Backgammon-ul nu se predă!

Backgammon-ul nu se predă!

 

În aceste zile când, pentru siguranța de a nu da de Coronavirus,  suntem  sfătuiți să stăm în casă, iată că se întâmplă și lucruri deosebite. Dacă recent s-a anunțat  că  rapidiștii  au organizat un  meci  de fotbal pe calculator cu  F C Argeș (în care au învins cu 3 – 2) iar Dinamo București va juca un meci  virtual cu U Cluj,  zilele  acestea au consemnat  și o altă premieră binevenită. ”În creuzetul” dimensiunilor noi date backgammon-ului de  oneștenii Mihai Cătălin Arminia și Florin Boboc (care au fost organizatori  ai unor întreceri de prestigiu  în acest sport), la inițiativa   prietenilor  Asociației  de Backgammon ”Star” din Onești ( a lui Daniel Tudose, Virgil Tudose, Alexandru Mircea Barbu și alții), a avut loc primul  concurs on – line. ”Acest concurs  de backgammon, numit << # Stăm acasă România>> a fost o reușită!  Chiar dacă trăim o perioadă nefastă, am găsit câteva ore de bucurie participând la  această întrecere, la care au fost înscriși 54 jucători (un record  pentru online-ul din România)”, a declarat unul din  împătimiții acestui sport cu zarurile.

Concursul a avut efervescența și atmosfera a tot ceea ce se leagă de backgammon . Astfel, după recepționarea mesajului de înscriere  jucătorii au fost înscriși într-un grup de Wats App creat special pentru această competiție. Grupul a cuprins  toți participanții și organizatorii  întrecerii, la care și regulile  de desfășurare  i-au  încântat pe jucători.  Astfel, s-a stabilit că este cu eliminare directă această competiție, tragerile la sorți fiind  efectuate automat pe site-ul www.drawboss.com. Au fost stabilite și alte condiții: ”Dacă un jucător întârzie mai mult de 10 minute, acesta pierde prin abandon iar  dacă ambii adversari întârzie mai mult de 10 minute, amândoi sunt eliminați din competiție.”   Raportarea rezultatelor  s-a făcut  printr-un mesaj pe grupul de Wats App,  trimis cde jucătorul învingător.

Este de remarcat faptul că după ce sâmbătă  21 martie s-au jucat – online – nu mai puțin de  șase runde, duminică  22 martie a fost ziua finalei! Câștigătorul acestui concurs a fost  constănțeanul Cristinel  Dragomir, care a intrat și în posesia unui  ceas pentru backgammon oferit de organizatori drept premiu. El a jucat finala cu Ioan Ciobanu din Târgu Ocna, atrăgând ”invidia” celorlalți jucători, care l-au felicitat și au menționat cu admirație  că ”legenda spune că pentru a fi campion la backgammon… trebuie să locuiești la malul mării!”

Cum întotdeauna  este interesant acest sport, la finalul întrecerii oneșteanul Florin Boboc din staff-ul de organizare a competiției, a declarat:”Putem să fim calmi, totul se rezolvă, analizând înainte de începerea competiției toate spețele. Dacă vedem doar negru din prima este complicat ca să evoluăm! Deocamdată noi (voluntari fiind), încercăm să  punem pe roate ceva viabil!”

Menționăm că  în ziua de 11 martie  au fost anulate – din pricina pandemiei cu Coronavirus – cele mai importante  turnee de backgammon ale acestei primăveri, care urmau să se desfășoare în Cipru și Muntenegru. Demn de remarcat este faptul că  grație Asociației de Backgammon ”Star” din Onești spre sfârșitul lunii februarie a avut loc la Pitești  prima etapă din Circuitul României. La această competiție au participat un număr de 58  jucători din  România, Bulgaria și din Republica Moldova. Pentru pasionații  de backgammon  ”acest concurs  a fost unul interesant și viu disputat, ce a culminat  cu finala de vis între Florin Popa și  Denis Constantin, care a fost câștigător!” Remarcăm faptul că  organizatorii  (în special Florin Boboc și Mihai Cătălin Arminia) au fost felicitați pentru ”calmul, răbdarea și înțelegerea cu care au manageriat  totul”, fiind un  efort susținut apreciat de toți cei prezenți la acest eveniment.

Pe plan – internațional de această dată – de la începutul acestei primăveri  notăm  desfășurarea  unei puternice competiții de backgammon la Istanbul, unde câștigătoare a fost Diana Merlușcă din România, o surpriză deosebit de plăcută fiind  câștigarea titlului Last Change de Gabi  Foerster (născută tot în România!) Acolo, la Istanbul, unde se dezvoltă  relațiile de prietenie  sportivă româno – turce iar sportul românesc obține numeroase succese, Gabi Foerster a ținut ca să facă o fotografie cu  drapelul României!

Ce urmează  în zilele viitoare? Al doilea  turneu online de backgammon, numit ”Forța România”, ce are în joc premii dintre cele mai  dorite. La acest concurs  sunt înscriși până acum 69 de jucători, limita de înscriere fiind până azi 24 martie, la ora 18. După cum a declarat Mihai Dragoș Iliescu, organizatorul competiției, ”scopul ei este  să ne ajute să trecem mai ușor peste aceste momente grele pentru fioecare din noi și să ne dea  posibilitatea să fim în priză până când  vom putea relua concursurile  LIVE.”      Ion Moraru

 

Distribuie articolul!