Viață de suporter DINAMOVIST

Viață  de  suporter  DINAMOVIST

”Viața de suporter este ca și o iubire  ori cum sunt pescarii, ce nu pot să nu fie pe malul apei într-o zi frumoasă, cu soare, pentru a prinde pește! Iubesc fotbalul, iubesc echipa Dinamo”, ne-a declarat ”cu multe argumente”  oneșteanul Cristi Bratovianu. Această ”dragoste pătimașă” l-a făcut ca să fie prezent la multe  meciuri ale echipei sale favorite, Dinamo București, de la cele de pe Arena Națională (unde dinamoviștii  luptă până la ultimul minut în puternicele  derby-uri cu FCSB – actuala denumire a echipei Steaua București), până la confruntările din campionat ori la alte întâlniri importante. Astfel Cristi Bratovianu a urmărit ”echipa câinilor roșii” și la Piatra Neamț ( unde în octombrie 2017  a avut loc meciul din  Cupa României dintre Aerostar Bacău și Dinamo București, câștigat cu 1 – 0 de către fotbaliștii bucureșteni), la Iași (”dând piept” cu CSMS Iași, meciuri care au fost foarte palpitante în ultimele două sezoane fotbalistice). În august 2017,  meciul dintre aceste echipe  s-a încheiat  cu 2 – 1 pentru ieșeni după ce Dinamo a condus la pauză, echipa fiind învinsă cu un gol marcat în ultimele secunde  și apoi  a fost 0 – 0 în decembrie 2017, când  gazdele  prin Golubovic au ratat un penalty în prelungiri, printr-un șut trimis mult în afara spațiului porții! În meciul disputat la Iași, în septembrie anul trecut ”câinii” au pierdut cu 1 – 0 dar în urmă cu doar o săptămână ”dinamoviștii și-au spălat toate  păcatele” cu echipa moldavă și i-a învins în capitală pe ieșeni cu 3 – 0!

Cu așa mare dragoste în suflet pentru Dinamo București, Cristi Bratovianu (un mare iubitor și al muzicii ușoare, ce a încurajat și a susținut continuu pe fiica sa Andrada Bratovianu să-și împlinească visul și să devină un nume cunoscut al portativului muzical!), a fost și zilele trecute la Sfântu Gheorghe. Aici a avut loc meciul de fotbal din Liga a I a  (etapa a 23 a ) dintre Sepsi OSK și Dinamo București, ce s-a încheiat cu victoria cu 1 – 0 a bucureștenilor, care au marcat prin Dan Nistor (căpitan de echipă) în min. 57 din lovitură de pedeapsă, după ce Jovanovic a comis un fault evident în careu. ”A fost o atmosferă frumoasă, cu un stadion arhiplin! Lume multă, foarte mulți dinamoviști, ce au avut însemne ale clubului, steaguri tricolore pe care le-au fluturat! Atmosfera a fost incendiară! Chiar dacă a fost afișat un banner pe care scria  <<Doar România, doar Dinamo București, fără autonomie în ținuturile românești>>, jandarmii  au empatizat cu spectatorii. Deși se  scanda  <<Ria… Ria… Ungaria>>, galeria dinamovistă, cu mesajele  <<Aici e România>> și  <<Acasă și-n deplasare / Dinamo-i echipă mare>>, a reușit să se facă auzită pe întregul stadion! ”, a menționat Cristi Bratovianu  despre acest meci la care a fost prezentă la Sfântu Gheorghe și galeria echipei Universitatea Cluj, ce este înfrățită cu galeria echipei Dinamo București. El a mai precizat:”Meciul a fost foarte disputat, prima repriză a aparținut echipei Dinamo, care a și reușit ca să înscrie după pauză. În cea de-a doua repriză Sepsi a avut câteva ocazii  foarte mari, jucătorii de aici au trimis  de  două ori  mingea în bară (prin Daisuke și Tandia), astfel că am privit cu emoții! Câțiva jucători de la Sepsi sunt foarte buni,  <<aduși parcă de pe altă lume!>> Arbitrajul a fost OK, nu a fost cazul de a fi acordat vre-un 11 m gazdelor… Schimbările de jucători au fost anunțate în două limbi (maghiară și română)”.

Susținătorii echipei din Sfântu Gheorghe  nu au fost  deloc încântați de această înfrângere de pe teren propriu! Ei au făcut remarca ”și dacă <<puteam coase alte pene>> la jucătorii de la Sepsi  nu învingeam pe Dinamo! Sunt clipe de viață pe care le pierdem, dar viața trebuie purtată cu demnitate!” Ei au mai adus vorba că chiar dacă ”Sepsi este un club mic pe care îl facem și mai mic… ar fi o minune  ca acest București  să se comporte o dată în viață ca și cum ar fi ar fi într-un mod mai inteligent!” O impresie ”de-a dreptul surprinzătoare” a susținătorilor echipei Sepsi Sfântu Gheorghe despre acest meci (găsită pe pagina suporterilor echipei) este :”jucătorii au citit banner-ul afișat și au uitat să joace! Pe banner  au spus că  <<nu doresc autonomie pentru că  există numai România și numai Dinamo!>> Nu am jucat mai nimic, au fost 90 de minute  neplăcute! Să jucăm fotbal  și dacă e să fim furați să ne plângem după meci!”

Dincolo de  toate aceste lucruri  ”ce-i fac sa nu știe  <<câte picioare are șarpele” (vorba unei glume a lor)  pe fanii din Sfântu Gheorghe, ”înrăitul dinamovist” Cristi Bratovianu  s-a bucurat că nu a fost singurul oneștean prezent la acest meci! ”Pe Moghioroș, la întoarcere, s-a mers în coloană, semn că au fost mulți oneșteni la meciul Sepsi – Dinamo București, de la Sfântu Gheorghe! Îmi pare foarte rău că nu avem și noi la Onești o echipă pe care să o susținem”, a declarat Cristi Bratovianu, în municipiul de pe Trotuș neîntrezărindu-se nimic pentru dezvoltarea sportului! Sunt  totuși trei stadioane (Energia, CSM și MECON) ce duc dorul unei echipe de fotbal a Oneștiului!      Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata