Miracolul frumuseții unui dublu eveniment de la Ghimeș Făget

Miracolul frumuseții unui dublu eveniment de la Ghimeș Făget

Venind dinspre județul Harghita, cu pitoreștile peisaje ce însoțesc drumul rutier și linia de cale ferată (de unde se zărește și izvorul Trotușului),  ori  dinspre județul Neamț  – pe culmile pline de poieni ce lasă  munții Tarcăului coborând pe valea Bolovănișului,  de cum intri în județul Bacău, în comuna Ghimeș – Făget, te întâmpină o salbă de frumuseți. Aici, de o parte și de alta a curgerii Trotușului, sunt frumoase pensiuni iar ”Degustarium” este o firmă la care regăsești gustul de odinioară al produselor tradiționale. Sub emblema acestei firme în anul 2016 frații Damian și Ramona Pal, împreună cu tatăl lor – Petru Pal, au început prin inițiativa deschiderii unui punct de degustare gastronomică, să promoveze micii gospodari  din întreaga zonă  și rețetele tradiționale locale de produse din lapte, carne și alte delicatese. Din frumoasa comună Ghimeș – Făget, unde  anual au loc un târg de produse tradiționale, un concurs de încondeiat ouă (care se bucură de un mare succes, fiind organizat de Asociația ”Înfrățirea” din localitate), ne bucurăm să anunțăm un  eveniment cultural deosebit.

Este vorba de  prezentarea unui concert simfonic extraordinar de către  violonistul Alexandru Tomescu în cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2020 – Înseamnă conexiune și merge  mai departe! Muzica înseamnă  conexiune în ciuda distanțării”. Acest concert va avea loc luni 14 septembrie de la ora 19.00 la Biserica Romano – Catolică din Ghimeș Făget (în fața căreia  și-au etalat măiestria la încondeiat ouă peste 100 de concurenți în primăvară).  Concertul extraordinar  de la Ghimeș este încadrat celei de-a XIII a ediții a Turneului Internațional Stradivarius, numit ”PIAZZOLLA 99” și va fi susținut de  violonistul Alexandru Tomescu – Vioara Stradivarius Elder Voicu și artistul  argentinian de bandoneon, Omar Massa. Turneul, care se desfășoară începând cu 3 septembrie și până la 20 septembrie, cuprinde un număr de 12 concerte în aer liber, care au loc în localitățile  Deva, Timișoara, Reșița, Oradea, Cluj Napoca, Sebeș (jud. Alba), Sibiu, Brașov, Ghimeș – Făget și București (unde vor fi susținute trei concerte).

Violonistul Alexandru Tomescu a declarat: “2020 ar fi trebui să fie anul Beethoven…Nici nu pot să-mi imaginez cum va rămâne în istorie acest an, din păcate, cred că prea puțin va avea legătură cu muzica. Și, totuși, Turneul Stradivarius, în care pornim cu maximă prudență dar și cu multă îndrăzneală în același timp, vine să reamintească publicului despre frumusețea uitată a vieții noastre. Deși concertele nu se vor auzi în Catedrale, așa cum plănuisem, se desfășoară în aer liber, sunt sigur că în inimile fiecăruia dintre noi, bandoneonul lui Omar Massa și vioara Stradivarius Elder-Voicu vor reverba nu doar căteva secunde, ci multă vreme după încheierea concertului.  Cred că o dată în plus, puterea muzicii este pusă la încercare. Va reuși ea să înalțe sufletele oamenilor, să ne facă mai buni, mai grijulii, mai recunoscători? Este pariul pe care îl punem în această ediție a Turneului Stradivarius. Efortul din acest an pentru a continua Turneul Stradivarius a fost unul foarte greu, mai greu ca niciodată, și, în mod special, doresc să Multumesc partenerilor, sponsorilor și tuturor celor care, prin efortul și încrederea lor,  proiectul este posibil în acest an. Turneul Stradivarius  <<PIAZZOLLA 99>> îl dedicăm tuturor celor care sunt acolo, în prima linie, în lupta cu acest virus perfid -Covid-19, de la cadrele medicale, curieri, șoferi de taxi, ambulanță, artiști și, nu în cele din urmă, fiecăruia dintre noi, care, știut sau neștiut, putem ajunge în linia întâi. Gândurile noastre bune și muzica se îndreaptă, în egală măsură, către toți cei care au trecut prin această boală sau care au trăit această experiență lângă persoane dragi. Muzica ne poate reda speranța! Muzica înseamnă conexiune în ciuda distanțării și merge mai departe, cu fiecare dintre noi.  O declarație deosebită a făcut și Omar Massa, Artistul de Bandoneon de origine argentiniană, care a menționat: ”Cred că Lumea se confruntă cu cea mai mare provocare din ultima sută de ani, un virus care, brutal, ne-a închis în case, a furat de lângă noi oameni dragi, prieteni și care a bulversat total viețile noastre. Este o mare provocare pentru noi toți, dar trebuie să mergem mai departe. Muzica ne dă puterea și energia de a merge mai departe! Cu multă bucurie mărturisesc că abia aștept reîntâlnirea cu publicul din România, în concertele din Turneul Stradivarius. Publicul român este foarte aproape de sufletul meu și îl invit să fie prudent, să fie atent la viețile lor și a celor din jur și îl aștept să trăim bucuria, emoția și să celebrăm muzica prin concertele Piazzolla 99- din Tturneul Stradivarius 2020”.

   După cum mărturisesc și organizatorii acestui  turneu național este de remarcat faptul că ”în acest moment ne bucurăm că a crescut consumul cultural, iar filmele, cărțile, muzica de operă, clasică sau orice fel, a crescut, vizitele virtuale în muzeele lumii au fost o călătorie culturală consitentă, i-au ajutat pe oameni să reziste, să le dea sens, să le ofere povești, să rămână împreună în lipsa contactului fizic, să se distanțeze social, dar să se apropie prin cultură”.

Programul concertului  extraordinar de la Ghimeș – Făget va avea durata de 75 minute și va conține lucrări de Astor Piazzolla precum și o lucrare muzicală în primă audiție (”A cry for solitude”), ce a fost compusă special pentru acest turneu de compozitorul Dan Popescu.

”Oferă mai mult decât promiți și bucură oamenii”

Despre concertul  susținut  la  Ghimeș de violonistul Alexandru Tomescu și artistul argentinian de bandoneon, Omar Massa în cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2020 este de evidențiat un fapt deosebit: el are loc în colaborare cu Asociația ”Oamenii inspiră”, ce se călăuzește după imboldul ”oferă mai mult decât promiți și bucură oamenii”. Artizan al acestei asociații este Damian Pal, autor al volumului  de sociologie ”O radiografie a societății între  tranziție și dezumanizare”, volum care s-a bucurat de un succes aparte prin prisma ideilor cuprinse în el. Fericitul moment al concertului simfonic  extraordinar de la Biserica Romano – Catolică din Ghimeș – Făget este și prilejul deosebit al lansării Conceptului Oamenii inspiră. În acest sens Damian Pal ne-a declarat:” <<Oamenii inspiră>> este un concept menit să marcheze abordări, decizii, performanțe ale oamenilor de pretutindeni, din domenii diverse, precum: agricultură, artă, cercetare, cultură, educație, gastronomie, industrie, sănătate, servicii și sport. Conceptul se străduiește să construiască o punte intre copii, tineri și adulți, deopotrivă, și oameni care au lăsat o amprentă semnificativă de-a lungul carierei lor. Clasificarea include și oameni model, care se identifică prin activități demne de prestigiu. Activitățile conceptului includ: organizarea de evenimente în diverse domenii, precum agricultură, artă, cercetare, educație, cultură, gastronomie, sănătate, servicii, sport, participarea și angrenarea în activități de voluntariat a copiilor și tinerilor cu scopul de a dezvolta și îmbunătății creativitatea și spiritul practic al acestora. Evenimentele generate de  <<Oamenii inspiră>>  sunt de natură să  aducă o multitudine de beneficii prin acces la informație, la cultură, la mediul sportiv, academic, industrial, sanitar, artistic și la oameni”.  Damian Pal a mai menționat:”Abordăm diverse teme de interes, care se derulează precum un evantai, tocmai din dorința de a putea discerne, a alege. Realizarea materialelor cu și despre oameni care inspiră ( articole, editoriale, interviuri, reportaje și documentare de scurt metraj), generarea de programe menite să dezvolte o comunitate privilegiată, datorită rețelei de cunoaștere, fără frontiere, parteneriate cu artiști, sportivi, companii, entități, oameni, care să contribuie prin aportul lor la evenimentele și programele dezvoltate de  <<Oamenii inspiră>>. De asemenea, vor avea loc activități de cercetare în diverse domenii, pentru identificarea valorilor ce merită abordate și a îmbunătățirii conexiunilor dintre oameni și realizarea de campanii de conștientizare, de educare pentru a genera disciplină și determinare în rândul tinerilor. Conceptul este menit să dezvolte un mod liber de acțiune al oamenilor, prin capacitatea de a fi eficienți oriunde s-ar afla, prin aptitudinile pe care le posedă, datorita deprinderilor și a capacității acestora”.

Damian Pal ne-a mărturisit și  misiunea  conceptului ”Oamenii inspiră” – ”pentru a construi o punte între copii, tineri, adulți și oameni, care prin curajul, determinarea și efortul lor realizează performanțe însemnate, cu scopul de a genera noi și noi oportunități, performanțe si realizări”.    Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!