S-a stins un mentor în credință

S-a stins un mentor în credință

PĂRINTELE PROTOIEREU IOAN NEGOIȚĂ – PROTOIERIA SASCUT

Părintele protoiereu Ioan Negoiță, de la cea mai nouă protoierie a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – cea de la Sascut, a pășit  în după – amiaza zilei de 12 martie în Împărăția Cerului. Este o mare pierdere pentru comunitate deoarece aceasta se desparte de  un om de mare valoare. Născut în  toamna anului 1960 în comuna Podoleni (jud. Neamț) Ioan Negoiță  a urmat după absolvirea  liceului din Roznov (promoția 1980) Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. A fost hirotonit  ca preot în 1985 de către ÎPS  Eftimie Luca, atunci Episcop al Eparhiei Romanului și Hușilor. Timp de 34 ani părintele Ioan Negoiță a păstorit credincioșii Parohiei Păncești, aici fiind o biserică la a cărei temelie are piatră adusă cu carele de boi din albia Trotușului. Este de remarcat faptul că  această biserică are o catapeteasmă lucrată la Muntele Athos. În anul 2010 , în luna aprilie, părintele Ioan Negoiță  a fost ridicat la rangul de protopop în cadrul unei festivități religioase deosebite  de către PS Ioachim Băcăuanu, în prezent Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Cu această responsabilitate preotul protoiereu Ioan Negoiță a desfășurat o bogată activitate pastorală, Protoieria Sascut având în subordine peste  60 de parohii. Astfel, în anul 2013, ce a fost celebrat de Biserica Ortodoxă Română Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, protoiereul Protoieriei Sascut a participat la Cahul (peste Prut, în Basarabia) la  o conferință pastoral – misionară, unde a susținut o comunicare. Participanții la acest eveniment deosebit de la Cahul au vizitat Cimitirul de onoare de la Țiganca, unde osemintele a 1020 eroi  români zac în nouă gropi comune. Este de evidențiat faptul că stabilirea unor bune relații cu Episcopia Basarabiei de Sud din Cahul a făcut ca un grup de 10 elevi premianți de dincolo de Prut să fie găzduiți într-o tabără timp de o săptămână  de Protoieria Sascut. Neuitate rămân și zilele de  3 – 5 iulie 2017 când părintele  Ioan Negoiță  a fost  cu numeroși credincioși în pelerinaj la ”Memorialul Durerii” din Sighetul Marmației. După  vizitarea mănăstirilor Nicula, Rohia și Săpânța,  s-a făcut un popas duhovnicesc în fața  celulelor de la Sighetul Marmației, unde au  suferit deținuții politici, fapt  ce a mișcat profund pelerinii. În șirul pelerinajelor la care a fost prezent preotul protoiereu Ioan Negoiță îl menționăm și pe  cel din Țara Sfântă, care a avut loc  în urmă cu câteva săptămâni (între 26 februarie – 3 martie), la care au participat  credincioși din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Nu putem uita că  părintele Ioan Negoiță și Protoieria Sascut au venit în sprijinul familiilor  ce au avut de suferit la alunecările de teren din satul Gâșteni (comuna Răcăciuni), unde 14 case în care locuiau 43 de persoane au fost distruse  în noaptea de 30 / 31 martie 2015.

Este foarte mare tristețea credincioșilor la aflarea dureroasei vești a stingerii din viață a acestui vrednic preot. Ei mărturisesc  că ”a fost un suflet bun și mare pe pământ, care  a avut puterea să lupte din greu în viața asta cruntă! Un exemplu pentru noi toți!”…  Pentru  acest om deosebit rămân regretele eterne, ” fulgerătoarea plecare” din mijlocul  celor care l-au cunoscut lăsând o mare tristețe în suflete.  Amprenta de Onești

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata