Omagierea poetului Mihai Eminescu la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești

Omagierea poetului Mihai Eminescu la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești

Ziua de 15 ianuarie nu putea trece neobservată de cadrele didactice ale Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești, care au organizat, împreună cu elevii, momente de omagiere a poetului național Mihai Eminescu. În pofida provocărilor școlii online, s-a încercat adaptarea metodelor de realizare a activităților didactice, transformând tehnologia într-un atu al elevilor și profesorilor de Limba și literatura română, Limba engleză, Limba franceză, dar și al celorlalte cadre didactice care predau la colegiul nostru și cunosc importanța pe care trebuie să o atribuie „ultimului mare romantic european”.

Activitățile au fost dintre cele mai diverse, dovedind originalitatea elevilor și a profesorilor implicați. Doamna profesor Gîrmacea Gabriela a propus proiectul „Ștafeta lecturii”, aflat la a doua ediție. Astfel, la începutul fiecărei ore, elevii și profesorii au ascultat poezii eminesciene în lectura unor mari actori români și două melodii pe versuri eminesciene interpretate de Tudor Gheorghe și Formația „Mondial”.

De asemenea, elevii claselor a IX-a F, a XII-a G și a X-a F, îndrumați de doamna profesor  Matei Cristina, au realizat expoziții de desene ce au ilustrat poeziile preferate din opera marelui scriitor. Elevii au apelat la instrumente specifice studiului din spațiul virtual, utilizând aplicații precum Canva sau PicsArt în realizarea ”poeziilor – blazon” pe care le-au încărcat pe platforma Classroom. Unii au preferat să impresioneze prin recitarea textelor preferate, prin încărcarea unor fișiere audio-video, care au fost foarte apreciate de ceilalți colegi. Cele mai reușite lucrări au fost popularizate și pe Facebook!

Nu au făcut excepție nici orele de Limba engleză susținute de doamna profesor Bereczki Mariana care împreună cu elevii de la clasele a IX-a C și a XI-a C a efectuat un exercițiu inedit de traducere a unor versuri preferate de elevi, în limbile engleză, franceză, spaniolă și maghiară.

Interesul elevilor vizează nu doar opera poetului ci și aspectele biografice, datele inedite ale existenței omului Eminescu. Doamna profesor Elena Mandel le-a prezentat elevilor claselor a IX-a A și a XI-a A cele mai relevante date: copilăria la Ipotești, peregrinările cu trupele de teatru, studiile la Viena, prietenia cu Ioan Slavici și relația deosebită cu mentorul său, Titu Maiorescu.

Competența digitală, concretizată în utilizarea cu încredere și în mod critic a întregii game de tehnologii ale informației și comunicațiilor pentru informare, a fost dovedită de elevii clasei XI C, sub îndrumarea doamnei profesor Buzatu Cristina, prin realizarea unor produse diverse (clipuri, prezentări, animații) dedicate Zilei Culturii Naționale.

Valoarea creației lui Mihai Eminescu este incontestabilă, dovadă că la  171 de ani de la nașterea sa, școala românească îl omagiază și transmite tinerei generații misiunea de a recunoaște și aprecia geniul poetului nepereche.    Colegiul Național ”Grigore Moisil”  Onești

 

Distribuie articolul!