Cu ecoul ”aducerilor aminte”

Cu  ecoul ”aducerilor aminte”

 

După ce în primăvara anului trecut  a lansat  volumul ”Crâmpeie de viață” profesorul pensionar Nicolae Ciorobea s-a  (re)așezat la masa de scris și a scos recent de la tipar o nouă carte. Aceasta  a apărut la Editura ”Magic Print” din Onești și se numește ”Toate clipele mele”. Demn de remarcat este faptul că primele exemplare ale acestei cărți profesorul Nicolae Ciorobea (în foto), le-a dăruit Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, unde a avut surpriza de a întâlni elevi pe care i-a povățuit  la catedră.

Volumul ”Toate clipele mele” este unul de mărturisiri, aici găsindu-și loc  amintiri  din tinerețe (cu anii de studii la liceu și în învățământul superior), dăruirea sa  din anii în care a activat în învățământul oneștean dar și  momentele  grele în care  autorul află că persoane dragi au trecut la cele veșnice.

”Amintirile dureroase parcă vor să întrețină întâmplări actuale, care și ele  vor deveni curând  <<aduceri aminte>> la fel de mistuitoare  și de frăgezire a vieții”, notează prof. Nicolae Ciorobea în deschiderea acestei cărți. În paginile sale sunt  prezentate  fapte care arată că ”bunătatea este singura investiție care nu dă niciodată faliment” și, cu mare grijă, sunt așezate  numeroase amintiri ”în arhiva vieții”. Anii de școală de la Topoloveni (de la Școala medie mixtă ce funcționa în  clădirea politicianului țărănist Ion Mihalache), satisfacerea stagiului militar (unde a avut comandant ”o brută de ofițer – omul fiară atunci <<când tuna și fulgera>> la cei din jurul său” , trezesc  autorului numeroase gânduri și dorința de a povesti. Între  rândurile acestei cărți se regăsesc înțelepciunea multor proverbe  precum  și  cugetări ale unor mari personalități (”Frumusețea este o scrisoare de recomandare pe care natura o dă favoriților ei” – Voltaire) . Cu ample referiri prof. Nicolae Ciorobea se referă la ”școlile pentru suflet” în care a activat (la Școala Generală nr. 1 Drăgugești – com. Helegiu, unde a fost repartizat la absolvirea facultății, Liceul Industrial nr. 3 Onești – fostul Grup Școlar de Construcții Montaj,  la care a activat  19 ani și Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”). Aici prof. Nicolae Ciorobea a fost la catedră timp de 15 ani (din 1999 până la pensionare), fiind marcat ”apogeul” carierei sale  didactice,  fapt despre care  mărturisește: ”Amintirile  mă fascinează și acum… cu veselia ce strălucea pe fețele elevilor, cuvintele lor de suflet ca și mulțumirile părinților. Toate ne purtau  într-un extaz didactic!”

În confesiunile sale – volumul cuprinzând  și un buchet de poezii –  profesorul  de biologie Nicolae Ciorobea ne convinge că ”frumusețea  acelor vremuri parcă topea totul ”,  argument fiind faptul că atunci ”când ai dragoste în  suflet, poți vedea frumusețea în orice!”        Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata