Sport O viață dedicată sportului ( halterelor)

Sport  O viață dedicată sportului ( halterelor)

De data aceasta este  despre … haltere și despre  ”un om providențial” al acestui sport din municipiul Onești: Gheorghe Maftei, care recent  a  sărbătorit aniversarea zilei sale  de naștere.  Antrenorul  Gheorghe Maftei  a fost alături  de Vasile Pădureanu, Pincu Scwartz, Mugur Saraciuc, Lazăr Bartoga, Gheorghe Apostol, Marin Zăldoi unul din cei ”care au dus faima  mușchetarilor locali în țară și peste hotare”, după cum  frumos se menționează pe site-ul Clubului Sportiv Municipal Onești. Gheorghe Maftei  a participat la  cea de-a XXIII-a ediție a Jocurilor  Olimpice, care au avut loc la Los Angelos (în Statele Unite ale Americii), fiind foarte aproape de a urca pe podium și de a cuceri medalia de bronz!  Între alte performanțe sportive ale acestui sărbătorit  menționăm   cucerirea a două medalii de  aur și una de argint la Campionatele Balcanice (în 1977),  fapt pe care l-a reeditat  la aceeași întrecere  din 1979. Halterofilul  Gheorghe Maftei a cucerit medalia de aur cu echipa  națională a României și  câte o medalie de augint și de bronz  în 1982, când Campionatele Balcanice au avut loc la Ankara, pentru ca, la aceeași întrecere sportivă, în 1984, să fie între câștigătorii  medaliei de aur  a echipei țării noastre. În același an – 1984, Gheorghe Maftei a evoluat  și în Spania (unde a obținut  două medalii de bronz) iar în 1985, în Bulgaria (la Plovdiv), a adăugat palmaresului său  o medalie de aur și una de argint, ce  au fost câștigate, la categoria 56 kg. În anul 1987 la Tirana – Albania, la Campionatele Balcanice de Seniori, Gheorghe Maftei câştigă cu echipa României  o medalie de aur iar în întrecerile individuale,  o medalie de argint la aruncat şi o medalie de bronz la total.

Este de menționat faptul că  la Clubul Sportiv Municipal Onești Gheorghe Maftei  a desfășurat și desfășoară  o bogată activitate de antrenor, el descoperind  mai mulți tineri pe care i-a îndrumat pe căile succesului, unii din aceștia devenind campioni!  Gabriel Olaru – cel mai bun  sportiv al CSM Onești în anul 2009, ajuns vicecampion  european și Vlăduț Purice (component al lotului național de juniori al României) sunt doar două nume din  multele zeci ”lansate” de antrenorul Gheorghe Maftei. Astfel, s-a făcut foarte cunoscută  secția de haltere de la CSM Onești (ce are coordonator pe prof. Marin Zăldoi, care este unul ce a contribuit decisiv – prin tactica de concurs- ca  un alt oneștean, Sebastian Dogariu să devină dublu vicecampion mondial la haltere  la categoria 77 kg, în anul 2005).

Oneștiul a găzduit  numeroase competiții naționale de haltere, fiind prezent aici și Nicu Vlad, multiplu campion mondial, european și național, ce este de mai mulți ani președintele Federației Române de Haltere. ”Organizarea la Onești  este ireproșabilă. Se vede că aici, la Clubul Sportiv Municipal Onești este un management nou, care a dat suflu sportului, lucru ce nu se întâmplă în alte domenii, unde situația stă cu totul altfel! De ani de zile  organizăm competiții naționale de haltere la Onești, care este un puternic centru  de haltere. Acest oraș are o notă de viață diferită”, a declarat Nicu Vlad la una din  prezențele sale de la Onești.

Un cunoscător avizat  al sportului de pe meleagurile trotușene  consideră că ”Onestiul ESTE un puternic centru de haltere… Când Nicu Vlad  apreciază  halterofilii de la CSM Onești, ar trebui să spună  cam câți sportivi pregătiți de antrenorul Gheorghe Maftei au fost luați la lotul național! Cine bate  drumurile Moldovei în căutare de talente? Centrele  de haltere din țară merg  bine cu sportivi formați la CSM Onești iar cât va activa Gheorghe Maftei (<<Moșu>>) ca antrenor, tot Oneștiul va fi Numărul 1 în haltere!”

Cunoscutul  antrenor  oneștean Gheorghe Maftei se mai evidențiază printr-un lucru:  fiica sa, Cristina Maftei a îmbrățișat acest sport, unde a obținut numeroase succese iar acum îți continuă activitatea ca antrenoare  și arbitru internațional! Un lucru sublim s-a întâmplat  în ziua de 19 septembrie  2016, când, aniversată pentru ziua de naștere de directorul CSM Onești, prof. Ingrid Istrate și de colectivul de antrenori  ai acestui club Cristina Maftei  se întorcea de la Campionatele Europene de cadeți (U – 15 ani) și Juniori II (U – 17 ani)– găzduite de orașul polonez Novvytomysl, în apropiere de Poznan, cu un număr de patru  medalii de aur și trei medalii de  argint. Trei medalii de aur au fost cucerite de Mihaela Cambei (născută în anul 2002, elevă a antrenoarei Cristina Maftei) iar o altă medalie de aur  a fost obținută de halterofilul Paul Dumitrașcu (la stilul aruncat). Cele trei medalii de argint reprezintă strădania de la această competiție a halterofilei Marinela Moroșan, de pregătirea căreia se ocupă în prezent prof. antrenor Marin Zăldoi). Marinela Moroșan a fost selecționată cu ani în urmă din nordul Bucovinei de antrenorul Gheorghe Maftei!

La sărbătorirea  zilei de naștere  Clubul Sportiv Municipal Onești i-a  adresat vajnicului antrenor  o sinceră urare: ”La mulți ani, MAFTEI GHEORGHE ( MOȘU)! Sănătate, bucurii, împliniri alături de toți cei dragi! Îți dorim cât mai multă putere de muncă, să descoperi și să formezi cât mai mulți sportivi de valoare în disciplina – haltere – căreia i te-ai dedicat toată viața!”     Ion Moraru

Distribuie articolul!