Probleme ”în suspans” privind gestionarea câinilor fără stăpân din Onești

Probleme ”în suspans” privind  gestionarea câinilor fără stăpân din Onești

 

Dezbaterea în cadrul ședinței Consiliului Local Onești  a Proiectului de hotărâre  privind  aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân  din municipiu a scos la iveală mai multe lucruri, care  ”au rămas în suspans” deși  ele  au fost evidențiate  de către  consilierii oneșteni. Astfel, din postura de președintă  a acestei ședințe dar și din cea de consilier local al Partidului Național Liberal, Elena Pașcu Apăvăloaie a arătat că ”anumite prevederi din  regulamentul în discuție nu sunt în concordanță cu Ordonanța de Urgență  a Guvernului României 55 / 2001, care reglementează organizarea și funcționarea  serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.  Ordonanța prevede  că accesul publicului la adăposturile  de câini  este admis în baza unui program  stabilit zilnic (inclusiv sâmbăta și duminica). În regulamentul supus dezbaterii acest  lucru nu  apare stabilit clar însă este prevăzut faptul că este interzis  accesul  vizitatorilor cu telefoane mobile și nu este permisă fotografierea și filmarea câinilor aflați în adăpost. De asemenea, regulamentul prevede și alt lucru, fără ca acesta  să fie explicat în amănunt: <<comportamentul nepotrivit al vizitatorilor atrage  interdicția de a mai vizita adăpostul de câini>>. Este un regulament cu  prevederi contrare ordonanței menționate!”  Și  consilierul local Gheorghe Ene a luat cuvântul pentru a fi lămurite aceste lucruri precum și altele ce privesc  gestionarea câinilor fără stăpân. El a menționat: ”Trebuie să existe niște reguli și să se stabilească relații de colaborare cu ONG-urile!  Dacă tot stabilim niște obligații în sarcina acestor ONG-uri, trebuie purtate discuții și cu reprezentanții lor, pentru că trebuie să fie un parteneriat. Nu vorbesc  de capturarea și de transportul câinilor către adăpost dar, în cazul interdicției  date vre-unui cetățean iubitor de animale  de a vizita adăpostul, cum se face această interdicție, verbal sau scris? Nu se poate  plânge nimănui respectivul cetățean?” Primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a  declarat că  este de acord ca să nu fie  date interdicții vizitatorilor  Adăpostului de câini  după ce  și consilierul PSRO, Alexandru Cristea  a menționat că ”interdicția  permanentă nu este potrivită” dar nu a afirmat nimic în privința  colaborării cu ONG-urile ce sprijină  desfășurarea  unei activități normale  la acest adăpost. Cu peste 500 de câini adăpostul se află în municipiul Onești, pe Calea Bacăului și are încadrat  personal încadrat specializat.

Demn de remarcat este faptul că la finalul ședinței Consiliului Local Onești consilierul PSRO Sorin Roșca a cerut să fie prezentat ”un raport de activitate al Serviciului  de gestionare a câinilor fără stăpân”. El a menționat că ”în anul 2018  un număr de 348 de oneșteni au fost mușcați de câini”.

Un  Regulament  contestat

La sesizarea, de către mai mulți  iubitori ai câinilor fără stăpân din municipiul  de pe Trotuș și a președintei Asociației  Help Animals From Onești, Lidia  Zahiu, ONG-ul Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (cu sediul în Turda),  solicită Prefecturii Bacău să constate că este nelegal  un lucru   înregistrat recent în Onești. Este vorba de  aprobarea  Hotărârii Consiliului Local  privind adoptarea Regulamentului Serviciului  de gestionare a câinilor fără stăpân, care  ”încalcă în mod flagrant  prevederile legale ale Ordonanței de Urgență 155 / 2001, ce se referă la  gestionarea acestor  animale”. În solicitarea adresată Prefecturii Bacău se menționează:”Deși această ordonanță stabilește că  accesul publicului în adăposturile cu câini este permis zilnic, de luni până vineri în intervalul 10.00 – 18.00 iar consiliile locale  să stabilească  și un alt program de vizitare pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, Regulamentul adoptat la Onești  vine în contradicție  cu aceste dispoziții. Astfel,  accesul publicului  la Adăpostul de câini din Onești este permis  zilnic, de luni până vineri doar între orele 12.00 – 14.00, când pot fi solicitate și revendicări și adopții. Deși  normele ordonanței nu instituie vreo interdicție și nu fac distincție între  vizitator și reprezentant al unei asociații partenere  regulamentul adoptat la Onești  instituie mai multe condiții suplimentare, încălcându-se astfel  prevederile legale. Astfel, după ce se menționează că durata de vizită la boxele ce adăpostesc câini este limitată la 10 minute,  în Regulament se face și precizarea că  afectarea  sau bulversarea de orice natură a activității  specifice  acestor adăposturi și  comportamentul nepotrivit al vizitatorilor atrag părăsirea dce urgență a adăpostului și  interdicția de a mai intra  în acesta”.

Un alt abuz este dat de faptul că se interzice  accesul cu telefoane mobile a vizitatorilor în adăpost, fiind necesară declararea aparatelor  de fotografiat și video la intrare. O prevedere  din Regulamentul Serviciului  de gestionare a câinilor fără stăpân care este considerată a fi lipsită de claritate, ce pune barieră  unei bune colaborări cu asociațiile și ONG-urile, arată că ”acestea sunt direct răspunzătoare pentru prejudiciile de orice natură pe care le cauzează operatorului de servicii”. Marin Bleidner, coordonator  proiecte la Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie  (READC), care semnalează deficiențele arătate la  Prefectura Bacău, menționează că ”asociațiile nu au interese financiare și profesionale ci doar garantarea sănătății publice, a bunăstării animalelor, evitarea abandonului  și siguranța cetățenilor. Doar prin colaborarea societății civile, a tuturor instituțiilor putem realiza  aceste obiective”.   Amprenta de Onești

adap a.jpg

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata