Învinși de furia naturii - Amprenta de Onesti

Învinși de furia naturii

Învinși de  furia naturii

Vremea capricioasă a acestei veri a lovit din nou Valea Trotușului. Puhoaie mari de apă s-au năpustit asupra  caselor și drumurilor  din satul Cotumba (com. Agăș), făcând prăpăd  în urma lor. Zeci de case au fost afectate de inundațiile de zilele trecute iar acum oamenii suferă de pe urma acestui potop. Toate acestea se întâmplă în plină pandemie a Coronavirusului, când țara este în stare de alertă .

De fiecare dată inundațiile aduc mari pierderi materiale, în calea apelor nu rezistă nimic! Iar autoritățile statului sunt de multe ori indiferente la tot ceea ce îi afectează pe oameni. Defrișările masive, cu lăcomia celor ce exploatează pădurile, lipsa zidurilor de apărare împotriva torenților, nerealizarea unor baraje pentru a evita producerea inundațiilor – toate arată lipsa de interes pentru rezolvarea acestei probleme, cu care ne confruntăm din ce în ce mai des. Este cutremurător să vezi ce rămâne în urma acestor fenomene meteorologice!

Părerea unui specialist în silvicultură este cu adevărat cruntă:”Un hectar de pădure absoarbe 80 de tone de apă. Dar noi ne tăiem pădurile! De ce? Din prostie, nepăsare, inconștiență, incompetență, pentru avuție și pentru că nu ne dăm seama că asta ar putea salva planeta de la mii de dezastre. Pentru că nu realizăm că banii vor fi mai puțini importanți când nu vom mai avea aer de respirat!”

Ieri, 22 iulie, o ploaie de doar 30 de minute a făcut ca și municipiul Onești să devină un oraș cu mari bălți de apă, ce au pus la încercare  atât pe locuitori cât și pe conducătorii auto.

Și azi, 23 iulie, vremea va fi în general instabilã. După cum  anunță meteorologii (pe site-ul Meteo Plus) ”vor fi averse, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi grindinã, în zonele montane şi submontane, local în sud, centru şi est şi pe arii restrânse în rest. Ploile vor avea mai ales caracter torenţial şi îndeosebi în intervale scurte de timp, cantitãţile de apã vor depãşi 20…25 l / mp şi izolat 30…50 l / mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 şi 33 de grade, iar cele minime între 11 şi 21 de grade”.

 

Distribuie articolul!