în palmares rezultate bune în probele de ștafetă și de 100 metri garduri. Artiom Postica (de la secția Lupte libere, unde e antrenat de Mirela Burnichi) este sportivul clasat pe locul 9. Moldovean de peste Prut,  Artiom Postica s-a clasat  în 2018 pe locul 2 (la categoria 74 kg), la Campionatele Naționale de Lupte Libere (Seniori) , ce s-au desfășurat la Reșița. Pe locul 10, atletul Alin Anton (antrenor Rodica Dudău), încheie șirul celor mai buni 10 sportivi  de la CSM Onești din anul ce a trecut. El este un tânăr sportiv ieșean ce s-a remarcat la campionatele naționale școlare de atletism,  excelând în probele de 200 m plat și 110 m garduri, având dorința de a obține rezultate deosebite pentru acest club oneștean.

Menționăm că  în cursul lunii decembrie a anului trecut  în cadrul Galei Învățământului și Sportului, ce a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor sportivii de la  Clubul Sportiv Municipal Onești  au fost  felicitați și premiați pentru rezultatele remarcabile. Festivitatea a  debutat după proiecția unui mesaj adresat  sportivilor de  către Nadia Comăneci- ”gimnasta numărul 1 a lumii”, în care a fost evidențiat faptul că ”sportul la Onești încearcă să ducă mai departe ceea  ce am început noi!” În cuvântul pe care l-a ținut în fața autorităților locale ale municipiului, a celor mai buni elevi oneșteni care au fost premiați pentru performanțele obținute  și a sportivilor prof. Ingrid Istrate, director al CSM Onești  a subliniat faptul că”în 2018 au fost cucerite  242 medalii naționale și internaționale. Astfel am reprezentat Oneștiul în cel de-al 45-lea an  de existență  al acestui club, reușind ca să confirmăm  o puternică dinamică a  performanței!”

Mândria clubului din Onești sunt  cele 124 medalii obținute în 2018  la concursurile și campionatele naționale  dar și faptul că 37 din  sportivii  legitimați la CSM Onești sunt componenți  în loturile naționale  ale României.  La această festivitate prof. Ingrid Istrate a amintit  și un lucru deosebit: ”s-a făcut primul pas pentru realizarea  unui Centru de Excelență în Atletism la Onești, pe prima linie a atletismului românesc fiind CSM Onești, clasat înaintea cluburilor CSM și Steaua din București”.     Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata