Pentru cel mai dulce zâmbet, pentru cea mai dulce floare

Pentru  cel mai dulce zâmbet, pentru cea mai dulce floare

După cum ne-a obișnuit  cu frumoasele sale spectacole,”Clubul Copiilor” –  care de mai mulți ani activează ca Filiala Onești a Palatului Copiilor Bacău – în pragul primăverii ne-a adus, prin momente artistice deosebite –  prețuirea care o purtăm în suflete pentru  ființele cele mai dragi. Mamă, bunică,  fiică, soră, prietenă – femeia este cea care înseninează fiecare zi, alungă orice tristețe găsind  mereu timp  pentru orice nevoie, depășind toate obstacolele care stau în cale. ”Mama este  cel dintâi cuvânt, cel mai dulce zâmbet, cel mai siincer suflet, cel din urmă vis, cea mai dulce voce, cea mai grea durere, cea mai mândră  floare, cea mai scumpă ființă” – după  cum  se spune în cel mai frumos grai, peste Prut, în Basarabia. Spectacolul muzical – coregrafic  ce a întâmpinat Ziua Internațională a Femeii a avut loc  în ziua de 6 Martie la Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești. Prin  acest spectacol, numit ”Flori pentru mama mea” a fost adus  omagiul din inimă pentru  mame,  cele care dăruiesc iubirea în familie, revărsând-o cu bucurie  și cu  dragoste și liniște sufletească.

Sub imboldul versurilor ”E zi de martie, / E zi de bucurie, / E zi de lumină și soare / E ziua ce-o aștepți în prag, / Măicuța mea cu drag!”, acest spectacol s-a deschis  cu … primul semn al primăverii!  Cele mai gingașe fetițe, ce alcătuiesc  formația de majorete ”Fluturașii” (coordonată de prof. Mariana Oșteanu), au prezentat  cu mult aplomb un  dans, ele fiind aplaudate  de sala plină (”unde nu puteai arunca nici un ac” – cum spune o frumoasă expresie populară), a bibliotecii oneștene. ”Pe aripi de cântec” au venit și primele melodii  ale  tinerelor talente ce urmează Cercul de muzică, la care activează profesorul Iulian Munteanu. Ștefania Luncanu a fost solista  care a deschis momentele  muzicale ale spactacolului. A urmat  formația de dans modern ”Clepsidra”, care a prezentat un  dans popular stilizat. Deși au doar 7 – 8 anișori fetițele din această formație au dansat cu multă ambiție și plăcere, dansul lor fiind un mic ”dar al abnegației”. Mai mult de atât, pregătindu-se pentru participarea la Focșani, la un festival național de dans modern ele au mai susținut un moment coregrafic și în finalul acestui spectacol. Andreea Gaftoi a adus și ea o melodie în dar la acest eveniment de  sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeii iar  cu un dans de majorete a evoluat și formația de dans modern ”Diamant”. Într-un frumos duet  Geanina Păduraru și Bianca Samson au prezentat o frumoasă melodie – ”șlagăr” a muzicii ușoare românești pentru copii cu ani în urmă (”Nu e dulce ciocolata, cum ești dulce tu!”). Cu un frumos dans de caracter a cucerit publicul formația de dans modern ”Dinamic” și în ”cavalcada ritmurilor” au urcat pe scenă Alexandra Pâslaru (cu o melodie  -”De neînlocuit”-  din repertoriul solistei Elena Gheorghe)  și surorile gemene Patricia și Carla Ghinea din Livezi. Ele (impresionând publicul  și prin vestimentația … identică ”una cu alta”), au dat glas unei frumoase melodii  din  repertoriul  neuitatei interprete  Mădălina Manole. ”Stai lângă mine, mamă!”- melodia  interpretată de solistele  menționate a adus  în sală un puternic ropot de aplauze, pentru mame – ființele care deși câteodată mai plâng, au puterea de a  o lua mereu de la capăt, cu forțe noi și mai hotărâte!

Membrii formației de dans modern ”Arabesque” au impresionat publicul(aducând acestuia exact ceea ce își dorește), prin  armonia mișcărilor, cu zâmbetul pe buze, ”show-ul” lor fiind unul plin de ritm și vivacitate. Coordonate de prof. Mariana Oșteanu (ca și ”Fluturașii”, ”Clepsidra”, ”Diamant”, ”Dinamic” și ”Arabesque”), au evoluat și formațiile de dans modern ”Sweet Girls” și ”Mozaic”, publicul prezent fiind delectat și cu dansul popular stilizat ”Hora noastră românească”. Dacă dansatoarele pășesc  la fiecare mișcare de dans modern cu multă încredere, întrezărindu-se formarea unei personalități ”sub vraja acestei arte”, profesoara Mariana Oșteanu este de apreciat pentru faptul că insuflă această mare dragoste  la formațiile menționate, care au în componența lor și 20 de  iubitoare a ”ritmurilor în pași de dans”. An de an, ca profesor, fiind  cea care ”șlefuiește” fiecare mișcare, prof. Mariana Oșteanu trăiește ”tristețea” despărțirii de  adolescentele (ce se îndreaptă spre instituțiile de învățământ superior), care au dăruit dansului modern și câte 10 ani!

Un moment foarte așteptat al acestui spectacol l-a constituit ”Parada”  ținutelor vestimentare. Nu mai puțin de 15 ”mici top model” au uimit publicul prezent cu ”caravana primăverii”, ele  fiind îndrăgostite de nuanțele  nostime de galben, alb, roșu și roz. Prof. Adriana Olteanu, care coordonează Cercul de design vestimentar a fost între  cele mai mici prezentatoare a modei, ele având flori de primăvară și eșarfe realizate din materiale recuperabile. Această ”paradă” a fost momentul sublim al  spectacolului,  ea fiind răsplătită de către public cu ”valuri de aplauze”, mai ales că nu numai ținuta vestimentară a ”micilor prezentatoare” a fost deosebită ci și… coafura acestora, ca pentru o zi de mare sărbătoare! Dacă membrii Cercului de pictură – desen (coordonat de prof. Beatris Elena Pâsoi) au ținut ca la această sărbătoare  a celei mai iubite ființe – mama să prezinte un număr de  58 de desene cu tema ”Portretul mamei” (ele fiind realizate  de copii între 6 și 11 ani), ”îndrăgostiții chitarelor” de la Cercul de muzică au adus și ei o bucurie mare la această sărbătoare. Această bucurie s-a constituit  din prezentarea  unui adevărat imn pentru  8 Martie – melodia ”Mama, doar mama!”.  Îndrumați de prof. Iulian Munteanu, formând un impresionant grup folk (din 12 interpreți),  chitariștii au cântat într-un singur glas: ”Ochii cei mai dragi din lume / Care sunt făcuți anume / Să ne dea lumina lor, / Parcă ruptă dintr-un soare  / Cine oare, cine-i are? / Glasul care și-n tăcere / E cuprins de mângâiere / Și in vorbe de alint /E o caldă dezmierdare /
Cine oare, cine-l are? /  Mama, doar mama / Fără a fi datoare / Îți dă tot ce-n suflet are!”

Spectacolul susținut de Filiala Onești a Palatului Copiilor Bacău în cinstea sărbătoririi zilei de 8 Martie s-a încheiat prin adresarea celor mai sincere urări de către profesorii de la această instituție tuturor  femeilor, celor care  ne aduc  un prilej de bucurie pentru  a simți mai puțin apăsarea grijilor și să ne umplem  sufletul de frumusețea și căldura  primăverii.      Ion Moraru,  Galerie foto  Beatris Elena Pâsoi

1 bea a1 bea b1 bea d.jpg1 bea c.jpg1 bea e.jpg

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata