Din tată în fiu, o mare pasiune!

Din tată în fiu, o mare pasiune!

Pentru a vorbi de o mare pasiune,  cea pentru competițiile  de off – road din Campionatul național, care ”îl mobilizează la maxim” pe Marius Dima din satul Curița,  comuna Cașin, județul Bacău, luăm ca imbold al prezentului  vorbele  marelui scriitor german  Johann Wolfgang von Goethe  – ” Să nu lași să treacă o zi fără să citești, să auzi sau să faci ceva frumos!”

Marius Dima conduce Clubul Sportiv ”Curița Sticlărie,  ce este afiliat la Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS). Acest  club  este organizator al  unei competiții de anvergură națională  (numită Cupa 4 x 4 Curița Sticlărie), ce a adunat la start, la  mijlocul lunii august 48 de echipaje. După succesul înregistrat de această competiție de pe frumoasele plaiuri  ale  Curiței până spre Măgura Cașinului, în urmă cu o lună Marius Dima a participat la  o puternică ”întrecere a bolizilor”, ce a avut loc în județul Buzău, în apropierea stațiunii Sărata Monteoru. Pe aceste minunate meleaguri cu ape tămăduitoare dar și cu coline  ”cu adăpost de vânturi” și cu o bogată vegetație au fost prezente în Campionatul național de off- road  un număr de  80 echipaje. Acestea au concurat la mai multe clase (Hobby, Standard A, Standard B,  Standard C, Open și Expres). ”A fost o probă de zi – la care am străbătut peste 100 de kilometri și o probă de noapte (de 20 km). Traseul a fost unul superb, cu multe pante, cu mocirle și cu… adrenalină”, ne-a declarat Marius Dima, ce a  concurat cu fiul său, Vlad Remus Dima.  ”Vreau să-l inițiez în arta pilotajului  acestor mașini și am dorit  să experimentăm! Spre surprinderea și bucuria  mea a mers foarte bine!”, ne-a mărturisit Marius Dima, de la care am aflat și  multe lucruri pline de pitoresc despre această mare pasiune, în care ”este și o parte din tine” în tot ceea ce faci!

   

În acest sens Marius Dima ne-a  declarat:”Pasiunea aceasta te adună, te strânge! Trebuie să te duci ca să participi la întreceri off- road  chiar și în pandemie! În pădure  sunt doar eu – pilotul, copilotul și pădurea! Mergem pe drumuri  foarte accidentate, sunt multe momente de adrenalină! Atunci când vezi  o pantă abruptă  ai o strângere de inimă! Mașinile sunt  prevăzute cu sisteme interioare care te protejează!” Întrebat fiind ”când a început  această mare pasiune?” Marius Dima ne-a dat  cel mai grăitor  răspuns:”A fost visul meu! Totdeauna mi-am dorit acest lucru! Am început … ca o glumă, acum s-a îngroșat! Cu această pasiune am investit peste 14 000 euro în mașinile  de  astfel de curse!” Este de remarcat faptul că  aceste mașini de curse  necesită  ”o revizie cap – coadă” după fiecare întrecere în care  sunt angrenate.

Și a mai făcut un lucru Marius Dima:”prin organizarea și participarea la  competițiile sportului cu motor promovăm zona Curiței și Cașinului, a județului Bacău! Noi suntem printre puținii din regiunea Moldovei cu această mare pasiune! De ce nu am face acest lucru știind cât de frumoasă  este această parte a țării!” Demnă de remarcat,  această convingere a  lui  Marius Dima mai bifează un lucru – este promovat în rândul tinerilor, a tuturor celor pasionați și sportul cu motor, care implică utilizarea  vehiculelor motorizate!

Dacă  ”adrenalina este în sânge”,  sportul cu motor – foarte antrenant și prosper, este și în … anvelope, în noile chemări la  concursurile de off – road.  Acum  echipajul ”din tată în fiu” Marius Dima – Vlad Remus Dima se pregătește să participe la  cea de-a IV a etapă a Concursului Național de Off – Road de la Sighișoara (în jud. Mureș), care se va desfășura în zilele de 26 – 29 noiembrie. Ca un fapt  plin de inedit, după cum ne-a declarat Marius Dima, ”sunt și femei – pilot ori copilot –  care  participă  la aceste concursuri unde  regulile sunt foarte stricte iar mașinile  trebuie să corespundă  din toate punctele  de vedere  întrecerilor deosebit de dificile. Aceste competiții sunt  urmărite de arbitri ai Federației Române de Automobilism Sportiv, ce monitorizează startul,  finish-ul dar și  punctele de control”.

Cum la Sighișoara  probabil se măsoară traseele  pentru competiția care va avea loc în zilele următoare  și cum și pasiunea pentru  acest sport cu motor ”se revarsă  mai tare ca un torent”, urăm succes – să urce pe podium!-  echipajului Clubului Sportiv ”Curița Sticlărie”!        Ion Moraru     

 

 

Distribuie articolul!