Când fiecare poartă o frământare…

Când fiecare poartă o frământare…

 

Nu puține sunt evenimentele  care  aduc o  bucurie sufletească plină de  optimism și de  încredere, acestea topindu-se în momente de o puternică  trăire sentimentală. Așa a fost și în vara acestui an, care ajuns acum în ultima lună a sa (ce se grăbește  ca să plece!), la lansarea  romanului ”Visul pierdut”, scris de Marius Andrișcă din Oituz. Această lansare de carte a avut loc ”sub oblăduirea” domnului Valentin Rădulescu, președintele Cenaclului literar ”George Călinescu” din Onești, ”il prezidente” remarcând  de la început că asistăm la un eveniment cultural deosebit! Marius Andrișcă (]n foto 2), din comuna Oituz, este  un tânăr  pentru care lumina vine din interior, el fiind nevăzător…

Câte lucruri frumoase și încurajatoare s-au spus atunci la  frumoasa manifestare culturală,  găzduită  de Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, pe o căldură  toridă, la care  aproape că nu făcea față sistemul de  aerisire al menționatei instituții! Prof. dr. Emilia Boghiu (de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești),  a deschis  ”întregul arsenal” de  plăcute impresiii legate de volumul  în discuție, aflat ”ca navele maritime și fluviale” la lansare, în momente de autentică sărbătoare!  Ea a  pornit  de la ideea că ”niciodată nu vei obține un profit  din lectură decât dacă deschizi cartea  cu bunăvoință, cu  gândul că aceasta este o experiență care merită să fie trăită!” Și pentru a ne aduce și mai aproape această ”cutumă”, prof. dr. Emilia Boghiu a menționat:„Este terapeutic să scrii! Este  interesant  să intri în universul  ficțional și să trăiești în el. Situația ideală este când    cititorul  se risipește  în universul lecturii, prilejuite de  ținerea în mână  a unei cărți…  Pentru că, în timp ce personajele  au vârstă, au gen, au  un  statut social, eu ca cititor nu am!  Romanul  acesta, <<Visul pierdut>>, sclipește timid în banalul cotidian. Și citind paginile acestei cărți am început să văd că  banalul cotidian este în fiecare dintre noi! Fiecare dintre noi poartă în suflet o frământare dar acest roman pune probleme în continuu. Se întreabă  cum evoluează Universul și ce  face Dumnezeu în timpul acesta, în alte pagini  intuim  <<cum să mergi pe sârmă, între viciu și virtuți…>>  Întrebărtile acestui roman nu sunt întrebări auzite,  este  o experiență  care merită să fie trăită! Citind  romanul, lași personajul să  trăiască, să aibă un cuvânt de spus, dar ești obligat  să întrebi și să aștepți un răspuns…  Un tânăr plin de frământări  este prins în capcana viciilor… El se confruntă cu sine ( <<Tresar. Încremenesc! Sunt eu?>>)  Romanul abordează o problemă veche într-o formă nouă, a lumii noastre. Din loc în loc  este și câte un pic de umor… Dar impresionează o bună strunire a limbajului…  Întâlnim și curajul de a recunoaște  că există și rău  în  această echilibristică dificilă. Prin urmare  este  viață în această carte  iar lectura nu este  <<una ațoasă!>>” Mărturisind că  nu agrează  romanul modern, preferând ”o curgere mai coerentă, care să dea libertatea  de alegere”, prof. dr. Emilia Boghiu a dat o garanție  cititorilor  noii apariții editoriale care poartă semnătura oituzeanului Marius Andrișcă: ”Vă garantez o experiență de lectură interesantă, cu toate relele și bunele! În romanul  <<Visul  pierdut>>  eu am  descifrat  și un vis regăsit… Uneori putem pierde și ce este bun! Sunt convinsă   <<de terapia>> că scriind acest roman autorul  s-a  eliberat de niște gânduri!”.

Prin cuvintele  ”tot ce începe duce la bun sfârșit”, Sorin Lupu  a conturat  o  paralelă de unde  îl putem  simți și mai bine pe  autorul acestui roman, care în anul 2014 a rămas orb. În pofida încercării  tuturor remediilor  medicale posibile, în sufletul lui  Marius Andrișcă ”picură lacrima  unei mari dureri” și după patru ani de lucru, a dus la bun sfârșit această carte, el fiind și autorul unor  răscolitoare volume de versuri (unul, ”Aripa nopții” văzând lumina tiparului în urmă cu un an!).  ”Cartea aceasta este mai mult despre magie, deși are  o transpunere la ceva real. El încă suferă…  și această durere vine de la faptul că  înainte  să fie orb pe Marius  nu-l interesa interiorul, ci exteriorul! Nu am crezut că o să ajungă  atât de departe, să se apuce de scris și sperăm că el o să ne reprezinte cu cinste mai departe”, a menționat  Sorin Lupu, un apropiat al autorului  romanului ”Visul pierdut”.

Prin cuvintele  sale rostite la lansarea acestei cărți, de pe meleagurile oituzene unde își desfășoară activitatea didactică,   profesoara Adela  Amagdei ne-a conturat  un reper. ”Pentru mine Marius Andrișcă  este un model de urmat! Este un exemplu…  și-a  descoperit  abilități de a scrie… El merită  să fie dat model  oricând și oriunde!”  Făcând remarca  de a fi  îndrumați elevii ”pentru a citi ceea ce trebuie – literatura adevărată” și în ideea de a pune în valoare  autorul acestui volum, prof. dr. Gabriela Gîrmacea (autoare a mai multor volume enciclopedice  dar și a unei cărți – dialog cu cunoscuta poetă Nora Iuga),  a apelat  la  … tehnicile moderne de comunicare și a realizat un … interviu  cu Marius Andrișcă.  Astfel, am putut afla că ”sursă de inspirație îi este suferința” și că, nevăzător fiind,  a scris acest roman având o sinteză vocală  ce îl ajută la computer. ”De ce <<Visul pierdut>>? ” – a fost o întrebare, la care răspunsul autorului a fost cât se poate de sugestiv: ”Un vis  se poate ascunde  în amintire… Poezia <<Scrisoarea a III a>>, de Mihai Eminescu m-a inspirat în  crearea acestui roman!”

Gânduri luminoase, gata să străbată și să dea la o parte ”perdeaua întunericului” au  rostit Laura Damian (președinte al Filialei Bacău a  Asociației Nevăzătorilor din România) și ” omniprezentul” oituzean Corneliu Bulai (autor de  scenete teatrale și regizor dar și animator  a numeroase acțiuni de voluntariat în cea mai întinsă  comună a județului Bacău, cum este Oituzul, străbătută de peste 25 km drum național!)  ”Șterge  lacrimile din suflet, ridică-ți aripile din întuneric și fă ca nici un vis  să nu fie pierdut! Doar Dumnezeu știe  de ce ne-a lăsat aripa nopții!”, a menționat doamna Laura Damian, în timp ce Corneliu Bulai ”a prins la rever” un gând prietenesc, de încurajare  pentru Marius Andrișcă și pentru familia sa:”Să  aveți curaj și să mergeți alături de Marius  pe drumul lui!  Acest lucru îl va împlini pe el sufletește! Să nu renunți niciodată Marius!” Tot din Oituz  și scriitoarea Constanța Caităr (ce a amintit de ”frumusețea vieții de Peste Vale”  din această comună), a adresat tânărului autor cuvinte de încurajare.

În această atmosferă  ”copleșită” și de căldură sufletească, spre finalul  lansării de carte  s-au auzit  și cuvintele  oneștencei Luminița Tărlungeanu, vicepreședintă a Filialei Bacău a Asociației Nevăzătorilor  din România: ”Marius Andrișcă  este un temerar și un luptător! Boala nu l-a îngenunchiat și a scris această carte, care este ca un diamant, o piatră prețioasă! El s-a ridicat la această înălțime!” Cuvintele  doamnei Luminița Tărlungeanu  au răsunat ”ca un gong” – spre a ne apropia  de  o realitate  greu de îndurat, aceea de a nu putea vedea lumina strălucitoare a zilei dar  și de a învinge!       Ion Moraru

* Menționăm că  Marius Andrișcă are de vânzare  ca un minunat cadou de Crăciun cărțile sale : ”Visul pierdut” (roman) și volumele de poezie „Aripa nopții” și ”Lacrima sufletului”. Recent el și-a aniversat ziua de naștere, prietenii săi, amintindu-i că este unul din cei mai puternici oameni din lume, i-au urat mult succes în tot ce și-a propus!

Distribuie articolul!