”Kurzarbeit” (”Timp scurt de lucru”)

”Kurzarbeit” (”Timp scurt de lucru”)

Primim de la Confederația Sindicală Cartel  ALFA:

Ministerul Muncii intenționează să forțeze adoptarea unei ordonanțe care dă puteri nelimitate angajatorilor de a reduce discreționar programul de lucru, fără a fi responsabili pentru plata lucrătorilor!
Conform proiectului de act normativ, angajatorii pot schimba oricând și oricum programul de lucru, de pe-o zi pe alta, fără acordul sindicatului sau salariaților!

Aceste schimbări sunt incluse în pachetul de măsuri de relansare economică, prin introducerea în România a mecanismului de tip kurzarbeit (“timp scurt de lucru”), după modelul german, model preluat și aplicat în mai multe țări europene. Doar că, ceea ce funcționează și este reglementat în Germania, unde nicio decizie nu se ia fără consultare cu sindicatele și fără informarea din timp a salariaților, este foarte diferit de ce vor să adopte guvernanții noștri.

Practic, în lipsa unor garanții pentru salariați, schema devine strict o subvenție directă pentru patroni, fără niciun fel de responsabilitate la schimb din partea lor:

  • FĂRĂ obligația de a elabora un program predictibil pentru salariați, negociat cu sindicatul și acceptat de salariați;
  • FĂRĂ obligația de a-i informa din timp (spre exemplu, cu cel puțin o săptămână în avans),
  • FĂRĂ obligația de a plăti odată cu salariul și partea de indemnizație care va fi decontată de stat, lăsând lucrătorii chiar și fără jumătate din veniturile lor (cum majoritatea angajaților români au venituri scăzute cu care de-abia fac față cheltuielilor curente, acest lucru va avea consecințe grave și sistemice).

 

  • Lobby-iștii reuniți în “Coaliția pentru Dezvoltarea României” (CDR) profită de criza pandemiei pentru a provoca o și mai mare destructurare a relațiilor de muncă în România, cu scopul de a crea “angajatul complet flexibil”.

Se vorbește mult despre flexicuritate, ca soluție pentru echilibrul între muncă și viață, însă sunt noțiuni diferite: acest tip de “flexibilitate” – a fi în orice condiții la dispoziția angajatorului – nu este în interesul lucrătorului, ci doar al angajatorului, care astfel dispune discreționar de munca în regim de sclavagism modern, întru maximizarea profiturilor.
Trebuie să menționăm că, în calitate de partener social reprezentativ, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” a avut în decursul acestor luni discuții cu reprezentanții patronatelor / angajatorilor, pentru transpunerea principiului ”kurtzarbait” în România. În discuțiile cu noi, aceștia au acceptat necesitatea existenței UNUI ACORD cu salariații pentru aplicarea modificărilor de program, precum și alte condiții pentru funcționarea acestui program în beneficiul ambelor părți, angajator și angajat.

Refuzul Guvernului României de a elabora reglementarea în baza rezultatului acestui dialog dintre partenerii sociali naționali, alegând în schimb “consultarea” cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), ne întărește concluzia că reprezentanții guvernului sunt captivi lobby-ului desfășurat de CDR, o structură ciudată din care fac parte reprezentanți ai camerelor de comerț, ambasadelor și marilor corporații (Consiliul Investitorilor Străini).

În ciuda atenționărilor sindicale și a angajamentelor guvernamentale, proiectul de lege, așa cum a fost elaborat de guvern, este într-o formă inacceptabilă! Ținem să atragem public atenția asupra acestui pericol MAJOR și IMINENT, deoarece, ca reprezentanți legitimi ai lucrătorilor, am ajuns la limita demersurilor pe calea argumentelor. Într-o perioadă în care, conform legislației adoptate în contextul crizei sanitare, sindicatele sunt lipsite de mijloacele clasice de protest pentru apărarea intereselor lucrătorilor, guvernul își permite să modifice legislația muncii doar cu consultarea grupurilor de lobby ale capitalului și fără un acord cu sindicatele! În aceste condiții, CNS Cartel ALFA își rezervă dreptul de a NU RESPECTA restricțiile privind manifestațiile și protestele publice, ca singura modalitate de a-și apăra membrii.

Distribuie articolul!