”Hai să mergem în Argentina!”

”Hai să mergem în Argentina!”

  ”Nu pot să cer mai mult!”

 

Lionel Messi a devenit campion mondial. După atâtea frustrări, căpitanul argentinian a sărbătorit la vârsta de 35 de ani și a reușit să ridice Cupa Mondială pentru prima dată în carieră. Unul dintre cei mai buni jucători din istorie, dacă nu cel mai bun, și-a oferit marea plăcere a vieții sale de fotbalist. Și a sărbătorit-o în felul său. Fericit, liniștit, alături de familia lui. Deși putea să pună în cuvinte ceea ce a primit.”E o nebunie. Am vrut să-mi închei cariera cu asta. Nu pot să cer nimic mai mult”, au fost primele cuvinte ale lui Messi în declarațiile de după consacrarea Argentinei în Qatar . Căpitanul a marcat două goluri în finala Cupei Mondiale și și-a încheiat cel mai bun turneu cu o altă performanță consacratoare, deși colegii de echipă l-au ajutat și să ridice trofeul pe care și l-a dorit atât de mult.

Messi anticipase că aceasta este ultima lui Cupă Mondială și la 35 de ani a certificat-o din nou. „Slavă Domnului, mi-a fost dat. Sunt ultimii câțiva ani, deja la sfârșitul carierei mele ”, a recunoscut Leo, care s-ar putea să nu ajungă să joace la Cupa Mondială din 2026. Deși va continua să mai joace puțin cu Naționala Argentinei.

Messi nu se retrage

„Ce se va întâmpla după asta” a fost primul răspuns al lui Messi când a fost întrebat dacă va continua să joace pentru Argentina o perioadă mai lungă. Părea să anunțe o retragere definitivă de la națională, dar și-a dat repede seama de gustul său pentru națională și că își dorește să mai concureze puțin, deja ca  și campion mondial. „Am reușit să obțin Copa América, ce  mi s-a dat la final. Iubesc fotbalul, îmi place ceea ce fac. Evident că vreau să mai trăiesc câteva meciuri fiind campion mondial. Asta își dorește toată lumea, este visul unui copil. Mergem  să ne bucurăm de ea cu tine» ”, le-a spus Messi tuturor argentinienilor cu Cupa Mondială în mână! Articol de  Nicolae Quercia, apărut în ziarul ”El Intrasigente”(Argentina)

 

”Argentina este în țara viselor!”

Ecouri din presa internațională

 

„Lumea îi aparține lui Messi” , a titrat ziarul sportiv As of Spain , care reflectă că Argentina a câștigat a treia ei Cupă Mondială în această duminică. În Franța, ziarul Le Figaro titra: „După o finală legendară, Argentina detronează Franța cu un Mbappé eroic”. În Brazilia, ziarul Folha de Sao Pablo pune pe coperta o fotografie a căpitanului argentinian care sărbătorește primul gol. „Messi câștigă cupa, Messi câștigă cupa” , titrează pe pagina sa. Și descrie „finala dramatică cu Franța” definită cu loviturile din penalty. „Messi strălucește și Argentina este de trei ori campioană a Cupei într-un meci dramatic” , este titlul principal al ziarului sportiv brazilian Bola .”Messi se încoronează! Argentina a detronat Franța la penalty-uri”, se arată în titlul principal al ziarului german  Kicker. Și El País de España   a reflectat  triumful Albicelestei, care a oferit Argentinei a treia Cupă Mondială „după un joc nebun”. „Argentina lui Messi câștigă Cupa Mondială împotriva Franței”, este titlul principal.

Daily Mail l – a încoronat pe Messi drept rege al lumii, pe lângă faptul că a remarcat că a fost una dintre „cele mai dramatice finale din istorie ”. Ziariștii englezi  au arătat: „Argentina  este în țara viselor! Lionel Messi, 35 de ani, ridică în sfârșit trofeul Cupei Mondiale, după o victorie inspirată asupra Franței, la lovituri de departajare palpitante, după una dintre cele mai dramatice finale de până acum”. Până și „Biblia modei”, revista Vogue , a semnalat  ecoul triumfului La Scaloneta. „Argentina câștigă Cupa Mondială din 2022, învingând Franța”, și-a intitulat această revistă  cronica.

Ziarul francez ”L Humanite” a menționat:”Argentinienii  au fost  vedetele celui mai universal sport și au creat lumină într-o finală a Cupei Mondiale ca puține de până acum, cu prelungiri și penalty-uri!” Presa franceză mai remarcă un lucru deosebit: ”Statisticile te lasă fără cuvinte! În  24 de ani, din 1998 – 2022 Franța a jucat 4 (patru) din 7 (șapte) finale posibile  ale Cupei Mondiale! Nici o altă națiune nu a atins o  asemenea performanță!”

”Hai să mergem în Argentina!” – a spus Claudio Chiqui Tapia, președintele Federației de Fotbal a Argentinei când Lionel Messi a ridicat ”Cupa Mondială”

La Obelisc!

 

Euforia a fost completă. O mulțime de fani ai echipei naționale Argentinei de toate vârstele și îmbrăcați în culorile țării au luat cu asalt Obeliscul și străzile din Buenos Aires după încoronarea „Scalonetei” la Cupa Mondială din Qatar 2022 . Totul a fost definit de penalty-uri, pe care unii au refuzat să le urmărească, în timp ce alții s-au încredințat lui „San Maradona” pentru a „ilumina” fotbaliștii. „Acum putem respira ușor, a fost multă adrenalină împreună! Nu mă las pentru faptul că suntem campioni mondiali”, a spus un tânăr de 20 de ani în declarații către  televiziunea argentiniană. La Obelisc, înainte de a începe penalty-urile, un bărbat a desfășurat un steag Diego Maradona pe podeaua pieței și a așezat un rozariu deasupra lui” „Penalty- urile  au fost oribile”, a menționat un adolescent la Obelisc, epicentrul festivităților. Acolo. Între timp, fratele său mai mic a adăugat: „Nu m-am uitat la ei pentru cabală”. Ambii au sosit cu mama lor din cartierul Buenos Aires din Berazategui, si ca multi de acolo se pregateau sa ajunga la Obelisc, epicentrul festivitatilor. „Emoție incredibilă, multe lacrimi, dar am suferit până în ultima clipă”, a remarcat un alt tânăr care a urmărit meciul dintr-un bar.

Cu o replică a „Cupei Mondiale” în mână, un locuitor al orașului care a ajuns și el devreme la Obelisc a mărturisit: „Acum este o realitate, este pentru cei 50 de milioane de argentinieni”. În cartierul San Telmo, de îndată ce meciul s-a încheiat, zeci de suporteri au ieșit în stradă și s-au îmbrățișat, în timp ce de la balcoane au venit strigăte de „Suntem campioni”. Încetul cu încetul, străzile au început să se umple de fanatici purtători de steaguri care au ieșit din case, baruri, restaurante și din piețele cu ecrane la Obelisc cu cântece.

Nimic mai mult! Nimic mai puțin!

Între   clipele  vremii atât de palide, azi e timpul să sărbătorim. Bucurați-vă, nimic mai mult, nimic mai puțin. Este o îmbrățișare. O îmbrățișare lungă. Câteva lacrimi. Și unele dintre acele țipete care vin din interior, care zgârie gâtul. Argentina este campioană mondială! În sfârșit, o bucurie! În acest spațiu de reflecție și analiză este  imposibil când câștigi Cupa Mondială să nu te oprești! Scuze: când câștigi o astfel de Cupă Mondială, după ce ai câștigat-o cu 2-0 mai întâi, 3-2 mai târziu și simți că pleacă,  apoi că din nou a venit vremea!

Dar nu. Între timp „aleg să cred”, „bunica la-la-la”, „băieți”, ”vrăjitoarea de aici și gualichos de acolo”, ceva a funcționat! Uriașul Dibu Martínez și expertiza lui Messi, Dybala, Paredes și Montiel au ajutat probabil când a fost vorba de lovirea penalty-urilor.

Astăzi este momentul  să vă bucurați . Lasă palidul pentru mâine. Nu vă gândiți la malarie, la inflație sângeroasă sau la nesiguranță tragică. Nu crack-ului. Trăiască, în aceste momente, gândirea magică! Vor fi multe analize inteligente atât asupra performanței echipei Argentinei, cât și asupra influenței pe care o poate avea campionatul mondial asupra economiei, politicii și chiar artelor creole. Se vor face paralele între etica de muncă a lui Scaloni și a jucătorilor săi și cea a liderilor de partid, sindicat și afaceri pe care am reușit să le realizăm. Nu vor lipsi cei care vor să urce spre victorie de parcă ar fi meritul lor și vor fi controverse.

Credem pentru o clipă că acei sportivi super profesioniști care joacă fotbal ca foarte puțini oameni de pe planetă au triumfat și ei grație grăuntelor de nisip cu care a contribuit fiecare dintre cabalile noastre mici sau mari . Că a fost o echipă de 26 de jucători incredibili, dar și 47 de milioane de fani de neegalat.

Sau nu suntem cei mai buni din lume? Într-o zi în stare de grație!A fost tot ce am cerut. A fost dat. am meritat-o! Nu este nevoie de mult pentru a înțelege de ce Cupele Mondiale de fotbal sunt atât de importante pentru argentinieni. Este ceva la care știm că suntem buni. Că putem juca pe picior de egalitate cu o putere mondială, precum Franța sau Țările de Jos. În fotbal suntem Argentina de acum 100 de ani despre care vorbeau bunicii noștri . Puterea Argentinei.

Campionatul din Qatar a fost o poveste minunată, cu o cotă de dramă care nu putea lipsi, perfectă! Unul dintre cei care te au pe marginea scaunului, cu pumnii strânși și la 130 de bătăi.

Cu un erou extraordinar care urcă pe primul loc pe podium după atâtea discuții. Este Cupa Mondială a lui Lionel Messi , evident, Balonul de Aur și cât de bun este. Ce jucător minunat, ce sentiment unic să știi că lovește pentru noi, argentinienii!

De aceea au fost îmbrățișările, multele îmbrățișări. La Obelisc și în Puna. În orice loc unde erau argentinieni, începând cu Qatarul, preluați de compatrioți care au făcut din deșert o oglindă a pampei. Și lacrimile, cele ale unor anonimi și celebri, ca însuși Angelito Di María, care nu s-a putut opri din plâns pe bancă. Ca să nu mai vorbim de emoția sub 40 de grade care nu „simțiseră” niciodată un campionat , deși și veteranii care au știut să sărbătorească în 1978 și 1986 au avut picioarele tremurând și emoțiile slăbite.

Este adevărat că sunt mii de lucruri care sunt greșite. Suferim de ele zilnic, prea mult timp, fără răgaz, aproape ca un blestem. Dar astăzi, pentru  un timp –  Lasă inima să comande! Să ne bucurăm de ea. O bucată de fericire, nimic mai mult. Nimic mai putin.   Articol de  Paul Cow, de la ziarul ”Clarin”- Argentina

ÎN   SEMIFINALA   CUPEI  MONDIALE  LA  FOTBAL  DIN  QATAR, DESFĂȘURATĂ  SÂMBĂTĂ  17  DECEMBRIE, CROAȚIA A ÎNVINS  MAROCUL  CU   SCORUL  DE   2 – 1! Un fapt inedit  este că ”Legenda” braziliană și mondială a fotbalului Edson Arantes do Nascimento ‘Pelé’, spitalizat de la sfârșitul lunii noiembrie, a lăudat Marocul pentru performanța „incredibilă” de la Cupa Mondială, spunând că ”Leii de la Atlas au <<strălucit>> în toată lumea”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!