Mândria de a fi ”Elev de Moisil”

Mândria de a fi  ”Elev  de  Moisil”

FOTOGRAFIE  „DE ALBUM”, FEBRUARIE 2020

Timpul fugar al acestei veri, în plină pandemie de Coronavirus  a lăsat Oneștiul fără Marșul absolvenților  și fără  a mai  răsuna pe străzile  municipiului ”Gaudeamus Igitur”. Totuși, cu mari speranțe pentru viitor,  absolvenții  s-au consolat cu  gândul  la revenirea la  normal a lucrurilor, anii de liceu fiind ai celor mai puternice și frumoase amintiri. Adaptându-se noilor situații, ca ”o ușă deschisă spre visele și speranțele timpului”, absolvenții Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești (director, prof. Maria Stanciu), s-au bucurat de  mici festivități  în aer liber, de absolvire . Aceste ”adevărate  cursuri festive” au fost organizate la începutul lunii iulie,  în zile diferite, cu respectarea  tuturor  reglementărilor de distanțare socială.

La sfârșitul anului școlar 2019 / 2020 la acest colegiu oneștean  s-au înregistrat  un număr de șase clase de absolvenți, ce au avut ca diriginți: la clasa a XII a A  –  prof. dr. Gabriela Gîrmacea , a  XII a B – prof. Loredana Hanganu, a XII a C – prof. Cristina Daniela Rusu, a XII a D – prof. Carmen Elena Melinte, a XII a E – prof. Mariana Bereczki și a XII a F – prof. Cristina Matei. Cum fiecare  clasă de absolvenți a avut câte un semn distinct, care să-i reprezinte, acest fapt s-a constituit în unul deosebit pentru  micile festivități  de absolvire (care au avut loc în zile diferite, cu câte o clasă pentru a fi asigurate toate condițiile de siguranță în  condițiile pandemiei actuale). Menționăm faptul că acest  moment a fost un deosebit  prilej pentru absolvenți de a se bucura de succesele  la învățătură  dar și de reușita la Bacalaureat.  Prof. Maria Stanciu, director al Colegiului Național ”Grigore Moisil”  a evidențiat : ”Este un atuu mare, de care suntem foarte mândri la această promoție.  Din  171 elevi înscriși la Bacalaureat  au reușit 163,  concludent fiind  faptul că  un număr de 66 absolvenți  ai Colegiului Național ”Grigore Moisil” au promovat acest examen cu medii  peste 9.00  iar 52 absolvenți au obținut medii  cuprinse între 8.00 – 8.99”.

La aceste festivități s-au realizat multe fotografii, au fost adresate urări de succes în continuare  dar  și… lacrimi de bucurie! ”A fost frumos dar a trecut prea repede… Sunt emoții, trăiri, amintiri care niciodată nu se uită”, a mărturisit o absolventă, mulțumind cadrelor didactice  pentru dăruirea și perseverența din anii de liceu.

”Sunteți  o generație de excepție a colegiului și excepția este dată nu de situația aparte în care ne aflăm, nu de modul diferit, neobișnuit în care am comunicat în această perioadă ci de rezultatele speciale pe care le-ați obținut, de felul în care ați crescut și v-ați format și de plusul de imagine pe care l-ați adus la bunul renume pe care îl are Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești.  Vă doresc să vă cultivați pasiunile! Să nu uităm că din pasiunea unor oameni ca voi s-au născut opere de artă, s-au ridicat campioni și s-au descoperit lucruri care azi ne marchează pozitiv și valoros viața! Câtă vreme veți înțelege că tot ceea ce facem trebuie făcut cu responsabilitate, bucurie și dăruire, rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Cu siguranță, nu va fi ușor! Nimeni nu a reușit, cu adevărat, fără muncă! Dar voi știți deja acest lucru și, de aceea, am convingerea că, în câțiva ani, veți fi oamenii despre care vom auzi doar lucruri remarcabile!”, a declarat la una din festivități prof. Cristina Buzatu, director adjunct la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești.

Momentul acestor festivități a încărcat cu multă bucurie atât pe absolvenți cât și cadrele didactice, care au evidențiat succesele obținute ”la primul mare prag al vieții” – Examenul de Bacalaureat.  Prof. Maria Stanciu, director al Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești ne-a declarat:”Având în vedere situația dată din acest an școlar suntem foarte mulțumiți de rezultatele obținute la Bacalaureat, care ne situează pe locul 4 pe județ. Sunt 118 absolvenți care au obținut medii mai mari de 8.00, aceasta fiind o mare performanță, care spune foarte multe! Aici se vede clar că la bază sunt absolvenții ce au obținut  medii peste 8.00 și acest fapt înseamnă o muncă susținută  cu elevii la clasă! Este  o muncă titanică, a tuturor, a elevilor, a profesorilor și a părinților !”

Înainte de a evidenția pe  absolvenții care au obținut note de 10 la lucrările scrise susținute la Examenul de Bacalaureat menționăm  un lucru ce se poate înscrie în galeria marilor succese  oneștene din învățământ. Sub îndrumarea profesoarei Cristina Elena Lungu șase absolvenți ai Colegiului Național ”Grigore Moisil” au obținut nota 10 la lucrarea  scrisă la Matematică! Cindău Bianca, Ciocoiu Adela, Dumitru Andreea, Fînaru Ana Maria, Iulia Hârjanu și Manea Teodora,  de la clasa a XII a D (profil Științele Naturii) sunt absolvenții acestui colegiu oneștean de prestigiu care au cucerit laurii notei de 10  la Matematică dar și bucuria unanimă a colegilor și profesorilor. ”Mă bucură progresul și rezultatele elevilor mei. Au muncit consecvent, au fost motivați și concentrați, au indrăgit matematica și au făcut să pară că examenul de bacalaureat este ușor”, a declarat prof.  Cristina  Elena Lungu, cea care a făcut posibil acest succes, prin dăruirea și deschiderea către universul matematicii. O altă notă de 10 la Matematică a fost obținută de Vlad Dima (profesor îndrumător  Mărioara Brescanu). Alături de Ana Maria Fînaru (care a obținut  alături de nota de 10 la Matematică și o  notă de 10 la Chimie – prof. îndrumător Anca Axinia), Vlad Dima este și el realizator al unei asemenea performanțe, cu a doua notă de 10 de la Bacalaureat, pe care a obținut-o la Informatică (profesor îndrumător Cristina Rusu).  Este de evidențiat faptul că eleva Alexandra Larisa Stănciulescu a obținut cea mai mare medie  de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești la Examenul de Bacalaureat, ea fiind notată cu 10 la Logică (profesor îndrumător Sorin Valerian Lungu) și cu 9.80 la Limba română și 9.70 la Istorie. După frumoșii ani de liceu, cu o dragoste cristalină pentru Limba română, ”valul notelor de 10” a cuprins și acest obiect de studiu unde s-au remarcat prin obținerea notei maxime 4 moisiliști: Vraciu Maria, Rusu Andreea, Paul Răspopa (prof. îndrumător Ancuța Chirilă) și Simion Mădălina (prof. îndrumător Cristina Matei). Arătând mult curaj în tot ceea ce vor să înfăptuiască au mai obținut note de 10 : Mădălina Ghiugan și Oana Isabela Gondoș (la Istorie – prof. îndrumător Claudiu Visciun), Sergiu Andrei Chiuaru (la Fizică, prof. îndrumător Anca Bușui), Diana Nicoleta Novac (la Chimie – prof. îndrumător Anca Axinia) și  Ioan Sebastian Tabalaie (la Informatică, prof. îndrumător Cristina Rusu).

Menționăm că absolvenților Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești li s-au acordat Diplome de absolvire pentru rezultatele obținute la învățătură. Este de evidențiat faptul că sunt absolvenți care își vor continua  studiile la universități din străinătate.  Astfel, ca absolvenți ai profilului Matematică Informatică Engleză Intensiv, Ionuț Rotaru și Alexandru Ignat  doresc să  urmeze  VIA University College din Danemarca, Rareș Barcan va continua studiile  la Facultatea de Fizică din cadrul Universității  Zhengzhou School of Science, China iar  Elena Dima, la Coventry University ( Anglia). Iwasaki Beatrice  va studia  Psihologia la Universitatea din Southampton (ea fiind absolventă a  profilului Științe ale Naturii Engleză Intensiv) . De la profilul Științe Sociale  absolventa Andronache Alexandra – Ioana  va studia la  University of Arts, Londra, Ciobanu Roxana – Ioana  va urma Facultatea de Sociologie a Universității  Heidelberg ( Germania) iar Roșu Mara – Ruxandra își va continua studiile la  King’s College, Londra  (Relații Internaționale și Studii Politice).

Cu multă încredere și curaj  absolvenții Colegiului Național ”Grigore Moisil”  din Onești pășesc spre viitor, trăind  de acum  toate  experiențele, pe care, cu fiecare pas, viața le oferă pentru dezlegarea misterelor  acesteia.  O mare  bucurie în suflet poartă și cadrele didactice de aici, la  acest colegiu fiind așteptată o nouă generație de elevi. Un fapt copleșitor  – în care  părintele unui elev  ce a ales să urmeze  acest colegiu, a adus  un imbold  din creația  marelui scriitor german Goethe (”Există, doar două moșteniri de durată, pe care sperăm să le oferim copiilor noștri. Una dintre acestea o reprezintă rădăcinile, iar cealaltă, aripile”) – face ca bucuria profesorilor  de la acest colegiu oneștean de prestigiu să fie  pe deplin împlinită!    Ion Moraru

 

Distribuie articolul!