Prin Oneștiul ”nescutit” de înzăpezire

Prin  Oneștiul ”nescutit” de înzăpezire

O ninsoare fără oprire, din zorii zilei și până seara, cu rafale de vânt ce au spulberat zăpada căzută  aproape că ”a paralizat” Oneștiul vineri 11 ianuarie. Această ninsoare a  făcut ca  pe drumul ce tranzitează  Pasul Oituz să fie puse  interdicții a tonajului autovehiculelor iar în Onești s-a circulat din ce în ce mai greu datorită  acestei  puternice ninsori. Este de evidențiat faptul că  pe cea mai intens circulată arteră din municipiu –  pe bulevardul Oituz,  abia de se putea merge vineri 11 ianuarie în jurul prânzului, doar urmele  răzlețe ale oneștenilor veniți la cumpărături făcând ”o cărare” în lungul acestei străzi!  ”Acțiunea de deszăpezire” necesară după căderile de zăpadă din cursul zilei de vineri 11 ianuarie a stârnit numeroase  comentarii pentru faptul că autoritățile locale oneștene  au acționat în principal  doar pe arterele principale ale municipiului și cu mare întârziere prin celelalte zone. Cu mai multe utilaje s-a intervenit  în cursul acestei zile  după oprirea ninsorii, prioritare fiind bulevardele Oituz, Republicii, Calea Mărășești, străzile  Tineretului, Belvedere și Libertății. Un lucru  ”ce  produce mult deranj” oneștenilor care  au automobilele parcate pe prima bandă a bulevardelor  este dat de faptul că la trecerea utilajelor de deszăpezire  zăpada  este  ridicată ”ca un zid”  asupra  autovehicolelor parcate. În astfel  de condiții  proprietarii mașinilor înzăpezite au de lucru câte 2 – 3 ore dar sunt numeroase cazurile  când  nimeni nu intervine  la scoaterea din zăpadă a acestora. Circulația pe bulevardele oneștene  este  astfel îngreunată  ”zidul de zăpadă” format la trecerea utilajelor  îngustând  calea de rulare. Este de remarcat faptul că această problemă a fost rezolvată în cursul acestei zile (luni 14 ianuarie), când bulevardele Oituz, Republicii, Belvedere și Calea Mărășești au fost curățate ”la negru” în întregime.  Însă – pentru că ”este și un însă!” – situația  aceasta nu este rezolvată pe străzile din cartiere, unde  ”e liberă” doar banda pe unde a trecut ”lama” utilajelor de deszăpezire!  E ”vai și amar” să găsești un loc de parcare  pe străzile din zonele Orizont, Pajura, Armoniei, unde zăpada de pe margine poate crea  adevărate ”coșmaruri” pentru șoferi, ei putând fi puși în situația de a nu reuși să circule în condiții normale pe aceste drumuri necurățate corespunzător în urma ninsorii!

Practic, Oneștiul ”a fost luat cu asalt  pentru deszăpezire” în cursul zilei de sâmbătă 12 ianuarie dar ”forfota” a fost tot doar pe marile  bulevarde, în parcarea Primăriei (?!?), în zonele Gării și Primăriei vechi. La orele după – amiezei, în cursul zilei de sâmbătă 12 ianuarie a fost încărcată în remorcile tractoarelor zăpada  adunată în mari grămezi chiar pe  bulevardele Oneștiului, în zonele sensurilor giratorii. Unele străzi ”au ajuns la negru” (fără pic de zăpadă), după trecerea utilajelor de deszăpezire dar oneștenii au avut de luptat cu nămeții  pe străzile lăturalnice,  în incintele  blocurilor de locuit și circulând pe trotuare. Acestea au avut doar ”câte o cărare” pe care se putea strecura ”șirul de oameni” ce au dorit ca să facă pentru week –end cumpărături la  marile supermarketuri ori ca să ajungă la gara și autogara municipiului. Trotuarele  nu au fost  curățate în totalitate nici până în seara  acestei zile  dar… astăzi s-a văzut ”mai multă mișcare” a utilajelor în zonele intens circulate (un utilaj de deszăpezire fiind vizibil și pe … trotuarul străzii Radu Rosetti, în zona Primăriei Vechi).   Sâmbătă dimineață trotuarele au fost impracticabile  și spre Policlinică și Spitalul Municipal Onești, unde oamenii au mers pe carosabil, ”la înțelegere” cu șoferii autovehicolelor! S-a circulat foarte greu  nu numai în cartierul Dallas dar și pe  multe străzi din   cartierele  Slobozia, 6 Martie – Cuciur și TCR ( ”cartier  lăsat mereu la urmă” – după cum spun locatarii de aici deși  de  acest fapt ”de a fi lăsați la urmă” se tem și oneștenii din incintele Mărășești, Cvartal Blocurile Vechi și din alte zone).

Locuitorii Oneștiului  au cerut ca să fie deszăpezită și zona Lanul Gării unde  de mai mulți ani nu au fost văzute utilajele de deszăpezire. De asemenea, ei mai sunt indignați că în Piața Casei de Cultură a Sindicatelor nu se intervine cu utilajele moderne de deszăpezire, aici doar câteva cărări prin zăpadă  arată cum se întretaie urmele trecătorilor! În zona Catedralei Ortodoxe ”Pogorârea Sfântului Duh” și a Hotelului ”Trotuș” această situație se repetă în fiecare  iarnă, după căderile de zăpadă, fapt ce este ironizat de oneșteni, ce spun că ”nu mai este municipiu Oneștiul ci doar  <<un sat  mai mare>>, cu blocuri!”       Amprenta de Onești, foto Claudiu Ștefănescu

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata