Acțiune de protest pentru creșterea veniturilor muncitorilor

Acțiune  de protest pentru creșterea veniturilor  muncitorilor

În cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social Guvernul României  a anunțat ieri 28 decembrie creșterea salariului minim cu 41 lei net. Suntem dezamăgiți de această decizie și considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor și a celor săraci.

Știm că este criză și multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim și faptul că în timp de creștere economică accelerată, aceleași voci care acum se opun creșterii salariului minim, anunțau și atunci apocalipsa șomajului și falimentele în lanț. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, și nici acum nu se justifică o creștere atât de mică a salariului minim, care nu ia în seamă nici creșterea productivității din formula stabilită de guvern anul trecut “în mod obiectiv”. Formulele de calcul sunt “obiective” doar atunci când convin unei anumite puteri?

CNS Cartel ALFA a prezentat  argumentele pentru care salariul minim trebuie să crească semnificativ. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre antreprenorii din IMM-uri susțin creșterea salariului minim, un sfert dintre aceștia sunt chiar de acord cu valoarea propusă de organizațiile sindicale, de 2.400 lei brut. Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile și serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcționa economia?

Nu politica de austeritate este soluția de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerității a prelungit și a făcut mai dificilă revenirea. Întreaga Europă și-a însușit lecția de atunci și, în consecință, și-a orientat politicile cu prioritate spre menținerea locurilor de muncă și păstrarea puterii de cumpărare a populației. Tot în timpul crizei a fost publicată și propunerea de directivă privind salariile minime corecte, care prevede că statele membre trebuie să asigure un nivel echitabil al salariului minim. În prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent.

Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală.

În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media Uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. Guvernul României refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor și decide declanșarea unei serii de acțiuni de protest, având ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor. Acțiunile de protest debutează  azi, marți 29 decembrie 2020 ora 10,00. printr-o acțiune de pichetare a Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Comunicat de presă al Confederației Naționale Sindicale  ”Cartel Alfa”

 

Distribuie articolul!