Poveste de toamnă la Comănești – Balul ”Parfumul nebunelor dorinți” la Palatul Ghika

Poveste de toamnă la Comănești – Balul ”Parfumul nebunelor dorinți” la Palatul Ghika

Poveste  de  toamnă la  Comănești – Balul ”Parfumul  nebunelor  dorinți” la Palatul  Ghika

 

 

”Mână birjar și du-mă-n noapte!” La Comănești, la Palatul Ghika, unde faldurii unei seri de bal freamătă în vânt! E sărbătoare deosebită la Comănești și mare bal – numit ”Parfumul nebunelor dorinți” –  la Palatul Ghika!

Sâmbătă 18 septembrie, de la ora 16.30 , aici se va desfășura o adevărată călătorie în timp, în Belle Epoque. ”Casa  călătoriilor” este Palatul Ghika, monument istoric construit în anul 1880 de către meșteri italieni, în stilul baroc târziu. Arhitectul acestui palat, francezul Albert Galleron, este cel care a realizat proiectarea Ateneului Român și a altor clădiri  emblematice (una fiind  tot în București – cea a Băncii Naționale).

Sunteți pregătiți de bal? Doamnelor și domnilor,  pentru a ajunge la  Sala Coloanelor din Palatul Ghika (unde va avea loc acest maiestuos  eveniment), caleașca pleacă sâmbătă  18 septembrie, la ora 16.30 din fața Gării din Comănești! O clădire pe care o îndrăgesc toți  călătorii care ajung în localitatea din ”cuibul” dealurilor  Galion, Goanța și Lăloaia! Această gară a fost ridicată  de inginerul Elie Radu (artizan constructor a mai multe gări și poduri pe linia de cale ferată Târgu Ocna – Comănești), el fiind inspirat de modelul gării din Lausanne (Elveția)  și cea de la Curtea de Argeș. Este de menționat faptul că arhitectul celor două gări aproape identice, din Curtea de Argeș și din Comănești a fost italianul Giulio Magni, care a văzut în lucrările  sale  interferențele stilului național românesc ”în vălul” arhitecturii romanice.

”Călătoria de plăcere” cu caleașca de la Gara Comănești, pe sub arcada porții Palatului Ghika, până în fața maiestoasă a acestuia  va ține până la ora 17.30, urmând apoi  a fi descoperite frumoasele interioare ale palatului (aici fiind și o galerie de artă cu tablouri semnate de multe nume mari ale artei românești precum și mai multe săli ale muzeului de etnografie). ”Când ajungi acolo, la Palatul Ghika, frumusețea acestuia îți taie respirația – exact ca o bijuterie uitată în sertar”, ne-a mărturisit Lucia Pădurariu, președinte al Asociației ”Simfonia Florilor”, care este ”vinovată” de Balul ”Parfumul nebunelor dorinți”, ca și de  alte câteva evenimente deosebite pe care le-a organizat în ultimii ani! Este de menționat faptul că acest  bal se află la cea de-a doua ediție, după ce prima ediție a avut loc la Castelul Miclăușeni (din județul Iași), anul trecut , ”într-o vreme puțin tihnită”  (în plină pandemie).

După o scurtă prezentare a familiei Ghika, ”intrați în salon”  participanții la bal  se vor putea bucura de un  cuceritor  moment teatral – nimic altceva decât o scenă din piesa ”Romeo și Julieta” (în interpretarea  actorilor Teatrului ”Bacovia” din Bacău, Dumitru Rusu și Bianca Babașa)! Ținute  elegante și strălucitoare  în lumini sclipitoare, realizate de Anca Ciliac  și ținute rafinate  vor putea fi admirate în expoziția temporară ”Vestimentații și călătorii în Belle Epoque”, în realizarea  căreia a pus o  mare pasiune pentru ”patina timpului”  doamna Raluca Partenie.”Va fi o poveste  cu rochii de zi, pălării și alte  accesorii vestimentare și de călătorie… și proiecție de fotografii” – ne convinge  Lucia Pădurariu, cu gândul că după această călătorie în timp a balurilor de altădată va urma un atelier floral în care va fi confecționată ”Buchetiera din flori naturale”, specifică unor astfel de evenimente. Prin frumusețe și originalitate, aceasta este ca ”o năframă a iubirii”, ce va aduce numeroase șoapte  și tandre mirări!  Vor urma.. valsul,  cina (o  apetisantă călătorie gastronomică  la 1900, cu o specialitate culinară a acelor vremuri!), degustarea de vinuri și alte dulcegării! Fiecare va fi cu povestea ei, acesta fiind și așteptatul  ”moment de șuetă”, în care ”se deschid sufletele!”

Fantezia Balului ”Parfumul nebunelor dorinți” este și mai frumoasă când purtați de frumusețea acestei petreceri pe ritm de vals vor intra în scenă (între orele 20.30 – 21.30) membrii   Cvartetului  ”Consonanțe”! Totul este ca o simfonie – vestimentația de epocă, muzica și frumusețea clipelor petrecute vor aduce atmosfera  seducătoare a  marilor baluri din perioada Belle Epoque!

 

Rochiile pot fi inchiriate și în ziua evenimentului la Palatul Ghika din Comănești

Distribuie articolul!