Crâmpeiele unui vis frumos, plin de copii fericiți

Crâmpeiele  unui vis frumos, plin de copii fericiți

Oneștenii  de toate  vârstele  dar în mod deosebit  cei tineri, care se bucură de frumoase clipe de plimbare în Parcul Municipal, au surpriza de a întâlni la intrarea dinspre  spital  spre Sala Polivalentă ”Nadia Comăneci” (pe str. Perchiului, la  numărul 8 A) o locație mirifică. Aici este locul  unde activează  Centrul Educațional ”Be  SMART  GENERATION!” (”GENERAȚIA COPIILOR ISTEȚI”)! Deschizând ușa acestui centru îți dai seama că  aici este ceva nemaiîntâlnit  în municipiul Onești iar bucuria și fericirea  copiilor  ce  se întrec în pasiunea lor pentru  computere, roboți și alte minunății ale tehnicii  și a artei creează o lume   în care  parcă ei  se străduiesc de acum  să deschidă  porțile  viitorului.

”Centrul Educațional  Be SMART GENERATION  este un proiect în valoare de 37 000 euro, finanțat din fonduri europene.  El  este finanțat din  Fondul Social European, Programul  Operațional  Capital Uman 2014 – 2020, titlul proiectului fiind Antreprenoriat  Sustenabil pentru Transformarea  Economică a Regiunii Nord – Est ASTRE – NE. Acest centru  a fost dezvoltat cu pasiune pentru a deschide copiilor din Onești noi orizonturi  de cunoaștere și învățare. Aici  copiii, părinții și trainerii  pot să împărtășească aceleași valori: pasiune, creativitate, bucurie, disciplină, spirit de echipă. Prin activitățile desfășurate aici  copiii învață să colaboreze,  își stimulează gândirea, își dezvoltă creativitatea, limbajul și încrederea în forțele proprii. Ei își dezvoltă  gândirea analitică și logică  pentru că  <<Be SMART GENERATION>>  este locul unde  explorăm viitorul, experimentând cu adevărat bucuria pură și încurajând  libertatea deplină a copilăriei”, ne-a declarat Elena Crăciun,  administrator, cea care  printr-o deosebită stăruință și tenacitate a făcut ca să fie deschis  în municipiul Onești acest  centru  educațional.

Aici au loc activități în domeniile  STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), Robotică – LEGO, IT dar și  cursuri de Dezvoltare personală – arte. La acestea cursanții își dezvoltă portofoliul educațional,  cunoștințele generale fiind însușite prin numeroase exerciții, jocuri, prin dialog.  Cu o mare experiență didactică,  profesorul Valentin Sorta ne-a prezentat în amănunt  Atelierul STEM, menționând:”Aici avem 3 KIT-uri. Unul este pentru Legile lui Newton, cu ajutorul căruia copiii pot învăța numai prin experimente toate  lucrurile fundamentale ale mecanicii.  Un altul este  despre transmiterea mișcării, unde realizăm numeroase experimente cu pârghii și legături iar cel de-al 3 – lea KIT  este dedicat  energiei solare. Un panou fotovoltaic încarcă acumulatorii iar energia electrică este folosită pentru mișcarea  sau deplasarea unor componente ale experimentelor care se fac aici.  În afară de acestea avem  câteva microscoape, cu care se pot face numeroase experimente”.  La  activități educaționale de acest tip  copii au libertatea să experimenteze, să testeze și să descopere  minunata lumea a tehnicii și este de evidențiat faptul  remarcat de prof. Valentin Sorta:” În Statele Unite ale Americii activitățile STEM  merg până la școala post – doctorală! Acestea  dezvoltă spiritul de echipă dar și abilitățile de calcul  inginerești. Cu Robotica poți merge în  mediile extreme, atât în spațiu cât și subacvatic. 65 la sută  din profesiile  viitorului sunt legate de  activitatea din robotică! Aceasta a pătruns  în medicină, în inginerie, arhitectură și în multe alte domenii”.

Cât este de interesant la Robotică,  locul unde copiii sunt încurajați să-și folosească imaginația  construind propriile lor proiecte! Aici ei urmează cursuri – la nivel începător – de construcție a roboților și învață cum funcționează tehnologiile  actuale, cum  să lucreze în echipă  și să se facă înțeleși. La nivel intermediar  ei învață  și cum să programeze și să  controleze roboțeii adevărați.  ”Aceste activități sunt extrem de căutate în marile orașe – București, Cluj, Brașov, Iași. Tinerii din  Onești erau total defavorizați pentru a-și dezvolta  abilități din domeniul roboticii, a utilizării calculatorului în acest domeniu. Toți suntem într-o întrecere și ținta noastră  este  într-o lume a competiției – copiii să colaboreze și să coopereze împreună!”, ne-a declarat prof. Valentin Sorta, care cu o mare dragoste  pentru știință le împărtășește copiilor numeroase taine ale acesteia. Menționăm că  o mare bucurie pentru copiii de aici este cea a …interacționării la   tabla inteligentă, toate  acestea fiind urmărite  cu un laptop!

La  activitățile de  Dezvoltare personală – arte Centrul Educațional  ”Be SMART GENERATION” are o colaborare pe  partea de arte vizuale (”un mod minunat de a călători către sine, care îmbină  arta cu cele mai noi descoperiri ale științei într-o manieră nouă, originală”) și una a muzicii,”ea având darul de a captiva atenția copiilor de timpuriu, realizând apropierea de umanitate și dezvăluind o parte din lumea lor interioară, din idealurile pentru bine , frumos și adevăr” – după cum au arătat cei care fac ca  activitatea din acest centru să strălucească zi de zi.

Menționăm că  prima oră de curs a avut loc la  Centrul Educațional ”Be  SMART  GENERATION!” în ziua de  16 septembrie  2019 și de atunci  copiii au făcut primii pași în cunoașterea și programarea roboților, au experimentat tot felul de lucruri, s-au legat noi prietenii.

Dacă s-ar scrie  un jurnal al activităților de zi cu zi de la acest minunat loc al Oneștiului (”o gură de aer proaspăt, atât de necesară pentru orășelul nostru” – după cum era o însemnare  de pe o pagină a unei rețele de socializare), atunci  pe alte  file  se pot înscrie și notările: „Marea carte a Naturii este scrisa cu simboluri matematice!  <<Condimentăm>>  și cu puțină  fizică, puțină geografie, puțină astronomie, atât cât trebuie, pentru a ne păstra zâmbetul pe buze”; ” Ne bucurăm să putem oferi și copiilor din Onești activități care sunt atât de îndrăgite și comune în orașele mari. Se muncește mult, cu mult drag, dar recompensa este cea mai frumoasă – zâmbete și îmbrățișări de la copii.”     Ion Moraru

Distribuie articolul!