INTERVIU CU INTERPRETA DE MUZICĂ POPULARĂ LENUȚA FILIP CUCU
Stăm de vorbă cu doamna Lenuța Filip Cucu, interpretă de muzică populară de pe meleagurile băcăuane, care simte înălțându-i-se sufletul când este vorba de cântec, ce este deopotrivă și nepieritor tezaur de simțire românească Atunci când viorile cântă ”după obicei din sat”, așa cum au jucat și bunicii noștri, sufletul ei tresaltă de bucurie! ”De mică am fost fascinată de muzica populară , de costumul popular , de instrumentiști. La bunici, la țară, difuzorul era deschis non-stop … Apoi ascultam la o vecină un pikup-ul cu plăci și pe urmă pe la 6 – 7 ani … am văzut – tot prin vecini – artiștii la televizor …” ne-a mărturisit interpreta de muzică populară Lenuța Filip Cucu, gata de a începe acest dialog.
– ”Să deschidem cartea vieții”, pentru a afla cine este Lenuța Filip Cucu…
– Să știți că totul se întâmplă când este scris în ”Cartea vieții” și nu atunci când vrem noi ca să se întâmple! La mine apare mereu, de-a lungul anilor… cifra 8! Astfel că m-am născut în anul 1958, în comuna Măgura din județul Bacău. Prima dată am cântat în corul școlii și la serbările organizate. La 18 ani am început ca să cânt muzică populară cu Orchestra de la Casa Armatei Bacău… De acolo am fost îndrumată ca să particip la Festivalul ”Cântarea României”, unde am obținut locul I pe orașul Bacău și locul II pe județ… În anul 2018 mi-am lansat la Sala ”Ateneu” a Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău primul album înregistrat cu melodii populare moldovenești – ”Dorul din sufletul meu”… un dor pe care nu-l puteam ostoi! Așa că… după 38 de ani – la vârsta de 60 de ani! – vârstă la care alți interpreți de muzică populară sărbătoreau aniversarea a diferiți ani de activitate artistică, eu scoteam abia primul album!
– V-ați dedicat mai întâi familiei…
– Da, în afară de serviciul propriu zis, m-am axat pe creșterea și educația celor doi băieți ai mei care, mulțumesc lui Dumnezeu, au învățat bine, au absolvit facultăți de prestigiu iar în prezent au cariere de succes în domeniul pentru care s-au pregătit, tot în București, unde s-au și stabilit definitiv! Și eu sunt mândră și mulțumită de ei, că trăiesc foarte bine aici, în România!
– V-ați resemnat cu greu, în sufletul dv. purtând mereu frumusețea cântecului popular românesc…
– În tinerețea mea, nici părinții mei, nici soțul și nici socrii nu concepeau – nici în ruptul capului! – ca eu să cânt!!! Aveau o mentalitate greu de învins… Spuneau că ”femeile trebuie să-și vadă de familie, de copii, de masă, de casă, nu să bată drumurile ! Numai bărbații cântă!” M-am resemnat cu greu și în tot acest timp am rămas cu un mare gol în suflet, cu durerea că nu fac ceea ce mi-ar fi plăcut cel mai mult – să cânt!!! De asta, m-am ”răzvrătit” și la vârsta când alții ajung la apogeul carierei artistice și se pensionează, eu am urcat iar pe scenă, purtând amintirile copilăriei și ale tinereții… cum cântam pe prispa bunicilor ori în căruță – după difuzor, apoi la Căminul Cultural…
– Care a fost ”prețul” resemnării, ce v-a ținut departe de scenă mai mulți ani?
– Doar faptul că mă îmbrăcam în costumul popular era ceva special pentru mine : mă simțeam deosebită! În costumul popular, care de fiecare dată mă înnobilează, uitam de toate, parcă trăiam într-o altă lume – mirifică! Aveam impresia că … în interiorul meu, vibrează ecouri din vremurile trecute, ale stră – stră- bunicilor și-ale oamenilor satului de altădată! Nevoită să renunț la viața artistică, am devenit o mare … anonimă !!! Și-am suferit foarte mult ! Am fost prezentă mereu la spectacolele de muzică populară din Bacău – doar ca spectator – și urmăream cu lacrimi în ochi pe artiștii vremii, care evoluau pe scenă.
– Ați participat cu succes la Festivalul ”Cântarea României”…
– Da. După ce am participat la ”Cântarea României”, domnul colonel Zaharia Dumitru, șeful Casei Armatei din Bacău, m-a prezentat domnului dirijor George Sârbu, care mi-a recomandat să mă înscriu la Școala Populară de Artă și mi-a sugerat să merg prin sate să caut și să culeg cântece vechi, pentru a putea participa la emisiunea de televiziune ”Floarea din grădină”. Am intrat cu brio la Școala Populară de Artă la clasa profesorului Gheorghe Gozar, unde am urmat doar primul semestru și am fost nevoită ca să renunț!!! Așa s-a întâmplat… A trebuit să îmi văd de serviciu, de casă și de familie! Așa a fost și am ajuns să regret…șansele pe care nu mi le-am asumat atunci!
– Care au fost cele mai mari bucurii trăite pe scenă?
– Era o bucurie doar faptul că puteam să cânt pe scenă! Întâi am cântat pe scena școlii, cântam și în Corul bisericii, unde simțeam cum mă înalț spiritual… Apoi, cea mai mare bucurie era atunci când cântam în mijlocul oamenilor, mulțumindu-mă cu aplauze sau cu o strângere de mână, cu aprecieri! Am fost și sunt un om foarte simplu și modest prin felul meu de-a fi și de-a mă comporta cu cei din jur și respect foarte mult omul simplu și sinceritatea acestuia !
– Ați avut și alte bucurii trăite pe scenă?
– Ca solistă la Casa Armatei Bacău am fost foarte respectată și apreciată! Am trăit o bucurie deosebită atunci când am cântat la Ivănești, în jud. Vaslui, la o nuntă, alături de Fanfara din Valea Mare, care era formată din 12 instrumentiști, cu tot felul de instrumente de suflat – trompetă, tromboane, etc. Nunta, în familia domnului Gheorghe Crăciun, a avut loc la 23 octombrie 1977 și în zonă fiind o mare fală ca să cânte fanfara cu cât mai mulți instrumentiști, au fost și vreo 400 de nuntași, obiceiurile fiind extraordinar de frumoase! O mare bucurie am avut când am obținut la București – prin concurs – Atestatul de artist liber profesionist tip ”A ”, în juriu fiind doamnele Emilia Comișel, etnomuzicolog ce a făcut numeroase cercetări folclorice și Angela Moldovan, cunoscută interpretă de muzică populară. Am fost deosebit de bucuroasă și când am cântat, pe scena Casei Armatei dar și la Casa de Cultură Bacău alături de Ion Drăgoi și de alți mari interpreți ai meleagurilor băcăuane dar și atunci când, la sugestia domnului George Sârbu (pe atunci dirijor al Orchestrei ”Plaiurile Bistriței” din Bacău) interpreta Mariana Lungu Munteanu mi-a permis să-mi aleg două cântece din repertoriul său. Aceste cântece au fost ”Hora asta mi-i pe plac” și ”În sătucul de pe vale”, pe care le-am interpretat bucurându-mă de succes! Dar cea mai mare fericire pe scenă am trăit-o la 20 mai 2018, când pe scena Sălii ”Ateneu” din Bacău am interpretat cântecele mele la spectacolul de lansare al primului meu album cu folclor autentic moldovenesc. A fost un spectacol din sufletul meu pentru sufletul iubitorilor de folclor.
”Nu s-a mai născut la noi / Un virtuoz ca Drăgoi”
– Ați cunoscut mulți interpreți de valoare ai folclorului… Ce amintiri vă leagă, cum v-au încurajat în spectacolele susținute?
– L-am cunoscut pe marele violonist al Bacăului, pe Ion Drăgoi.
Prima dată l-am întâlnit, l-am văzut și am vorbit cu dânsul la Casa Armatei din Bacău, unde a fost invitat de domnul colonel Zaharia Dumitru ca să cânte alături de orchestra militară cu ocazia Zilei Armatei. Mai mult, am cântat acompaniată fiind de acest mare violonist! El a intrat, a vorbit cu cei din orchestră, a spus că abia s-a întors din Franța… Era jovial – a și glumit puțin… Eram la repetiții (cu o săptămână înainte de spectacol) și cântam o doină pe care-o primisem de la profesorul Gozar , de la Școala Populară de Artă Bacău … S-a așezat în fața mea, m-a ascultat cu atenție, dând ușor afirmativ din cap – spunându-i colonelului că am talent – și-apoi … când am terminat m-a întrebat : – ,,De unde ai cules doina ?” Eu, mândră, am scos imediat caietul de muzică în care-mi scrisese profesorul partitura și i l-am dat, dar … nici nu s-a uitat la portative și-a pus caietul pe-o masă. Mi-am revenit din uimire abia când mi-a pus mâna pe umăr și cu un glas foarte blând, m-a îndemnat să mai cânt și altceva! Pe atunci se cânta și la repetiții direct cu orchestra și nu pe negative ca astăzi! Îmi plăcea nespus acest lucru pentru că … aveam lângă mine niște oameni – niște instrumentiști și nu o … ,,mașinărie” care cânta!
– Cum era Ion Drăgoi?
– Despre Ion Drăgoi pot spune că era un OM foarte cald și tonic și era foarte modest – contrar renumelui pe care-l avea ! Era îmbrăcat cu un sacou, dar avea o eleganță de … bun simț , nu stridentă! Vorbea … ,,așezat” și-avea un zâmbet care-i lumina privirea și fața! M-a impresionat prin comportamentul cordial și modest pe care-l aborda, indiferent de persoana din fața lui ! El era un profesionist desăvârșit și vioara parcă ,,prindea viață” în mâinile lui !
– Într-adevăr, era un ”magician” al viorii…
– Ion Drăgoi mi-a spus că am glasul … puternic și mi-a recomandat să continui să cânt muzică populară! Chiar dacă avem și alți virtuozi, eu am rămas cu imaginea lui Ion Drăgoi în suflet…După ce-am cântat împreună pe scena Casei de Cultură din Bacău, mi-a sugerat să rămân să cânt alături de alte interprete care erau pe-acolo , dar nu mi-a plăcut atmosfera, comportamentul și aroganța unora, așa că am preferat să rămân tot la Casa Armatei… Probabil … ca să-mi de-a curaj și să scap de emoții, mi-a spus că trebuie să mai învăț vreo 30 de cântece de joc și petrecere și o să mă ia să cânt cu el pe la nunți ! Dar cum era solicitat să cânte mai mult prin străinătate, n-a fost să fie !
– Ați scris și o poezie în amintirea sa…
– Eu nu sunt poet… doar ”învârt” cuvintele… ”L-am cunoscut pe Drăgoi / Care cânta pe la noi / Cu mult drag îl ascultam / Și vioara-i îngânam // Era una cu vioara / Și cânta prin toată țara ! / Arcușu-i juca pe strună / Și răspândea voie bună! / Hora de la Măgura / Ion Drăgoi o cânta … / Și cânta câte-o bătută, / De-o juca lumea la nuntă! // Când eram eu tinerea / Ion Drăgoi așa spunea : / <<Oamenii din altă țară / Mă știu cum cânt la vioară / Dar aici m-or prețui / Numai după ce-oi muri!>>” Versurile de la sfârșitul acestei poezii sunt vorbele spuse chiar de Ion Drăgoi, glumind cu ironie la modul cum era tratat de ”sus – puși”!
– Ați scris multe, multe versuri…
– Da! Am scris și scriu poezie populară ori de câte ori simt că trebuie să-mi exteriorizez anumite sentimente legate de ce impresionează! În ziua de 3 octombrie 2014, când s-a organizat primul ”Târg de Procoavă” la Bacău, am citit în deschidere o poezie populară, ca o invitație, compusă de mine… ”Oameni buni și lume / Hai la Târgul de Procoavă! / Hai veniți, dragi băcăuani / Că-i târg de meșteșugari ! / C-au venit – aici – la noi, / Meșteri populari de soi! / Și-au adus și marfă bună, / După datina străbună! / Cu lăicere și cu oale / Și costume populare: / Turtă dulce, acadele / Și – mpletituri de nuiele // Cu tablouri și sculpturi / Ștergare și cuverturi / Și cu ii cusute-n flori / Cum se poartă-n sărbători// Haideți, băcăuani, degrabă / Hai la Târgul de Procoavă / Că-i trecut în calendar / Și se ține odată-n an / Pe plai mândru băcăuan!” Interviu realizat de Ion Moraru
PARTEA A DOUA A ACESTUI INTERVIU VA APARE ÎN ZILELE VIITOARE