”S-a făcut rai!”

”S-a făcut rai!”

Un  scurt articol din ziarul ”Deșteptarea” de zilele trecute ne făcea cunoscut faptul că ”reprezentanți ai Bazei 95 Aeriene au adus  zâmbetul pe chipul unei familii greu încercată de viață în care tatăl, meșter cu ziua în renovări, își crește singur copilul de nouă ani în localitatea Bogdănești, județul Bacău. În contextul actual, această familie nu are nicio sursă de venit și niciun fel de alte rezerve pentru supraviețuire”. Aviatorii din Bacău menționau și un lucru de care trebuie să ținem cont mult  în aceste zile: ”Deoarece generozitatea este o dorință care își concretizează crezul prin gesturi, sperăm ca actul nostru să creeze precedent și să demonstrăm că împreună vom reuși!”

Frumosul gest al reprezentanților Bazei 95 Aeriene Bacău a venit după ce  cunoscutul  publicist și om de televiziune  Lucian Mândruță a  postat pe pagina sa de pe o rețea de socializare:” ”Sorin ( în foto împreună cu copilul în Parcul Municipal Onești), e meșter cu ziua la renovări de case. Își crește singur copilul de 9 ani intr-o localitate din Bacău (de lângă Onești). De când cu epidemia, oamenii nu-l mai cheamă la lucru. N-are rezerve, n-are decât copilul, care are nevoie de mâncare. Și lemne ar fi bune, imi zice.  <<N-am luat niciodata ajutoare sociale>> zice el. <<Domnule Lucian, nu sunt alcolist. Eu nu beau de 9 ani. Copilul meu, chiar dacă suntem singuri, învață foarte bine. Sunt doar un om necăjit!>> Sorin a fost nevoit să ceară. A ajuns la prefect, care l-a trimis la primăria comunei in care locuiește, Bogdănești. Acolo insă primarul și asistența socială nu l-au putut ajuta.  Pentru că el locuiește fără acte in Bogdănești, iar buletinul e pe Bacău, acolo unde stau părinții lui. A fost vineri la primăria satului și s-a ales cu ridicat din umeri. Tehnic, nu e al lor. Si statul nostru, știți și voi, e ca-n Germania: foarte organizat! (ironie) N-am deci mari speranțe că va putea primi altceva de la autorități…”

Postarea aceasta a trezit  un ecou deosebit în sufletul  internauților, nu puțini fiind aceia care s-au oferit ca să vină în sprijinul  celor  doi năpăstuiți de lângă  municipiul Onești.  Au fost  oameni care au rezonat  – mai de aproape ori din depărtare – din primul moment în care au aflat de această situație: ”Vă rog… cineva să-i facă un cont, suntem o comunitate în Lyon care ar putea ajuta!”…; ”Sunt din ONEȘTI dar sunt plecată din țară aș dona si eu niște bani cum să procedez?”; ”Am vorbit cu el și ar avea nevoie de detergent, săpun, alimente de bază (ceapă, cartofi, etc.) și apă potabilă (deși are apă curentă, spune că nu e potabilă și nu dorește să-i dea copilului așa ceva)” ; ”Sunt în Ungaria și vreau să ajut!”

La Bogdănești a ajuns și Mihai Zarzu, oneșteanul cu suflet foarte mare, voluntarul  care, în aceste zile  ale pandemiei cu care ne confruntăm  a  venit atât în sprijinul instituțiilor  sanitare  oneștene cât și al oamenilor, străbătând  satele din jur pentru a ajuta bătrânii singuri și oamenii în nevoi. Mai mult, pe lângă necesarul de alimente  pentru aceste sărbători pascale  voluntarul Mihai Zarzu, sprijinit de oameni generoși din municipiul Onești i-au făcut mai multe surprize  la Bogdănești: o dată cu cumpărarea unei butelii cu gaz pentru  domnul Sorin și fiul  său au fost achiziționate un frigider și  un aragaz nou, cu necesarul complet.

Într-o astfel de situație  s-au înregistrat și ”secvențe sublime”,  una fiind cea a unui copil de  aproape opt ani  care ”și-a scos banii din pușculiță spunând că el vrea să doneze, urmând să strângă altădată  bani  pentru  jocul  pe tv!”

Situația  disperată de la Bogdănești a făcut ca  internetul ”să vuiască” de  întrebări cutremurătoare:”Doamne, în ce țară trăim? Pentru cei de jos niciodată nu se poate face nimic…”,  ”soluția ar trebui să vină de la stat, să fie protejați acești oameni prin măsuri sociale  precum tichete de  masă…”  Una din opinii  a arătat  o diferență:” În străinătate te sună sau te caută ca sa-ti aducă de mâncare dacă le spui ca nu ai.Asta este diferența dintre România și țările vestice – În România nu există solidaritate din partea instituțiilor statului!”

Este de menționat faptul că domnul Sorin a mulțumit  lui Lucian Mândruță (”eram într-o situație mai mult decât disperată. Sigur,nu am cuvinte să vă mulțumesc din suflet, eu și băiatul meu,pentru ajutorul nesperat pe care l-am primit și îl primesc”) dar și voluntarului Mihai Zarzu,  lui Alin Bunghez, tuturor celor care s-au implicat în ajutorare. La finalul acestei acțiuni Lucian Mândruță a notat:”mai bine de 40 de persoane au donat  pentru bărbatul din județul Bacău (din Bogdănești), care își crește singur copilul!. Azi nu are doar mâncare, are și frigider nou și aragaz. Mulțumită vouă! Zarzu Mihai s-a zbătut să le cumpere și să le și care până în casă… Am vrut  ca să știți ce s-a intâmplat cu darul vostru din suflet: s-a făcut rai!”     Amprenta de Onești

 

 

 

Distribuie articolul!