Cu durere … - Amprenta de Onesti

Cu durere …

Cu durere …

 

Atunci când simțim lipsa unei persoane importante, ce a intrat în sufletul comunității prin lucruri care au săpat puternice amintiri,  pentru o clipă  parcă o vedem în preajmă, cu distincția și cu  prezența sa cu care ne obișnuise! Dar când  această lipsă este pentru totdeauna în suflet se așează o tristețe grea!

Familia profesorului Gabriel Fornica Livada din municipiul Onești  este  încercată în aceste zile de clipele  unei adânci despărțiri, mama sa Cecilia  Ioana Niculescu  plecând la cele veșnice.

Ea a fost una din cei 52 membri fondatori ai  Coralei ”Armonia – Ion Cunțan”  din municipiul de pe Trotuș, înființată în anul 1993. Cu acest cor ”din Neamul lui Dumnezeu” (cum afirma în decembrie 2003 ÎPS Ion Selejan, Episcop al Harghitei și Covasnei, azi Mitropolitul Banatului),  care te îmbie ”să tot asculți și să contempli, să visezi cu ochii deschiși… toate pe fondul  unei armonii sufletești pe care ți le oferă CORALA prin repertoriul bine ales și structurat pe calitățile vocale ale componenților ei”(după cum nota și ing. Florin Costin, primar al municipiului Onești în greu – încercata perioadă a ruperii barajului de la  lacul Belci), Cecilia Ioana Niculescu (Naiman)  a trăit multe  clipe în care și-a arătat dragostea  față de biserică și de cântecul religios. Vrednicul de amintire Paul Șoucaliuc a însemnat  în cartea  ce se constituie  ca ”jurnalul sentimental” al Coralei ”Armonia – Ion Cunțan” deplasarea, între 27 aprilie – 3 mai 2005 sub conducerea dirijorului  Andrei Gabor Balcanu  a 11 armoniști (între ei fiind și Cecilia Ioana Niculescu) în Grecia. ”Am vizitat marea mănăstire de la Meteora, am cântat în surdină… am participat la Slujba Învierii Domnului”, a notat Paul Șoucaliuc, într-o zi de Florar din acel an.

În 2010, când ”arama toamnei a luat totul în stăpânire”, Corala ”Armonia – Ion Cunțan” din Onești s-a aflat într-o deplasare  aproape de munții Neamțului. Aici, lângă zidurile Mănăstirii Horaița, loc unde se adună pelerini  de toate vârstele iar de pe o lespede  sclipeau cuvintele  ”Suflet drag, să știi că-n viață / Totdeauna e mai bine  / Tu să suferi pentru altul / Decât altul pentru tine”, Cecilia Ioana Niculescu a dirijat membrii coralei oneștene și a adus frumusețea interpretării unor mângâietoare cântece religioase pelerinilor și celor ce își duc viața  în mare smerenie.

Ce bucurie frumoasă a oferit ea  în 2014 la o întâlnire a membrelor  ”Seniora Club” din Onești!  Atunci a prezentat  cugetări profunde din tezaurul de înțelepciune al lumii: ”Taina existenței umane nu constă în a trăi ci în a ști să traiești”, “Dragostea, credința și curajul sunt cele trei cuvinte cu care putem cuceri lumea”, “Diferența între oameni o face numai educația” , “Când ești fericit nu înseamnă că este totul perfect în viața ta ci faptul că ai decis să ignori greutățile și neplăcerile vieții”! Cecilia Ioana Niculescu  a amintit la întâlnirea ”Seniora Club” (condus de Dorina Jugaru) și alte ”nestemate” ale gândului: “Cel care face un bine se cade să-l uite și cel care-l primește să-și amintească de el” – Demostene; “Iubirea este aripa daruită de Dumnezeu sufletului, pentru ca să urce pâna la el” – Michelangelo; “Sunt drumuri la care se pleacă cu un singur bagaj, inima” – Andrey Hepbum și “Dacă stai în genunchi în fața lui Dumnezeu, poți să te ridici în fața lumii și să o înfrunți!” – Dan Puric.

Pentru memoria sa se îndreaptă acum cele mai calde gânduri de prețuire: ”Doamna Cecilia Naiman (născută Niculescu) a fost o DOAMNĂ prin naștere, prin educație și prin formație! Ființă nobilă, delicată și discretă, cultă, iubitoare și cunoscătoare de muzică BUNĂ. Fiică dedicată până la uitare de sine, mamă desăvârșită, bunică și străbunică iubitoare, colegă bună și sinceră, prietenă de nădejde” (prof. Georgeta Nechita Burculeț);”S-a mai rupt o ramură din  Corala <<Armonia – Ion Cunțan>>. Era un privilegiu să fii în preajma sa” (prof. Cristina Iscru); ”Lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească” (prof. Gabriela Lupașcu); ”Un om deosebit, cu suflet sensibil, un om devotat culturii” (prof. Valentin Rădulescu), ”O femeie deosebită, cu un caracter aparte” (Sorin Tabalaie) . Sute de oneșteni au adresat mesaje de condolianțe familiei indurate, fiind  greu de trecut prin clipe  atât de triste!   Dacă în anii trecuți Cecilia Ioana Niculescu, la momentul renașterii naturii adresa o caldă urare – ”pentru cei ce iubesc primăvara le doresc să aibă parte de bucurii, sănătate și dorințe împlinite” acum ”amintirile din suflet sunt  tot ce lași important în viață” (după cum a notat cu tristețe Venus Ciuchi la despărțirea cu tristețe de această personalitate a Oneștiului).

Dumnezeu să o odihnească în pace și lumină!    Amprenta de Onești

 

 

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata