Au trecut mai bine de trei săptămâni de când la Consiliul Local Onești a fost propus spre dezbatere Proiectul de hotărâre privind instituirea Zilei municipiului Onești în data de 18 iulie și reverberațiile acestui eveniment nu sunt (pe deplin) cunoscute… Aceasta deoarece (și) ședințele Consiliului Local Onești se desfășoară în condițiile impuse de pandemia cu Coronavirus.
Inițiatoarea acestui proiect a fost Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local al Partidului Național Liberal, care a avut în vedere faptul că în data de 18 iulie, în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal gimnastei Nadia Comăneci i – a fost acordată prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale. ”Nadia Comăneci, care în anul 1999 a fost invitată ca să vorbească de la tribuna Organizației Națiunilor Unite (în Anul Voluntariatului), a dat Oneștiului valoarea unui oraș al unei mari campioane”, a menționat Elena Pașcu Apăvăloaie în susținerea acestui proiect de hotărâre, consilierii locali urmărind și un scurt film documentar.
Între dispute PSD-iste…
În dezbaterea proiectului menționat primul care ”a spart gheața” a fost consilierul social – democrat Emil Lemnaru, fost primar al municipiului Onești, care a declarat:”Este un proiect interesant, ce merită analizat în toate aspectele. În anul 1990, la primul Consiliu Local al orașului a fost inițiat un proiect ca patronul spiritual al localității să fie Sfântul Nicolae, ziua de 6 decembrie (când este sărtbătoarea religioasă Sfântul Ierarh Nicolae), fiind declarată Ziua municipiului Onești. Nadia Comăneci este cea mai grozavă sportivă a lumii! Vin cu o propunere: să nominalizăm ziua de 18 iulie ca Ziua sportivilor oneșteni! Atunci am face dreptate și pentru sportivii din celelalte ramuri sportive! Oneștiul este un oraș tânăr, ce știe să își pună în valoare talentele sportive”. În replică, Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești a arătat că ”între timp s-au mai întâmplat lucruri frumoase la Onești și a fost desemnat ca patron spiritual al Oneștiului domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare! Însă ceea ce a făcut Nadia Comăneci pentru Onești nu cred că a mai făcut nimeni! Dar nu cred că e bine să ștergem cu buretele Ziua orașului stabilită!”
Un discurs academic
Cel care a avut cel mai vibrant și emoționant cuvânt, reușind ca să uimească toți consilierii locali ai Oneștiului a fost prof. Doru Arădăvoaicei, consilier cu promovarea activității competiționale la Clubul Sportiv Municipal Onești. Prin ”înălțimile” pe care le-a atins, discursul său a fost unul aplaudat ”la scenă deschisă”, constituindu-se și ca ”o lecție” în apărarea marilor valori ale sportului dar și de dragoste nețărmurită pentru acestea. ”Oneștiul este un oraș nou. Orice oraș are nevoie de eroi! Fiecare erou are statuie, care reprezintă ce înseamnă acesta pentru întreaga suflare! Nadia Comăneci este exponentul Oneștiului! Valoarea Nadiei Comăneci este diamant! De aur se poate vorbi, de diamante, nu! Ea a deschis ere pentru gimnastica mondială!”, a declarat prof. Dorin Arădăvoaicei într-o liniște ce a cuprins cu totul moderna aulă a bibliotecii oneștene, unde s-a desfășurat această ședință a Consiliului Local. Ca sub ”bolta unei catedrale” profesorul Arădăvoaicei a continuat:”Hai să vedem ce am făcut noi pentru Onești și ceea ce au făcut cei doi sfinți – patroni spirituali ai municipiului! Nadia Comăneci dă Oneștiului ce nu poate să dea nici România acestui oraș! Nadia Comăneci este peste tot și nicăieri… Noi vrem să nu mai fie nicăieri! Să nu o confundăm pe Nadia Comăneci cu Ivan Patzaichin! Nadia Comăneci dă locurilor oneștene sfințenia de care acestea au nevoie! Pentru tot ce a făcut Nadia Comăneci este Dumnezeul Sportului românesc! Ea ne-a dat un nume! Nadia Comăneci – Onești! Nu există să nu-l iubești pe cel care te-a făcut mare!”
Înflăcărarea profesorului Dorin Arădăvoaicei ”a mai atins un pisc” atunci când a menționat :”Nu se compară ceea ce a făcut Nadia Comăneci pentru sport cu nici un sportiv al lumii! Să nu confundăm aurul cu diamantul! Între Nadia Comăneci și gimnasta Monica Roșu (de exemplu) este o distanță – lumină! Nadia Comăneci a dat sportului românesc un renume, acum acest sport fiind o grămadă dar fără valoare! Oneștiul este orașul Nadiei Comăneci și nu știm să valorificăm o asemenea valoare!”
”Nadia Comăneci este unică pentru toată lumea!”
Consilierul local Gheorghe Ene (PNL) ”aplanând” această pledoarie spre ceea ce putem face, a afirmat:”Ideea de a alipi Oneștiul de Nadia Comăneci este una benefică și dă o imagine deosebită! Accept că este nevoie de o zi Nadia Comăneci dar această gimnastă merită mai mult! Am putea face muzeu din locurile unde s-a născut și a învățat! Susțin acest proiect de hotărâre, fiind om de echipă! Nimeni nu contestă meritele acestei mari sportive! ”
Consiliera Elena Pașcu Apăvăloaie a venit cu și mai multe argumente în sprijinul susținerii acestui proiect de hotărâre și a menționat:”Din ziua de 16 martie 2019 încerc să pun pe ordinea de zi a Consiliului Local Onești acest proiect de hotărâre. Nadia Comăneci este unică pentru toată lumea! Un astfel de proiect ar aduce multe beneficii în care Oneștiul poate ieși câștigător! În ziua de 18 iulie o vom sărbători pe Nadia Comăneci! Fundația ce poartă numele său organizează multe competiții sportive și putem face și la Onești astfel de întreceri! Este rușinos că la Onești nu se pot face asemenea competiții! Cu acest lucru se poate schimba imaginea Oneștiului, oraș care nu mai are platformă industrială, nu mai are nimic! De Onești este legat doar Ștefan cel Mare și Nadia Comăneci!”
Consilierul local Alexandru Cristea a punctat o idee – salvatoare:”este bine ca să păstrăm ambele zile ale municipiului Onești, la 6 decembrie –Ziua Sfântului Ierarh Nicolae și 18 iulie – Ziua Nadiei Comăneci! Se poate să avem două zile de sărbătoare!”
Este de evidențiat faptul că ”la această concluzie” consilierii locali ai Oneștiului au ajuns… după o pauză de consultări, ce au fost foarte benefice prin faptul că votul a fost ”toți pentru!” Ion Moraru