Bucurie meritată pentru oneșteni

Bucurie meritată pentru oneșteni

O zi care părea să fie ca toate celelalte – joi 20 februarie – a adus în municipiul Onești  raza unei lumini  de veacuri, astfel că  am putut  spune  asemeni cronicarului  Miron Costin ”Nasc și la Moldova oameni!” Acest frumos lucru  s-a întâmplat după ce  Consiliul Local Onești a luat  în dezbatere  Proiectul de hotărâre  privind declararea  Sfântului Ștefan cel Mare  ca patron spiritual  și ocrotitor al municipiului,  împreună cu Sfântul Ierarh Nicolae. ”Este un proiect la care s-au  gândit  mai mulți oneșteni,  cu atât mai mult cu cât Sfântul Ștefan cel Mare nu este ca ocrotitor  la nici o localitate din România  ci doar din Republica Moldova! Acest fapt  este binevenit, ca un pol din punct de vedere  turistic și religios, ce poate face să crească numărul turiștilor în municipiul Onești”, a declarat primarul acestei localități, Nicolae Gnatiuc. El a menționat: ”Dorim să îndeplinim ceea ce ne propunem și printr-un monument istoric!”

În cuvântul său părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești a mărturisit: ”E drept și cuvenit lucru ca Sfîntul Ștefan cel Mare să fie patron spiritual și ocrotitor al Oneștiului, aici (la Borzești) fiind  localitatea unde  el s-a născut și a copilărit. Aici se află și biserica pe care a ridicat-o acest  mare domnitor al Moldovei dar și  <<Mica Putnă>> – biserica aproape finalizată din cartierul 6 Martie. Prin declararea Sfântului Ștefan cel Mare  ca patron spiritual  și ocrotitor al municipiului Onești s-a semnat actul de naștere  pentru certificatul de ocrotitor al municipiului ! Fără Ștefan cel Mare  nu  știu dacă  eram o Moldovă atât de sfântă!” Părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu a făcut propunerea organizării unei ședințe solemne a Consiliului Local Onești  la care să fie prezent starețul Mănăstirii Putna și toți  duhovnicii și maicile   care sunt  continuatorii  tradițiilor lui Ștefan cel Mare.

În cadrul dezbaterii acestui proiect de hotărâre a luat cuvântul și consilierul local Alexandru Cristea, care  a  menționat:”Pe lângă conexiunile  istorice între Ștefan cel Mare și Onești  trebuie să le avem și pe cele spirituale”. Este de notat faptul că în Consiliul Local  Proiectul de hotărâre  privind declararea  Sfântului Ștefan cel Mare  ca patron spiritual  și ocrotitor al municipiului Onești împreună cu Sfântul Ierarh Nicolae a fost votat în unanimitate de către consilierii oneșteni.

Acest eveniment a adus o reverberație deosebită și la Protoieria Onești, care pe pagina  unei rețele de socializare a notat:” Ziua de 20 februarie 2020, o zi istorică pentru Municipiul Onești! De astăzi SFÂNTUL ȘTEFAN CEL MARE este OCROTITOR al Municipiului Onești împreună cu SFÂNTULUI IERARH NICOLAE prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și aprobarea în unanimitate a tuturor membrilor Consiliului Local ai Municipiului Onești! În mod deosebit aducem aleasă recunostință Primarului Nicolae Gnatiuc, Primarul Municipiului Onești, un susținător al acestui proiect de importanță culturală și religioasă pentru urbea oneșteană. Cu același respect și aleasă recunoștință mulțumim tuturor Doamnelor și Domnilor Consilieri care au votat în unanimitate pentru ca SFÂNTUL ȘTEFAN  CEL MARE să fie Ocrotitor duhovnicesc al Municipiului Onești!

În același spirit de cordialitate mulțumim Cucernicilor Părinți ai Protopopiatului Onești și în special Preoților din Onești care au susținut și sprijină acest proiect cultural – religios ! . De asemenea, gândul nostru se îndreaptă spre iubitorii Sfântului Voievod Ștefan, profesori, învățători, ingineri, diriguitori de instituții sau asociații creștine, angajaților Primăriei Onesti, binecredincioșilor creștini care de-a lungul timpului au inițiat și susținut această idee ce astăzi, 20.02.2020, a căpătat Certificat de naștere!

Mulțumim cu smerit gând și apreciere sinceră ARHIEPISCOPULUI    IOACHIM  care a binecuvântat acest proiect duhovnicesc și susținut prin hotărârea luată în Permanența Consiliului Eparhial și forurile superioare bisericești!! Cu această binecuvântare s-a împlinit astăzi bucuria meritată pentru oneșteni. Demersurile durează de ceva ani buni și iată astăzi eforturile se împlinesc fericit. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Ne rugăm SFÂNTULUI IERARH NICOLAE și SFÂNTULUI ȘTEFAN CEL MARE să ocrotească prin sfintele rugăciuni pe toți locuitorii binecredincioși oneșteni și pe toți cei care cinstesc pe sfinții lui Dumnezeu! ”   Ion Moraru, Amprenta de  Onești

 

Distribuie articolul!