Sărbătorit la aniversarea a 100 de ani de viață

Sărbătorit la aniversarea a 100 de ani de viață

* Miron Niță a avut 9 copii, 25 de nepoți, 45 de stră-nepoți și câțiva stră-stră-nepoți * el a fost sărbătorit la împlinirea unui secol de viață

de

Ion Moraru

Deșteptarea  Bacău, 12 februarie 2019

În cartierul Vâlcele din Târgu Ocna a fost sărbătorit, la împlinirea a 100 de ani Miron Niță, veteran al celui de-al doilea război mondial. Primarul Ștefan Șilochi, în numele autorităților locale a venit să-l felicite pe acest vajnic locuitor ce în aceste zile de iarnă sărbătorește ”centenarul” vârstei sale. Bucuria frumoasei sărbătoriri a fost împărtășită și de Miron Niță, care a oferit o pilduitoare lecție de viață și de patriotism la acest moment.

Tunar și bucătar

Înconjurat de fii și fiicele sale, de nepoți, strănepoți și stră-strănepoți Miron Niță și-a amintit de anii crunți ai celui de-al doilea război mondial. El a luptat la Nikolaev, oraș aflat la peste 100 de kilometri de Odessa. ”Am venit cu grad de sergent major din război, unde am tras cu tunul și am fost și bucătar. M-au luat de bun cei cu care am fost pe front… Deși acolo am lucrat mult timp ca bucătar, eu nu am vândut un gram de ulei…”, a mărturisit Miron Niță, fiii săi menționând că ”în acele vremuri a venit mergând pe jos, de la Târgu Frumos la Vâlcele, în timp de trei săptămâni!”. Vorbele acestui bătrân, născut în satul Brătești (comuna Bârsănești), el repetând mereu numele Diviziei 5 Podu Iloaiei, arată că cruntul război i-a marcat întreaga existență, fiind de neuitat tot prin ce a trecut și a ceea ce a văzut pe front – de menționat fiind și faptul că ”a fost concentrat în armată timp de șapte ani” –după cum ne-a declarat fiul său Petrică.

“Am muncit mereu”

Pentru a ne face cunoscut ”secretul vieții”, ce a făcut ca să se bucure acum la împlinirea a 100 de ani, Miron Niță a spus:”Am această mulțumire pentru azi că am muncit! Am trăi când mai bine, când mai greu, dar am muncit mereu”. Strânși cu bucurie în jurul său, cei apropiați lui Miron Niță spun că acesta a muncit mulți ani din vremea comunistă – peste 20 !- la o stână (pentru care a avut o mare responsabilitate) dar a lucrat și cu motofierăstraiele de doborât copaci în pădure iar până la 95 de ani a fost foarte activ în agricultură… a ascuțit vârfurile a peste 1000 de araci pentru vie și a lucrat la aceasta! Miron Niță a avut nouă copii, cinci dintre ei fiind în viață și se poate bucura de peste 25 de nepoți și peste 45 de strănepoți, având și câțiva stră-strănepoți. Rămas văduv de 21 ani el locuiește și este îngrijit de familia celui mai mic copil al său – de Petrică și Maria , oameni cunoscuți în Vâlcele pentru bunătățile culinare pe care le pregătesc: brânză uscată la burduf, pește afumat și marinat, dulceață de fructe de pădure, de ardei iuți, compoturi și multe alte delicatese.

Un oraș de viitori centenari

Primarul orașului Târgu Ocna, Ștefan Șilochi l-a felicitat sincer pe Miron Niță. Odată cu desfacerea unei sticle de șampanie sărbătoritul a suflat stingând lumânările la un frumos tort și a primit o diplomă aniversară. Totodată Primăria orașului Târgu Ocna i-a oferit lui Miron Niță și suma de 500 lei ”pentru a merge într-o plimbare cu nepoții și strănepoții!”. Bucuros de faptul că la această sărbătoare de la Vâlcele ”casa a fost plină” pentru a adresa cele mai sincere urări la împlinirea a 100 de ani de viață de către Miron Niță, primarul orașului Târgu Ocna, Ștefan Șilochi a declarat că ”acest oraș se mândrește în prezent cu faptul că are peste 90 de persoane ce au împlinit peste 90 de ani!”

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata