Veste bună pentru locuitorii Văii Trotușului

Veste bună pentru  locuitorii Văii Trotușului

 Camera Deputaților a aprobat  extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, fiind incluși și locuitorii din municipiile Onești și Bacău precum și din comunele aflate la 8 km de acestea

 

Printr-un amendament comun la o lege aprobată în Parlament, deputaţii şi senatorii PSD Bacău au inclus locuitorii din municipiile Bacău şi Oneşti, precum şi pe cei din comunele aflate la o distanţă de maximum 8 km de cele două localităţi, în categoria celor ce se pot pensiona cu doi ani mai devreme fără penalităţi. Singura condiţie pentru a beneficia de lege este să fi locuit cel puţin 30 de ani în respectivele municipii sau comune. Iniţial, doar locuitorii din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Câmpia Turzii, plus comunele aferente, se bucurau de reducerea vârstei de pensionare.
Deputaţii PSD Theodora Şotcan,  Costel Dunava, Ionel Floroiu, Lucian Şova, Claudiu Ilişanu, împreună cu senatorii social-democraţi Carmen Dima şi Miron Smarandache au subliniat în amendament că băcăuanii au fost afectați continuu, o perioadă mai mare de 30 de ani, de emisiile poluante de amoniac, plumb, fluor, oxid de sulf și alte gaze cu conținut de amoniac și pulberi produse de Combinatul de Îngrășăminte Chimice Bacău şi de Platforma Petrochimică Onești – Borzești. Aleşii PSD au argumentat că reglementarea reprezintă o măsură justă și reparatorie față de cetățenii municipiului Bacău și a celor din localitățile limitrofe, care au fost supuși efectelor toxice ale poluării de către Combinatul Chimic, atât prin gradul de poluare, dar mai ales prin timpul de expunere. Potențialul de poluare al acestui combinat a fost unul extrem de mare, fiind în permanență producător de noxe pe toată platforma sa și pentru împrejurimi, la distanțe considerabile. Pentru emisiile de amoniac s-au înregistrat un număr de multe depăşiri ale pragulului de alertă şi a limitei maxime admise. Şi Platforma Petrochimică Onești – Borzești a degajat în atmosferă, timp de peste 30 de ani, emisii cu conținut de clor, dioxid de sulf, monoxid de carbon, hidrocarburi, amoniac, aromatice, etc. Acestea au produs agenți și emisii de noxe cu impact deosebit pentru viața și sănătatea populației din Onești și din localitățile limitrofe.

     Actul normativ a fost votat cu largă majoritate în de Camera Deputaţilor, însă cei din USR s-au abţinut. Deşi a votat pentru, deputatul USR Bacău Lucian Viziteu nu a reuşit să-şi convingă colegii de partid că băcăuanii merită această minimă compensaţie pentru suferinţele îndurate decenii întregi. 

   Comunicat PSD Bacau

  Articol apărut  cu sprijinul  nemijlocit  al senatorului   Miron Smarandache, care  a transmis de la Parlamentul României

 

Distribuie articolul!