Ce grea încercare!

Ce grea încercare!

 

O  veste  tristă a  lovit pe neașteptate presa băcăuană: cunoscuta  ziaristă  Nicoleta  Bichescu  a  părăsit această  lume, alăturându-se îngerilor! ”Nu poate fi adevărat!!!!!! Nu are cum!!!!! Nu se poate!!!!!!”  Și totuși  vestea căzută ca un trăznet  este adevărată! La doar 53 ani  Nicoleta  Bichescu (Mitulescu), în urma  unei afecțiuni oncologice, ne lasă amintirea  unei  ziariste  deosebite, care și-a dăruit sufletul presei băcăuane. De-a lungul celor mai fructuoși ani de după 1990 a  acestei ”descătușări” a presei Nicoleta Bichescu  a scris numeroase articole  în  ”Deșteptarea”, ”Monitorul de Bacău”, ”Ziarul de Bacău”, a fost prezentă  cu transmisiuni radio la ”Europa FM” și s-a implicat în multe  proiecte civice și editoriale. Cunoscutul profesor băcăuan Gheorghe Iorga a evidențiat faptul că  ”Nicoleta Bichescu a fost un mare ziarist al lumii acesteia, un spirit de o probitate aparte, mereu în aflarea adevărului, cu o atitudine incoruptibilă, fără parti-pris-uri politice sau de altă natură. Știa carte Nicoleta și iubea valorile stilistico-jurnalistice ale limbii române… Era mereu într-o ubicuitate a căutării luminii în întunericul social-politic și existențial!”

Ca director  a ”Ziarului de Bacău” Nicoleta Bichescu a  înființat și susținut  o subredacție  a acestui cotidian în municipiul Onești, ea fiind deseori prezentă  pe meleagurile trotușene la  evenimentele ce au zguduit platforma petrochimică  de la Borzești  dar și cu alte prilejuri. A publicat articole  și în ”Ziarul de Iași” precum și în  publicațiile naționale ”Evenimentul Zilei”, ”Cotidianul”, ”Jurnalul Național” și altele. ”Dumnezeu să o așeze alături de îngeri! Sunt veșnic recunoscător pentru seriozitatea, bunătatea si pentru învățăturile pe care cu toții le-am căpătat de-a lungul anilor în care  Nicoleta  Bichescu a fost alături de noi!”- este  un trist  comentariu postat  în aceste momente indurate  pe o rețea de socializare în timp ce  fostul deputat băcăuan Dragoș Luchian a însemnat pe aceeași pagină  a durerii:”Un om vertical, un profesionist desăvârșit, de o eleganță aparte, o persoană pe care am stimat-o nespus, Nicoleta Bichescu  a plecat fulgerător dintre noi. Nu doar presa băcăuană este în doliu, dar și noi cei care vremelnic am interacționat cu ea!”

Acum, când  tragic  destinul  i-a fost frânt  o durere și o povară foarte mare de suferință rămân familiei îndoliate  și fiicei sale, Călina, ce trebuie  să fie  puternică în aceste momente și să țină strâns  sipetul atâtor amintiri memorabile cu mama sa!

SINCERE   CONDOLIANȚE!

 

Prezentăm  cititorilor  Amprentei de  Onești un   incitant  articol despre  Cabana de  vânătoare de la Pralea,   articol care a fost    scris de  Nicoleta Bichescu, fiind  ”recuperat”  de pe site-ul ”Deferlări” (unde a fost publicat în anul 2012).

 

Cabana lui Ceaușescu de la Pralea, Bacău, a fost ascunsă timp de 25 de ani de privirea muritorului obișnuit. Ca orice taină, cabana a născut legende. Mulți ani s-a știut că, la Pralea, Ceaușescu a împușcat cel mai mare cerb din lume, că vânătorile erau trucate și că animalele erau, de fapt, împușcate de lunetiști și nicidecum de Ceaușescu sau că  aici Nicușor  încingea orgii în compania Nadiei Comăneci. Există  printre noi oameni care cunosc adevărata poveste a cabanei Pralea. Oameni care, prin natura meseriei, au participat la vânători sau i-au pus masa lui Ceaușescu. Cu ajutorul lor, istoria poate fi reconstituită.

Cabana de vânătoare de la Pralea a fost construită în 1976, special pentru Ceaușescu, de Ocolul Silvic Căiuți. Lucrările au durat un an și au fost făcute prin munca voluntară a pădurarilor din zonă  și a familiilor lor. Situată între doi versanți de munte, cabana are tot ce își poate dori un turist: pădure, liniște, izvoare, fragi, apă de munte, unde se poate pescui un păstrăv. Locul a fost ales deoarece zona este una din cele mai bune din țară pentru vânătoarea de cerbi, animal preferat de Ceaușescu. Inițial, cabana a avut o sufragerie, o bucătărie, dormitorul lui Ceaușescu, alte două dormitoare  pentru cei care il însoțeau și trei băi. În anii ’80, vila s-a extins cu un nou tronson și a fost preluată de partid. În forma sa finală, cabana s-a păstrat intactă  pâna astăzi. În 1978, șoseaua a fost asfaltată, iar doi ani mai târziu s-a ridicat un releu de televiziune, pentru ca Ceaușescu să poată urmări programele Televiziunii Române.

În 21 septembrie 1977, Ceaușescu a făcut aici prima vizită. A venit cu trenul până la Căiuți și apoi a mers 12 kilometri cu mașina, până la cabană, pe drumul încă neasfaltat. A fost însoțit de Elena Ceaușescu, de Ilie Verdeț și Iosif Pană. Elena a rămas în Gara Căiuți, în trenul prezidential, să se odihnească. Timp de 24 de ore, circulația pe drumul Onești – Adjud a fost întreruptă. Nici trenurile nu au circulat și muncitorii navetiști din zonă nu au putut ajunge la serviciu. ” Ceaușescu s-a dus la vânătoare, dar nu a prins nimic”,  își aminteste inginerul silvicultor Gheorghe Mantescu, șeful Compartimentului Vânătoare din cadrul Regiei Romsilva Bacău. El este unul din oamenii care l-au însoțit  pe Ceaușescu  în toate descinderile sale de la Pralea.

Ramurile copacilor din jur erau tăiate, să nu-l zgârâie  pe  primul vânător al țării. În perioada 1977 – 1989, Ceaușescu a venit de șapte ori să  vâneze  la  Pralea. Vânătorile au avut loc pe 21 sau 22 septembrie, zile în care boncăluitul cerbilor se afla la apogeu și animalul  vine ușor în bătaia puștii. Niciodată nu a stat la cabană mai mult de o noapte. Cu excepția  primei vânători, întotdeauna a fost însoțit  de  Iosif Banc și  Emil Bobu. De trei ori, i-a tinut companie și consoarta. În 1985, Ceaușescu a dat lovitura, împușcând  trei  cerbi, dintre care unul medaliabil în aur. În ce privește cel mai mare trofeu, Gheorghe Mantescu spune că Ceaușescu  a  deținut  trofeul mondial cu un cerb împușcat în  1985, dar care a fost prins în  pădurile de  la Soveja, Vrancea, și nicidecum la Pralea.

Pregătirile pentru vânătorile lui Ceaușescu  începeau  încă  din primavară  și aveau loc în fiecare an, indiferent dacă el venea  sau nu  la  Pralea. Silvicultorii făceau cărări în toată zona pentru ca, în orice moment al vânătorii, Ceaușescu să poată schimba traseul.  ”În zonă au existat 180 de kilometri de cărări, pe care le întrețineam cu multa grijă…”  povestește Gheorghe Mantescu. Din luna august, fiecare drumeag era curățat  cu grijă de buruieni, de cioturi, iar ramurile copacilor din jur erau tăiate, pentru ca șeful statului să nu se zgârâe cumva. Vânatul era hrănit pe tot parcursul anului. În zonă se ridicau foișoare pentru observarea animalelor. Ca să nu se intoxice vânatul, platforma Borzești era  oprită  când vâna Ceaușescu  Cam cu o săptămână înainte de sosirea lui Ceaușescu, în zonă apăreau securiștii. Pădurea era minuțios cercetată, cu detectoare. Oamenilor din satul Pralea, amplasat pe drumul între Căiuți și cabană, li se interzicea din timp să iasă din curți în zilele în care Ceaușescu trecea spre pădure. Cu două  zile înainte, apărea Direcția a V-a și numărul securiștilor se înmulțea. Câțiva medici de la Sanepid cercetau alimentele și calitatea apei iar primul secretar urmărea ca fiecare copăcel să fie la locul lui. Pe timpul șederii lui Ceaușescu la Pralea, securiștii înconjurau vila, dar nu mai mult de atât, pentru ca vânatul să nu fie speriat. Combinatele de pe platforma Borzești se opreau, pentru ca mirosurile de chimicale să nu ajungă la nasul înalților oaspeți și să nu îndepărteze vânatul.

Pentru Elena Ceaușescu au fost construite trei iazuri în fața cabanei în care era adus păstrăv de la crescătoria din Slănic Moldova. Înaltei tovarășe îi plăcea să se delecteze cu undița în mână, în timp ce bărbații mergeau la vânatoare. Când se plictisea de pescuit, juca șeptic și  ”Popa prostu’ cu nevestele lui Bobu si Banc. Era o pretențioasă la  mâncare: dorea doar  <<pui dă  babă>> – adică  de țară – și păstrăv de apă curgătoare, nu de păstravărie…”
În ce privește vânătoarea propriu – zisă, Gheorghe Mantescu sparge mitul. ”Lui Ceaușescu îi plăcea să impuște singur animalul și în pădure mergea doar el, un aghiotant, un armurier și un inginer silvic, care îl conducea. Nimeni nu îi impușca vânatul, așa cum se spune. Îi plăcea să meargă kilometri întregi pe jos, până prindea un cerb ” povesteste el. Conform spuselor inginerului Mantescu, Ceaușescu nu a împușcat niciodată la Pralea altceva decât cerbi. Lui i-a ramas în minte, întipărită pentru toată viața, costumația cu care șeful statului venea la vânătoare: pantaloni de lână verde, cu fermoar pe picior, bocanci de teren, geacă gri și celebra sa șapcă proletară.”     Articol de  Nicoleta  Bichescu

Distribuie articolul!