În ”metropola turistică” a Republicii Muntenegru se desfășoară în aceste zile întrecerile Campionatului Mondial de Backgammon pe echipe, competiție la care România este prezentă cu un lot de nouă jucători. Astfel Florin Popa, Marian Mănăilă, Sergiu Maliș, Eugen Lazăr, Cristian Popescu, Mihai Cătălin Arminia, Dorel Leon, Radu Ciortan și Daniel Tudose reprezintă România, care evoluează într-o grupă alături de echipele Cehiei, Rusiei, Suediei, Danemarcei, Elveției și Republicii Muntenegru. În prima zi a întrecerilor România a terminat la egalitate cu Cehia și Rusia și a pierdut în fața Danemarcei, într-un meci în care tricolorii nu au fost cu nimic mai prejos decât jucătorii nordici.
Este de evidențiat faptul că în echipa României activează și oneșteanul Mihai Cătălin Arminia, de la care am aflat mai multe amănunte despre competiția internațională de la Budva.”Sunt prezente echipele naționale a unui număr de 26 țări, de pe toate continentele iar printre participante se află Marea Britanie, Japonia, Statele Unite ale Americii, Republica Sud Africană, Franța, Grecia, Armenia și altele. Echipele au fost împărțite în 4 grupe iar fiecare meci se joacă până la 13 puncte. Campionatul Mondial de Backgammon este competiția cu cea mai numeroasă participare și faptul cel mai îmbucurător este că echipa României participă la această întrecere internațională după trei ani de absență”, a declarat Mihai Cătălin Arminia, gata de a juca orice meci la victorie!
Budva, bogatul oraș în monumente istorice din Republica Muntenegru, care are una dintre cele mai fascinante coaste din lume (în lungime de 21 km, cu nu mai puțin de 17 plaje în sezonul estival) , îi trezește lui Mihai Cătălin Arminia frumoase amintiri. El ne-a declarat:”Am amintiri la Budva pe care nu le voi uita niciodată! Aici, în urmă cu un an am ajuns în finală la dublu, cu clujeanul Alexandru Barbu după patru victorii consecutive la turneul care este între primele 5 din Europa, ca valoare a premiilor!” Menționăm că și la turneele la care a fost prezent în ultimul timp Mihai Cătălin Arminia a obținut succese deosebite. Astfel, după participarea la un turneu internațional ce a avut loc la jumătatea lunii decembrie a anului trecut la Kyrenia (în Cipru) jucătorul oneștean de backgammon a fost prezent – la începutul lunii februarie – la ”Gibraltar Open”. La acest turneu internațional la care au fost înscriși peste 70 de participanți , evoluând în concursul secundar rezervat celor care nu s-au clasat între primii opt Mihai Cătălin Arminia a mers din victorie în victorie până în finală, pe care a pierdut-o. După această întrecere la care a avut prilejul să întâlnească unii dintre cei mai buni jucători din lume oneșteanul Mihai Cătălin Arminia a reușit să se claseze pe locul 3 în clasamentul general al unei competiții internaționale, cu foarte multe valori, desfășurate la Istanbul (la sfârșitul lunii februarie), la care au participat 146 de iubitori ai acestui fascinant ”sport al zarurilor”!
Ce va urma pentru jucătorii oneșteni de backgammon în perioada următoare? La finalul Campionatului Mondial de la Budva se va desfășura în aceeași localitate și un turneu internațional individual (la simplu și la dublu), la care alături de Mihai Cătălin Arminia participă și oneșteanul Florin Boboc (care a fost prezent și la întrecerile de la Kyrenia, la ”Gibraltar Open” precum și la competiția de la Istanbul). Între 3 – 5 mai un puternic turneu internațional se va desfășura în capitala Ciprului, la Nicosia iar la sfârșitul lunii lui Florar jucătorii oneșteni Mihai Cătălin Arminia și Florin Boboc vor să fie prezenți tot în Cipru, la Famagusta, la o competiție de backgammon la fel de dârză. Primăvara acestui an aduce și două competiții de backgammon pe meleagurile județului Bacău – una la Slănic Moldova (între 19 – 21 aprilie, în organizarea Asociației Române de Backgammon, ce este coordonată de târg-ocneanul Neculai Drăgănuță) și o a doua, la Moinești (între 10 și 12 mai, când la Complexul ”Parcul pini” se va desfășura ”Moinești Open Backgammon). La aceste întreceri sunt așteptați să participe mulți jucători din țară dar și din străinătate.
Pentru backgamon-ul oneștean un lucru – împărtășit și de Mihai Cătălin Arminia – este de remarcat: ”după înființarea, în octombrie 2018 a Asociației de Backgammon STAR din Onești(care are și o pagină cu același nume pe Facebook), interesul pentru acest joc pare să crească! Se vede că se pot naște idei, soluții cum să se procedeze pentru ca organizarea competițiilor să fie cât mai bună! Pe pagina de Facebook (Grupul Asociația de Backgammon STAR a ajuns la peste 300 de membri!) se discută multe probleme din acest domeniu sunt și controverse dar și responsabilități, aici exprimându-și opiniile și jucători români de backgammon din diaspora (din Franța, Italia, Maria Britanie și din alte țări). Important este faptul că backgammon-ul <<e pe creștere>>, deși la prima vedere nu pare așa interesant, odată ce intri în el simți fascinația acestui sport care se aseamănă mult cu șahul! Diferența o face zarul, care aduce ca învingător pe cel care joacă mai bine…”
*O știre de ultima oră: la Campionatul Mondial de Backgammon pe echipe, desfășurat la Budva, România s-a clasat pe locul 5 în grupă, cu 5 meciuri încheiate la egalitate (în fața Rusiei, Suediei, Cehiei, Elveției și Republicii Muntenegru) și o înfrângere, în fața Danemarcei. Urăm mult succes jucătorilor români în întrecerile individuale! Ion Moraru
Lasă un comentariu