Domnul cu vorba plăcută de lângă mine își propune să gândească cu glas tare, evaluând ”timpul eficient utilizat, când Doctorul a strâns atâta bogăție ca să ne bucure pe noi. Avea arta de a reține esențialul. Eu, chiar dacă aș fi făcut călătoriile sale prin Europa, n-aș fi înțeles detaliile care fac farmecul fotografiilor privite de noi acum. Iubea enorm muzica și știți ce se spune: în casa în care se cântă nu se întâmplă nimic rău, acolo este armonie și fericire!”
Sublim adevăr! Sunt oameni care nu pot fi fericiți decât înconjurați de prieteni, sporovăind ore în șir, pe o bancă în parc sau nemaicătând să se despartă la un colț de stradă. Doctorul știa să fie fericit singur, îngânând un cântecel numai de el știut, contemplând cu voluptate natura, relaxându-se cu spectacolul uman. Asta nu înseamnă că ocolea conversațiile, pe unele provocându-le chiar el în contextul manifestărilor culturale. Nu agrea boema. O singură dată am fost în compania sa și a doamnei la o grădină de vară. Am rămas mirat văzând că bea o vodcă și nu vin, cum susțineau că ar fi bine pentru ficat prietenii mei specializați. Mi-a demonstrat – și a fost o lecție- că un deget de alcool distilat este mai sănătos decât cine știe ce combinație urzită în pivnițele sordide. Oare nu mă duruse suficient capul după consumul de vin poreclit <<Cotul Donului>>? Ei, dacă ar fi vorba de o licoare vinicolă garantată, ar fi cu totul altceva! De pildă francezii… Discuția a căpătat un plus de voiciune, deplasându-se cum era și firesc, în prezența Doctorului, spre literatură, teatru, cinema… Mă bucuram de acest veritabil banchet intelectual și, în același timp, trăgeam cu coada ochiului la nemiloșii chelneri care și începuseră să urce scaunele cu picioarele în sus pe mese și aveau să lanseze cât de curând semnalul funebru :”Ora închiderii, vă rugăm! (Ora 22, prin înalt decret prezidențial). În acel moment, doamna Doctorului a venit cu ideea salvatoare: ”Hai să-i luăm pe copiii aștia la noi, să continuăm seara aceasta frumoasă! ”Și seara a continuat într-o casă care semăna mai mult cu o expoziție, păstrându-și totuși ambianța de intimitate: sute de cărți, tablouri selectate cu gust, pick-upul pregătit să ne ofere fondul sonor adecvat discuțiilor care au devenit și mai înflăcărate, acum fără urechi străine și nesățioase prin preajmă. Iată unde se dusese banii Doctorului, cum el însuși spunea. Înlocuise șifonierele cu haine elegante prin rafturi înțesate de cărți, jertfise visul scump oricărui ronân, o mașină ”Dacia 1300 ” prin aparatură electronică, schimbase o posibilă casă de vacanță pentru tablourile selecte, carnetele CEC pentru excursii. Adevărata lecție de știință a trăirii (”savoir de vivre”). Toată seara am privit la o pianină plasată discret sub o fereastră. Când a sosit timpul plecării, l-am întrebat pe Doctor dacă exersează cineva la acel ionstrument. Exersează? Gafa era enormă. Așezat în fața clapelor, a declanșat puterea muzicii prin câteva partituri excepțional executate din Chopin, apoi alte delicatese, încheind cu suitoarea în cer ”Sonată a lunii”. Am rămas parcă siderați, am uitat să aplaudăm, nici nu știu dacă se cădea să aplaudăm într-o casă inundată de farmec în miez de noapte. N-am găsit cuvinte de mulțumire, poate nici nu era nevoie, uluirea înlocuită cu extazul pe fețele noastre, fericirea pianistului de a ne oferi o mare bucurie spuneau totul. Da, domnule cu vorbă bună, în casa unde se face muzică este locul de aterizare a îngerilor.
Mă abstrage din reverie o doamnă care vorbește cu mult entuziasm despre timpurile fericite când, sosind în oraș (1978), a fost impresionată de ”marea densitate a oamenilor cu înalte preocupări culturale. N-am putut să nu remarc printre ei pe domnul doctor, om de mare distincție, de mare frumusețe fizică și morală. Era printre colegii medici deveniți acum legendari, care țineau sus ștacheta profesională, dar în egală măsură erau pasionați și de cultură, făcând multe în acest sens. Nu pot uita că domnul doctor a fost acela care a adus la Onești, pentru o stagiune întreagă, Orchestra Filarmonică din Bacău”.
Frumoasele ei cuvinte sunt completate de soț (și tată al juniorului cu alură de tânăr cercetător și universitar american). Minunată fam ilie de stomatologi apreciată nu numai pentru perfecțiunea în a-și exercita profesia ci și prin calitatea ei umană. Ei l-au cunoscut bine pe Doctor, fiind colegi, vecini, prieteni la greu și la bine, ultima dovadă fiind chiar gradul lor de participare la organizarea și desfășurarea prezentei comemorări. Inspirat vorbitorul părăsește tonul ecomiastic, povestind cu șarm câteva întâmplări anecdotice care amplifică valul de interes și simpatie pentru cel evocat. Sub draperia umorului se voalează un subtext ce reliefează inteligența, subtilitatea, sensibilitatea, altruismul celui de care ne amintim.
”Călătorea des în Europa, privilegiu rar în acele timpuri pentru români… Nu era ușor să obții un pașaport, să aduni o sumă suficientă de bani, să uzezi de diverse expediente privind masa și cazarea, să fii obligat la întoarcere să dai raportul unei funeste instituții. Am încercat și eu să urmez exemplul colegului meu în materie de călătorie. Condiții: dormit în mașină, hrană din portbagaj, grisine cu pastramă de vacă, oboseală cât cuprinde, încât când ajungeam acasă, în modestul nostru apartament ziceai că ești într-un palat. Iar uneori te trezeai abordat la vreo coadă la alimente de câte un tip suspect de curios, care te descosea despre felul cum ți-a plăcut viața de afară, din străinătate…”. Revenind la partea luminoasă a lucrurilor, își amintește:” Potrivea domnule doi brotăcei pe niște crenguțe, ore întregi, până obținea fotografia perfectă, așa cum o vedeți și dumneavoastră” Și din nou înveselind publicul:” Într-o dimineață plecam la coadă, la lapte. Era întuneric pe scara blocului, conform restricțiilor privind economisirea energiei electrice. Văd o mogâldeață chinuindu-se la o ușă. Îl recunosc pe domnul doctor, îl salut cu respect și îl întreb ce face. Voia să încuie ușa și nu găsea cheia. Ușa avea două yale, cheia era sus, chiar sub ochii lui, el o căuta în încuietoarea de jos…”
Asistența, binedispusă, râde, însă mulți își aduc aminte de asemănătoare întâmplări vesele avându-i drept eroi tocmai pe oamenii geniali. Li se întâmplă căci mintea lor nu este un ecran gol sau pe care abia rulează banalitățile cotidiene ci o vastă panoramă de idei, reflecții, conexiuni.
”Finis cununat opera”. Se proiectează diapozitive, însoțite de vocea Doctorului Dorin Speranția, care le comentează, acum la 100 de ani. Voce calmă, ușor graseiată, cu timbru plăcut, însoțind imaginile ce ne poartă prin minunatele orașe europene. Și n-a lipsit mult, când proiecția s-a terminat și lumina s-a aprins, să-l văd aevea, întorcându-se spre noi și întrebându-ne: ”Ei, v-a plăcut?” ( Va continua!)
P S.
Răspunzând solicitărilor unor cititori atașez acum o scară în sensul celei utilizate de Dimitrie Cantemir în ” Istoria ieroglifică ”, indicând persoanele care au fost evocate în această înșiruire de gânduri , impresii și amintiri:
*omul înțelept cu vorba frumoasă : Corneliu Cristea
* omul care aleargă necontenit în sprijinul culturii : Valentin Rădulescu
*profesorul cu alură academică : Ștefan Epure
*un montaniard neobosit : Gheorghe Istrate
*un fotograf talentat : Doru Munteanu
* un cameraman carismatic : Claudiu Ștefănescu
*directorul Bibliotecii – Ionuț Tenie
*doamna superbibliotecar : Doina Brumă
*o excelentă fizioterapeută : dr. Olteanu
*prezentatorul exponatelor: dr. Ștefan Neagu – junior
*profesoara administrator al site –ului ” Oneștipedia” Doina Balcanașu
*doi stomatologi remarcabili : doamna dr. Neagu și dr. Ștefan Neagu – senior
Prof. Aristotel Pilipăuțeanu, Onești