Dezbaterea în cadrul ședinței Consiliului Local Onești a Proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiu a scos la iveală mai multe lucruri, care ”au rămas în suspans” deși ele au fost evidențiate de către consilierii oneșteni. Astfel, din postura de președintă a acestei ședințe dar și din cea de consilier local al Partidului Național Liberal, Elena Pașcu Apăvăloaie a arătat că ”anumite prevederi din regulamentul în discuție nu sunt în concordanță cu Ordonanța de Urgență a Guvernului României 55 / 2001, care reglementează organizarea și funcționarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Ordonanța prevede că accesul publicului la adăposturile de câini este admis în baza unui program stabilit zilnic (inclusiv sâmbăta și duminica). În regulamentul supus dezbaterii acest lucru nu apare stabilit clar însă este prevăzut faptul că este interzis accesul vizitatorilor cu telefoane mobile și nu este permisă fotografierea și filmarea câinilor aflați în adăpost. De asemenea, regulamentul prevede și alt lucru, fără ca acesta să fie explicat în amănunt: <<comportamentul nepotrivit al vizitatorilor atrage interdicția de a mai vizita adăpostul de câini>>. Este un regulament cu prevederi contrare ordonanței menționate!” Și consilierul local Gheorghe Ene a luat cuvântul pentru a fi lămurite aceste lucruri precum și altele ce privesc gestionarea câinilor fără stăpân. El a menționat: ”Trebuie să existe niște reguli și să se stabilească relații de colaborare cu ONG-urile! Dacă tot stabilim niște obligații în sarcina acestor ONG-uri, trebuie purtate discuții și cu reprezentanții lor, pentru că trebuie să fie un parteneriat. Nu vorbesc de capturarea și de transportul câinilor către adăpost dar, în cazul interdicției date vre-unui cetățean iubitor de animale de a vizita adăpostul, cum se face această interdicție, verbal sau scris? Nu se poate plânge nimănui respectivul cetățean?” Primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a declarat că este de acord ca să nu fie date interdicții vizitatorilor Adăpostului de câini după ce și consilierul PSRO, Alexandru Cristea a menționat că ”interdicția permanentă nu este potrivită” dar nu a afirmat nimic în privința colaborării cu ONG-urile ce sprijină desfășurarea unei activități normale la acest adăpost. Cu peste 500 de câini adăpostul se află în municipiul Onești, pe Calea Bacăului și are încadrat personal încadrat specializat.
Demn de remarcat este faptul că la finalul ședinței Consiliului Local Onești consilierul PSRO Sorin Roșca a cerut să fie prezentat ”un raport de activitate al Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân”. El a menționat că ”în anul 2018 un număr de 348 de oneșteni au fost mușcați de câini”.
Un Regulament contestat
La sesizarea, de către mai mulți iubitori ai câinilor fără stăpân din municipiul de pe Trotuș și a președintei Asociației Help Animals From Onești, Lidia Zahiu, ONG-ul Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (cu sediul în Turda), solicită Prefecturii Bacău să constate că este nelegal un lucru înregistrat recent în Onești. Este vorba de aprobarea Hotărârii Consiliului Local privind adoptarea Regulamentului Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, care ”încalcă în mod flagrant prevederile legale ale Ordonanței de Urgență 155 / 2001, ce se referă la gestionarea acestor animale”. În solicitarea adresată Prefecturii Bacău se menționează:”Deși această ordonanță stabilește că accesul publicului în adăposturile cu câini este permis zilnic, de luni până vineri în intervalul 10.00 – 18.00 iar consiliile locale să stabilească și un alt program de vizitare pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, Regulamentul adoptat la Onești vine în contradicție cu aceste dispoziții. Astfel, accesul publicului la Adăpostul de câini din Onești este permis zilnic, de luni până vineri doar între orele 12.00 – 14.00, când pot fi solicitate și revendicări și adopții. Deși normele ordonanței nu instituie vreo interdicție și nu fac distincție între vizitator și reprezentant al unei asociații partenere regulamentul adoptat la Onești instituie mai multe condiții suplimentare, încălcându-se astfel prevederile legale. Astfel, după ce se menționează că durata de vizită la boxele ce adăpostesc câini este limitată la 10 minute, în Regulament se face și precizarea că afectarea sau bulversarea de orice natură a activității specifice acestor adăposturi și comportamentul nepotrivit al vizitatorilor atrag părăsirea dce urgență a adăpostului și interdicția de a mai intra în acesta”.
Un alt abuz este dat de faptul că se interzice accesul cu telefoane mobile a vizitatorilor în adăpost, fiind necesară declararea aparatelor de fotografiat și video la intrare. O prevedere din Regulamentul Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân care este considerată a fi lipsită de claritate, ce pune barieră unei bune colaborări cu asociațiile și ONG-urile, arată că ”acestea sunt direct răspunzătoare pentru prejudiciile de orice natură pe care le cauzează operatorului de servicii”. Marin Bleidner, coordonator proiecte la Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (READC), care semnalează deficiențele arătate la Prefectura Bacău, menționează că ”asociațiile nu au interese financiare și profesionale ci doar garantarea sănătății publice, a bunăstării animalelor, evitarea abandonului și siguranța cetățenilor. Doar prin colaborarea societății civile, a tuturor instituțiilor putem realiza aceste obiective”. Amprenta de Onești
Lasă un comentariu