Povestea (foto) a unei clipe - O grea lovitură - Amprenta de Onesti

Povestea (foto) a unei clipe – O grea lovitură

Povestea  (foto) a unei clipe –   O grea lovitură

”Scormonitorul  Arhivelor”

Aceasta o fi fost casa în care a copilărit la Moinești Gheorghe Gheorghiu Dej? Născut la Bârlad la 8 noiembrie 1901 ca fiind fiul  lui Tănase și al Anei Gheorghiu aflăm că  de la vârsta de doi ani Gheorghe Gheorghiu Dej  a fost înfiat de unchiul său Nicolae Gheorghe Ionescu din Moinești. În ”orașul petrolului” a urmat învățământul gimnazial, la  instituția ce  se numește acum  Școala  Gimnazială ”Ștefan Luchian”. În Moinești s-a calificat  în meseria de electrician – la Societatea Română Moinești, aici făcând practică în anii de ucenicie  1917 – 1920 într-un  atelier, din care a rămas  doar o machetă!

Fiind unul din luptătorii pentru promovarea socialismului și comunismului în România Gheorghe Gheorghiu Dej a urcat treaptă după treaptă. ”Să rupem o fărâmă de timp”  și să menționăm o  chemare la o întrunire publică, din ziua de 25 august 1935  de la Bacău:”Muncitori și tovarăși! În fața valului de scumpete din ce în ce mai năvalnic, în fața teroarei fasciste ce se abate  asupra muncitorimei, căutând să gâtuie  libertatea și s-o îngenunche… să ridicăm un zid puternic de apărare a muncitorimei!” Vremurile acelea  făceau că la 1 Mai ”muncitorimea din România Mare  serbează  Ziua Muncii manifestându-și  dorința pentru triumful  socialismului, Pace  Universală, Armonie și Frăție”.

Gheorghe Gheorghiu Dej  a ajuns  președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române, după ce a luat parte, alături de  dr. Petru Groza la audiența acordată  la 30 decembrie 1947 de Regele României, Mihai I, prin care cei doi au impus abdicarea  acestuia. Istoricul Ion Coja  nota despre  Gheorghe Gheorghiu Dej că ”a fost omul care a introdus în Romania munca, cinstea, omenia, onoarea și a pus in funcții de conducere aproape la toate nivelele români, in locul alogenilor. Această indrazneală a lui l-a costat viața. A fost iradiat și a murit in anul 1965 de un cancer pulmonar, având aderente in ficat”.

În această casă de la Moinești, unde a trăit Gheorghe Gheorghiu Dej, a  funcționat în timpul comunismului un mic muzeu, de care mulți  locuitori de aici își amintesc faptul că  era vizitat de grupuri – grupuri!  ”În  efervescența” Revoluției din 1989  casa lui Gheorghe Gheorghiu Dej a fost demolată (de proprietarii terenului!) ”Așa că, placa memorială montată pe peretele casei a fost aruncată, lacătul de la intrare a fost spart și interiorul a fost distrus. Apoi, ani de-a rândul, a fost lăsată în paragină, oamenii preferând să uite sau să ignore numele lui Gheorghiu Gheorghiu-Dej. Și, ca orice construcție, fără ingrijirea aferentă, s-a distrus de la sine. Noii posesori ai terenului n-au făcut altceva decât să elibereze spatiul de  << povara>> comunistă. Cu alte cuvinte, de mărturiile materiale s-a ales praful și pulberea”, scria Constantin Gherasim într-un articol apărut în februarie 2002 în Ziarul de Iași.

Cu puțini ani în urmă la Moinești au fost voci  care au dorit reconstruirea acesteia… Dar ”tăvălugul istoriei” a trecut…  și – după cum notează  același Constantin Gherasim ”memoria lui Gheorghiu-Dej a primit încă o grea lovitură, după ce orașul botezat cu numele acestuia a revenit la vechea denumire de Onești!”

 

Distribuie articolul!