În CV-ul european al său Angelica Helena Marinescu (în foto) a înscris ”Theoretical High – School <<Grigore C. Moisil>>, Onești, Foreign Language and Literatures University of Bucharest… Doctor in Sociology… ” Din același CV aflăm că ea este membră a Societății Sociologilor Români dar și organizatoare a Festivalului Culturii Indiene ”Nemaste” (India) – o manifestare care s-a bucurat de un mare succes ”în inima Cetății lui Bucur”, la București. Mai mult de atât oneșteanca Angelica Helena Marinescu este îndrăgostită de studiu și de… gastronomie și ”unind” aceste două coordonate, a devenit autoare a mai multor cărți!
Să evidențiem și faptul că Angelica Helena MARINESCU și-a obținut doctoratul în sociologie și științele comunicării în 2012, cu o disertație despre discursul și imaginația gastronomică din Franța și România și a predat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București, unde a contribuit la introducerea cursurilor de sociologie și antropologie a alimentației și alimentelor.
Prima dintre cărțile semnate de această autoare a fost lucrarea intitulată ‘Sociologia alimentaţiei. Teorii, perspective şi tendinţe contemporane’, care a apărut la Editura Tritonic din București, în anul 2016. Prestigioasa editură ”L’Harmattan” din Paris a publicat în anul 2019 Teza de doctorat cu titlul ”L’imaginaire gastrononomique roumain dans ses relations au modèle français” (”Imaginația gastronomică românească în relațiile sale cu modelul francez”), a Angelicăi Helena Marinescu. ”Lucrarea mea de doctorat a fost o comparaţie istorico-sociologică a practicilor gastronomice, între Franţa şi România, în perioada modernităţii şi contemporană și a fost susţinută de Agenţia Universitară a Francofoniei şi de proiectele doctorale POS-DRU. Lucrarea de doctorat a fost realizată în cadrul unei co-tutele de teză între Universitatea din Bucureşti, Şcoala Doctorală de Sociologie, şi Université de Bourgogne, Franţa. După terminarea doctoratului am reuşit să introduc mai multe cursuri legate de sociologia alimentaţiei la Universitatea din Bucureşti, care s-au bucurat de interesul studenţilor”, a mărturisit autoarea. Este de remarcat faptul că volumul ”L’imaginaire gastrononomique roumain dans ses relations au modèle français” a apărut într-o colecție de prestigiu ce analizează problemele alimentare și gastronomice, editura pariziană publicând peste 50 de titluri din domeniu. Astfel, cartea semnată de Angelica Helena Marinescu a văzut lumina tiparului în aceeași serie cu volumul ”Lumea vinului”, ce cuprinde studiile unui colectiv de cercetători din Franța referitoare la inovațiile din acest domeniu dar și la interacțiunea dintre producția de struguri, vinificație și comercializarea vinului. De asemenea, în aceeași serie a Editurii L’Harmattan au mai apărut un volum ce prezintă o istorie (alcătuită de Marc Pietres), a gastronomiei din țările din jurul Mediteranei dar și o lucrare – semnată de Sylvie Lagache), care are în centrul atenției respirația, mișcarea și dansul ca practici terapeutice și artistice .
Două apariții de carte într-un an dificil
Și ajungem la două apariții recente (din anul 2020) semnate de Angelica Helena Iliescu. Este vorba despre volumele ”Asia şi Europa în Ştiinţele Sociale. Conexiuni, reprezentări, interpretări” (lucrare realizată împreună cu colega sa de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, Alexandra Constantinescu) și ”O sociologie a gustului. Estetică şi dinamică socială în gastronomie” (Editura Tritonic, 2020), la a cărei realizarea a contribuit și sora autoarei, Alexandra Iliescu. Primul volum menționat a fost publicat la Editura Universităţii din Bucureşti, cu susţinerea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. Despre lucrarea ‘Asia şi Europa în Ştiinţele Sociale. Conexiuni, reprezentări, interpretări” (ce are ca autori pe Alexandra Gabriela Constantinescu și pe Angelica Helena Marinescu), aflăm că ”pune față – în – față Europa și Asia, în studii realizate de antropologi, coregrafi, filologi, istorici, lingviști, muzicologi și sociologi. Granițele sociale și culturale dintre cele două lumi atât de depărtate fizic sunt relevate de lucrare a fi extrem de subțiri. Lucrarea abordează atât aspecte teoretice, cât și practice: discută despre legătura dintre postcolonialism și postcomunism despre semnificația culturală a mirodeniilor, despre modernitatea în artele vizuale, despre diseminarea culturii populare sud-coreene în România, despre lumea orientală ca sursă de inspirație pentru compozitorii europeni, despre apariția mișcărilor feministe în vestul Europei cu cele similare din Asia”.
Dacă realizarea acestui volum o bucură mult pe autoare ”pentru că el cuprinde lucrări ale unor cercetători prestigioşi din întreaga lume, care în timp mi-au devenit apropiaţi şi cu care sper să colaborez mai departe”, cu dorința de a ne apropia de ”universul” celei de-a doua cărți (”O sociologie a gustului. Estetică şi dinamică socială în gastronomie” Angelica Helena Marinescu a declarat: ”Gustul, dincolo de o simplă manifestare fiziologică, trebuie înțeles în complexitatea sa socială și culturală. Noțiunea de gust acoperă cel puțin trei înțelesuri diferite: primul sens este legat de organe de simț, al doilea se referă la <<judecata>> estetică, de unde cunoscutul adagio <<de gustibus non disputandum est>> (<<gusturile nu se discută>>), iar al treilea sens ia în considerare dimensiunea socială a gustului. În tradiția clasică umanistă, există o paralelă între simțul fiziologic al gustului și gustul estetic, ca și între gastronomie și estetică. Perioada contemporană, post-modernă, hipermodernă, definită de societatea de consum, dar și de <<capitalismul transestetic>>, este scena unor fenomene complexe, de la globalizarea culturală la imperativul creativității, constând într-o diversitate de culturi globale. Aceste fenomene sunt vizibile în redefinirea a ceea ce înseamnă gust, de la estetic la social și culinar, noi ethos-uri, noi moduri de socializare, sub semnul tensiunii între global și local, tradiție și modernitate, cultură și economie”. Autoarea a mai menționat:”la realizarea acestei cărți și-a adus sprijinul sora mea, Alexandra Iliescu, ce a făcut traduceri şi adaptări ale unor texte publicate și a contribuit la noi capitole şi cercetări. Îi sunt recunoscătoare pentru susţinerea acordată de-a lungul anilor de studii, fără ea, sora mea mai mică, nu aş fi reuşit să duc la bun capăt multe din cercetările realizate”. Notăm faptul că Alexandra Iliescu a publicat o cercetare despre Copiii soldaţi din Africa, parte a disertaţiei pentru Masteratul în Drept Public Internaţional, la Universitatea din Leiden, Olanda.
A fi în… India!
În timp ce posturile de televiziune, prin prezentarea celor mai savuroase rețete, ne arată că la fiecare pas suntem fascinați de aroma sălilor cu ”lupte culinare” (ce ”se dau” în bucătăriile locuințelor de peste tot, în restaurantele din întreaga lume), pe lângă marea pasiune a studiului Angelica Helena Marinescu ne mai impresionează printr-un lucru! Ea este atrasă de … India, țară despre care a scris:” India mi-a iesit in cale fără să o caut, chiar și când am uitat-o s-a întors la mine, și mă insoțește zi de zi, ca un prieten bun și misterios, de la care aștept multe, dar nu sunt niciodată sigură ce voi primi”. Cu mai mulți ani în urmă ea a scris o carte, care se numește ”India, Etnografie subiectivă sau pseudo – ghid de călătorie”, despre care a afirmat că ”este despre întâlniri cu oameni și despre un mod de înțelegere a unei lumi, cea indiană, prin discuții, povești, confesiuni…”
În foto Angelica Helena Marinescu alături de sora sa , Alexandra
Cu parfumul ”petalelor florilor recunoștinței”, cu harul său unic, ce reușește să străbată meridianele lumii Angelica Helena Marinescu (beneficiară timp de mai multe luni a unei burse de studiu în … India, de unde s-a întors la începutul acestui an), a mai menționat: ”Aş vrea să mulţumesc din nou Fundaţiei Naționale <<George Călinescu>> din Onești, domnului Profesor Constantin Th. Ciobanu, care în 2016 mi-a acordat un premiu pentru publicarea volumelor <<India. Etnografie subiectivă sau pseudo-ghid de călătorie>>, apărut la Editura Tritonic şi <<Anthropology/e & Communication. Intersections>>, Editura Universităţii din Bucureşti. Mulţumesc de asemenea domnului Profesor Gabriel Fornica Livada şi soţiei sale, doamna profesoară Gabriela Fornica – Livada, pentru interesul faţă de cultura indiană, şi entuziasmul în organizarea, în Oneşti, a unui eveniment dedicat Indiei, în 2018”. Alături de sora sa Alexandra, Angelica Helena este recunoscătoare familiei sale, ”părinţilor, Angela şi Dumitru Iliescu, care ne-au susţinut studiile şi proiectele, oricât de dificil a fost”. Autoarea volumelor menționate îndreaptă și un prinos de recunoștință:”Dedic în gândul meu fiecare din cercetările mele, bunicii mele, Virginia Flintoacă, care m-a crescut, în satul Caşin!”
Cu o dragoste mare față de India (despre care marele scriitor român Mircea Eliade considera că ”are meritul de a fi adăugat o nouă dimensiune în Univers: aceea de a exista liber”), acum Angelica Helena Marinescu (posibil) ”leagă semnele” unei noi cărți, cu referiri la cercetările sale din zona Bengal, efectuate cu o nesfârșită răbdare și cu bucurie. Această fericire a ei este împărtășită în fiecare moment și de familie – Angelica Iliescu (mama sa) mărturisind ”simt că mi se umple sufletul, sunt fericită să văd împlinirea unui frumos vis!” Ion Moraru