Promoției 2020 a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești, cu dragoste!

Promoției 2020 a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești, cu dragoste!

Aceste simple cuvinte  – ”cu dragoste!” – sunt cele mai pline de mulțumire sufletească pentru elevii care, trecând de porțile  Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”  din Onești și pășind pe treptele  succesului, au reușit să obțină frumoase  performanțe la încheierea anului școlar de învățământ 2019 – 2020! Ele încununează   și munca de zi cu zi a profesorilor, care, pe lângă orele de curs, unde le deschid elevilor porțile cunoașterii,  aplică teste de evaluare,  țin și evidența planificărilor calendaristice ale materiilor de studiu,  întocmesc rapoarte și procese verbale ale diferitelor activități desfășurate, răspund instituțiilor cu  statisticile solicitate…

” Pandemia de coronavirus ne-a adus într-o situație inedită. Ne-am conformat cu toţii la regulile impuse, ne-am adaptat la vremuri şi la momente neaşteptate şi am continuat să muncim de la distanță, dar împreună. Mă bucur că atât elevii, cât și profesorii, nu s-au lăsat copleşiţi  de ineditul situaţiei şi au continuat să muncească”, a declarat prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”, amintind că ”la momentul de final de ciclu școlar, când ne bucuram alături de absolvenți, am fost nevoiți să ne întâlnim online.”

Evidențiind  cele mai bune rezultate la învățătură  obținute de către elevii Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”  din Onești marcăm  o  bornă în istoria învățământului oneștean întrucât la această instituție  s-au înregistrat trei medii de 10! Autorii acestui succes  sunt  David  Andrei Drăgan (la  Examenul de evaluare națională),  Elena Mădălina Dima și Horia – Paul Nicolcea (la Bacalaureat).   Pentru Elena Mădălina Dima Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” este  locul formării sale, ” cu oamenii săi calzi, cu profesorii dedicați ce mi-au călăuzit pașii și m-au ajutat să construiesc un eu armonios, cu dragii mei colegi ce-au reușit să lumineze și cele mai sumbre zile, cu toate oportunitățile pe care mi le-a oferit liceul în acești opt ani,  <<Cantemirul>> a umplut multe pagini ale cărții mele cu veselie, iubire și un carusel imens de multe alte trăiri autentice pe care cu greu le voi găsi în altă parte! Pentru mine   Colegiul <<Cantemir>> a fost un basm din primul moment în care am pășit timid  în acest univers al culturii vii și va rămâne veșnic o poveste de excepție! Cu profund respect și vie recunoștință, cu drag și cu un gând bun în suflet mă înclin în fața celor care m-au ajutat să devin eu!”  O mărturisire  deosebită  avem și de la Horia – Paul Nicolcea,  ce a obținut media 10 la Examenul de Bacalaureat 2020  și care  dorește să  studieze matematica la Universitatea Oxford, una dintre cele mai prestigioase din lume : „Când mă gândesc cu nostalgie la timpul petrecut în liceu, simt că, alături de părinți, profesori și prieteni, am evoluat în egală măsură în planul academic și în cel uman, că sunt acum cu un pas mai aproape de imaginea omului care aspir să devin. E o perioadă în care am muncit pentru ca pasiunea pentru matematică să se materializeze în rezultate concrete, o perioadă pe care acum nu o mai cuantific prin ani și semestre, ci prin prieteniile legate și experiențele trăite, ce vor rămâne întotdeauna o parte importantă a întregului meu sufletesc… ”

Aceste rezultate  strălucitoare – cucerite de ”cantemireni” într-o perioadă în care în întreaga țară ne-am aflat  în ”stare de urgență” și  în ”stare de alertă” (datorate  virusului COVID 19),  sunt completate de  numeroase medii peste  9.00, obținute atât la Examenul de evaluare națională cât și la Bacalaureat dar și de  multe note de 10 la obiectele  de studiu  la care  absolvenții au  susținut lucrări scrise.  Astfel, la Examenul de evaluare națională  au fost obținute  17 medii peste 9.00, gimnaziștii cantemireni fiind mândri  și pentru  cele 6 note de 10 la Limba română  și o notă de 10 la Matematică. Este de remarcat și faptul că media de absolvire  a clasei de gimnaziu de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” a fost 9.20!  La Examenul de Bacalaureat  acest colegiu oneștean a reușit  să se claseze pe locul III pe județ, procentul de promovabilitate fiind de 98 la sută. Odată cu candidații  ce au cucerit media 10 ( Elena Mădălina Dima și Horia Paul Nicolcea) un număr de 82 absolvenți  ai  colegiului au obținut  medii peste 9.00 , în total fiind 149 cantemireni ce au trecut de  Bacalaureat cu medii peste 8.00. Edificator este și faptul că  la Informatică s-au înregistrat 11 note de 10, un număr de  10  absolvenți au obținut  nota 10 la Limba română, 8 au avut aceeași notă la Matematică, 6 au reușit ca să obțină note de 10 la Anatomie și 6 la Fizică.

La finalul acestui îmbelșugat an școlar prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”  a adresat  un  mesaj emoționant  tuturor absolvenților:  „Dragii noştri absolvenţi, în toți anii de școală aţi fost călăuziţi cu dăruire şi perseverenţă de către profesori, care au sădit în mintea şi sufletul vostru tainele învăţăturii. Cu toţii ne-am străduit să vă împărtăşim nu numai din învățătura, ci și din experiența noastră de viață. Îndemnuri pentru viitor ar fi multe: munciţi din greu pentru ceea ce vă doriţi! Respectaţi-vă pe voi înşivă şi pe cei din jur ! Faceţi alegeri care vă fac fericiţi pe termen lung, nu doar pentru câteva secunde! Faceţi lucruri care îi ajută şi pe ceilalţi, nu fiţi egoişti ! Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă toată lumea ar fi fericită !

Nu uitaţi niciodată unde a început educaţia voastră, aici unde aţi învăţat să fiţi oameni. Porţile acestei şcoli vor fi mereu deschise pentru voi, dragii noştri absolvenţi, <<generaţia noastră cu mască>>, liceenii  noştri dragi!”

O  generație de succes  la clasa a VIII a la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”  

Cu sufletul plin de bucurie  la aflarea  performanței obținute  de David Andrei Drăgan, profesoara  Adina Mitroiu, dirigintă a clasei a VIII a, a declarat:”La ceas de bilanț, ca o încununare a muncii susținute, DAVID-ANDREI DRĂGAN, un tânăr adolescent cu aspirații înalte și o impresionantă voință, aduce Colegiului Național  <<Dimitrie Cantemir>> încă un titlu de noblețe spirituală, completând astfel, cu râvnitele litere aurite, o pagină semnificativă din istoria prestigiosului colegiu. Șeful de promoție al cantemirenilor gimnaziști încheie cu media 10 aventura celor patru ani de studiu, continuând astfel nu doar frumoasa tradiție a liceului, aceea de a înmâna simbolic cheia succesului, ci și tradiția familiei, căci cu doar trei ani în urmă, sora sa, Daria Drăgan (alături de Ștefănescu Ștefan), trecea prin aceleași clipe de emoție și bucurie. Din orice unghi ar fi privit acest tânăr, cunoscut de către ceilalți îndeosebi prin sonorele reușite la diferitele concursuri și competiții școlare (matematica și fizica fiind pasiuni declarate),  rezultă un portret al unei personalități complexe, armonioase, dornice permanent de autodepășire și autoperfecționare. David Andrei Drăgan impresionează prin seriozitate, profunzime, franchețe, corectitudine și prin forța cu care știe să lupte pentru a își împlini idealurile, însușiri pe care le descoperi ușor, căci ele se reflectă în tot ceea ce este și face”.

Acestor cuvinte  ale  profesoarei diriginte Adina  Mitroiu, care în urmă cu patru ani, în prima zi de școală, i-a bucurat pe elevi cu manualele legate cu fundiță roșie pe fiecare bancă, David Andrei Drăgan le răspunde cu o mărturisire: „Recunosc că titlul de ˂˂şef de promoţie˃˃ este o distincţie de care sunt  mândru deoarece reprezintă încununarea performanţelor mele de-a lungul acestor 4 ani frumoşi, dar încă din clasa a V-a mi-am propus ca acesta să nu reprezinte un obiectiv. Datorită dorinţei de a cunoaşte în fiecare zi mai mult şi de a evolua, lucrurile au venit de la sine. Sunt recunoscător că am avut privilegiul de a fi înconjurat atât de profesori care m-au îndrumat cu profesionalism şi dedicare, cât şi de colegi alături de care am petrecut momente memorabile. Astfel, am reuşit să mă dezvolt atât pe plan social, cât şi pe plan intelectual, şi pot spune că în aceşti 4 ani de gimnaziu am devenit o fire mai liberă, mai puternică şi mai încrezătoare. Sunt nerăbdător ca mai departe să progresez în domeniul informaticii, fiind pasionat de orice stimulează creativitatea şi gândirea atât critică, cât şi liberă. Capitolul care abia începe îmi va oferi cu siguranţă posibilitatea de a îmi valorifica potențialul la maximum, convins fiind că în cadrul colegiului voi găsi suportul profesorilor şi voi avea parte de experiențe care să influenţeze în mod pozitiv evoluția mea.”

Menționăm că de-a lungul anilor  de gimnaziu David  Andrei Drăgan a reușit performanțe deosebite, el fiind calificat la Olimpiada Națională de Matematică (în  anii 2017 și 2018) și la Olimpiada Națională de Fizică (în 2019 și 2020). În acest  an el a fost șeful  promoției clasei a VIII a, de gimnaziu de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” (absolvent cu media 10!) și a reușit ca să obțină media 10 și la Examenul de evaluare națională. Despre acest îmbucurător lucru, ce a minunat nu numai colegiul unde a învățat dar și municipiul Onești (o performanță similară – media 10 la acest examen reușind eleva Andreea Elena Goldan , absolventă a Școlii Gimnaziale ”George Călinescu”), David Andrei Drăgan a menționat:” Examenul de Evaluare Naţională a reprezentat o şansă pentru mine de a-mi dovedi încă o dată că munca depusă şi sacrificiile făcute în scopul atingerii unui obiectiv nu sunt niciodată în zadar. În cazul meu, ţelul a fost să-mi valorific aptitudinile la maximum în timpul examenului şi să mă simt mândru şi fericit în urma acestuia. Recunosc că, în opinia mea, bagajul meu de cunoştinţe era îndeajuns de dezvoltat pentru a obține <<zecele curat>>, dar acest gând nu m-a copleşit în nicio secundă şi nu a afectat nici abilitatea mea de a-mi controla emoțiile, nici puterea mea de a mă concentra. Sunt recunoscător că am avut parte de un sprijin emoțional, care m-a ajutat să intru în sala de examen zâmbind şi foarte încrezător. Pe această cale, vreau să mulţumesc familiei şi profesorilor care au ajutat la modelarea caracterului meu, stâlpul care a stat şi încă stă la baza tuturor realizărilor mele”.

Iată și câteva  performanțe ale gimnaziștilor cantemireni, colegi cu șeful de promoție David Andrei Drăgan. Încurajată și îndrumată de prof. Adina Mitroiu, îndrăgostită de Literatura română și de participarea la concursurile naționale  Aimee Jacqueline Moraru a participat în 2019 la Etapa națională a Olimpiadei de la Limba română. Tot în 2019 ea a participat la Concursul transdisciplinar ”Ionel Teodoreanu” și la Concursul  național de literatură și jurnalism sportiv ”Un condei numit Fayr – Play” (la care a obținut premiul II). Și în anul 2018 ea a fost câștigătoare a mai multor premii la concursurile naționale: premiul I la Concursul ”Vis și inocență”, la Concursul ”Cartea – Izvor de cunoaștere și de înțelepciune”, la Concursul ”Tânărul poet și poezia – creație, revelație și tradiție a neamului nostru”, la Concursul ”Anotimpurile copilăriei”. Ea este și câștigătoarea premiului III la ediția 2017 a Concursului național de proză scurtă  ”Radu Rosetti” (organizat de Biblioteca Municipală  Onești) iar în 2016 a participat la Concursul ”Cavalcada Anotimpurilor” și a obținut o mențiune la Concursul internațional de creație literară ”Vis de toamnă”. Karina Carabă a obținut o mențiune la Olimpiada de  biologie iar Melisa – Maria Totu și mulți alți colegi, s-au remarcat prin participările deosebite la olimpiade și concursuri  de limba engleză ( prof.  îndrumător, Iulia Ariton). Sub îndrumarea  profesoarei  Carmen Elena Paizan  rezultate remarcabile au fost obținute și la Concursul „De la ville d’EYSINES”  (”Din orașul Eysines”) de elevii  Maria – Bianca  Giaconia,   Sanda – Constantina  Lungu, David Andrei  Simion și   Aimee  Jacqueline Moraru.  Îndrăgostită de literatură  eleva  Sanda  – Constantina  Lungu  s-a evidențiat și la Festivalul  de creație și interpretare ”Ana Blandiana”, la Concursul ”Cangurul  lingvistic – Engleză, unde a obținut premiul II și la  concursurile  naționale de proză ”Zătreni – Filă de legendă” și ”Radu Rosetti” .  Eleva Bucur Ana-Maria, indrumată de prof. Maria  Cercel,  a reprezentat anul trecut județul Bacău la Olimpiada de limbi clasice – Latina, unde a obținut un rezultat deosebit. Prof. Adina Mitroiu, dirigintă a acestei clase și care a îndrumat tinerele talente literare  ”cantemirene” a menționat:” La limba română, s-au remarcat prin pasiune și talent, fermecați de vibrațiile cuvântului scris ori de tainele gramaticii, alături de cei numiți anterior, Cucu Giada-Alessandra, Racu Delia, Carabă Karina, Ștefan Șraer, Bucur Ana, Leașcu Ciprian, Apetri Andreea. Fizica a ocupat, de asemenea, un loc deosebit în preocupările și inimile gimnaziștilor, prin dragostea și dăruirea doamnei profesoare Lenuța Basoc evidențiindu-se elevi precum Cărășel Andrei, Răileanu Andrei”.

Cu privirea strălucind  de bucuria trecerii unui prag important de către elevii săi (absolvirea a opt clase, moment ce păstrează în memorie frumusețea cursului festiv  ”on – line” în care s-a dat drumul a câte unui balon pentru fiecare absolvent) prof. Adina Mitroiu a  subliniat și un argument pentru toată străduința elevilor și a cadrelor didactice :”Reușita nu este rodul hazardului, ci presupune un proiect îndrăzneț, mijloacele necesare pentru a-l împlini, efort susținut, inteligență și implicare, iar excelența, în orice domeniu, crește ca o floare rară, zămislită din trudă continuă, putere de sacrificiu, tenacitate, răbdare, pasiune și migală”.      Ion Moraru

 

Distribuie articolul!