Prinos de recunoștință pentru preotul Pavel Curcuță

Prinos de recunoștință pentru preotul Pavel Curcuță

 

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 orașul Târgu Ocna nu i-a uitat pe cei care au ieșit în stradă și au condamnat cu fermitate și curaj  comunismul, un exemplu emblematic în acest sens fiind preotul Pavel Curcuță. El a rostit  un discurs plin de încărcătură patriotică la  mitingul care a avut loc în ziua de 23 decembrie 1989,  urcându-se  pe terasa unui bloc  aflat în centrul orașului Târgu Ocna (din apropierea piațetei ce poartă azi numele ”Regina Maria”). În semn de cinstire  pentru memoria acestui preot, care ”în zorii”Revoluției române ” s-a adresat mai multor sute de participanți la acest miting, îndemnându-i la  calm și toleranță, autoritățile  orașului Târgu Ocna i-au conferit post – mortem titlul de Cetățean de onoare  al orașului Târgu Ocna.

Menționăm că inițiativa de omagiere  a  preotului Pavel Curcuță, pentru o viață închinată neamului românesc, valorilor creștine și  vocației sale duhovnicești, a aparținut viceprimarului orașului Târgu Ocna, Nuțu Costache.  O diplomă ce atestă conferirea  acestei distincții a fost înmânată  lui  Ștefan Curcuță, fiului  preotului Pavel Curcuță    în cadrul unei festivități care a avut loc la Primăria orașului Târgu Ocna.

Profesorii Corneliu Stoica și Georgeta Nechita – Burculeț  precum și  Vasile Panțîru, parohul Bisericii ”Răducanu” din Târgu Ocna și-au amintit cu emoție  de cel care a fost un om și un preot deosebit . Fiu al meleagurilor târg – ocnene (fiind născut în anul  1930 în  cartierul Vâlcele), Pavel Curcuță a urmat  cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Roman și Facultatea de Teologie din București. Între anii 1949 – 1951 a fost trimis  în închisoare (la Galați și Poarta Albă – jud. Constanța) pentru refuzul de a se alinia la politica noului regim comunist. El a fost hirotonit preot  în anul 1956, fiind repartizat la  biserica ortodoxă din satul Coșnea, comuna Agăș. De-a lungul vieții sale a păstorit credincioșii din  Asău și Ghimeș iar   din anul  1974 și până la moartea sa (în 2001), a fost preot la Biserica ”Precista”, din centrul orașului Târgu Ocna. ”Părintele Pavel Curcuță  a fost o personalitate a orașului Târgu Ocna, care a influențat  comunitatea credincioșilor prin cuvântul, exemplul personal și dorința  sinceră de a-i vedea mântuiți”, a declarat Nuțu Costache, viceprimarul orașului.

Un lucru demn de remarcat  este că și  Ștefan Curcuță, fiul preotului Pavel Curcuță, a îmbrățișat cariera preoției, el fiind  cel care, încă din anii 2004 – 2005, prin Fundația ”Acasă la Biserică” a venit în sprijinul persoanelor defavorizate din municipiul Onești.   Ion Moraru

 

 

 

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata