Momente de excepție la un eveniment cultural băcăuan - „Sânt douăzeci de ani şi încă unul... Remember Yin Yuguo” - Amprenta de Onesti

Momente de excepție la un eveniment cultural băcăuan – „Sânt douăzeci de ani şi încă unul… Remember Yin Yuguo”

Momente de excepție  la un eveniment  cultural băcăuan – „Sânt douăzeci de ani şi încă unul… Remember Yin Yuguo”

AZI, 15  MARTIE, la ora 12, la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău  (Corpul C, str. Spiru Haret, nr. 8), are loc un eveniment cultural cu puternice reverberații: „Sânt douăzeci de ani şi încă unul… Remember Yin Yuguo”.

Deschiderea  acestui eveniment  este marcată de depunerea unei jerbe pe holul Facultății de Litere la bustul lui Vasile Alecsandri (sculptor, Mihai Bejanariu). Apoi  în Amfiteatrul „Dumitru Alistar”  se vor derula, într-o însuflețitoare  perindare (asigurată de sufletul plin de dăruire al conferențiarului universitar doctor Ioan Dănilă și de alte nume sonore  ale culturii de pe meleagurile moldave), mai multe momente  culturale: donarea, către  viitoarea Casă – Muzeu  ”Vasile Alecsandri” din Bacău a două tablouri de către artistul plastic Mihai Nechita Burculeț, care înfățișează   ”A-ul şi B-ul literaturii române”, pe scriitorii Vasile Alecsandri și George Bacovia; prezentarea  expoziţiei „Ferestre de dor”, cu lucrări semnate de  pictorul  băcăuan Aurel Stanciu. ”Momentul de depănare” a trecutului este marcat de ”o dinamică” într-un  context  comemorativ special: împlinirea a patru ani de la acordarea titlului de Cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Bacău lui Yin Yuguo (15 mart. 2019). El ar fi atins astăzi vârsta de  21 de ani, ce a fost fatidică  și pentru  poetul Nicolae Labiș  ( născut la  2 decembrie 1935, la  Mălini, jud. Suceava – decedat la  22 dec. 1956, la  Bucureşti), autorul poemului ”Sânt douăzeci de ani…”

Invitați ai acestui moment sunt Margareta Labiș (sora poetului Nicolae Labiș),  criticul de film Irina Margareta Nistor și timișoreanul Victor Ciovîrnache. Alături de mesajul primit  de la sora poetului Nicolae Labiș  vor fi prezentate   și alte  mesaje, de la Valeriu Bogdăneţ (prieten şi coleg de clasă cu acesta) și de la Nicolae Cârlan (exeget al scriitorului). Manifestarea  cuprinde  și prezentarea  comunicării „Contemporani cu faraonii”  de către  prof. dr. Lucian Strochi.

 

Universitatea  ”Vasile Alecsandri” din Bacău păstrează vie memoria studentului Yin Yuguo

 

Tânărul  student  al Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău, Yin Yuguo, care a rămas  în amintire ca un model de  intelectualitate, va fi comemorat la  împlinirea  a patru ani de la moartea sa tragică.  Astfel,  scriitorul, traducătorul  și ambasadorul Constantin Lupeanu, fost director al Institutului Cultural Român din Beijing, cu care Yin Yuguo a colaborat fructuos, va transmite  un mesaj iar părinţii lui Yin Yuguo vor intra în dialog online cu participanții și invitații la evenimentul organizat la Bacău. De asemenea, va  fi proiectat  filmul documentar  “The Joys and Sorrows of Yin Yuguo” („Bucuriile şi suferinţele tânărului Yin Yuguo”), dedicat cursantului chinez Yin Yuguo ( născut la 15 martie 2002, în  Republica Populară Chineză – decedat la 26 ianuarie  2019, la  Roman, judeţul Neamţ), Filmul a fost realizat  în regia Ilincăi Călugăreanu și va fi prezentat de  conf. univ. dr. Nicoleta Popa Blanariu. Comentariul  acestei producţii cinematografice este  realizat de criticul de film Irina-Margareta Nistor. Va  avea loc și un dialog cu publicul prezent în Amfiteatrul ”Dumitru Alistar” la  care  participă studenţi beneficiari ai Bursei „Yin Yuguo”.

În programul evenimentului cultural de la Bacău mai sunt cuprinse  prezentarea  unor  detalii de  achiziţii de tipărituri cu valoare bibliofilă, pentru proiectata Casă-Muzeu „Vasile Alecsandri” Bacău) și o festivitate de premiere.

Menționăm că organizator  al acestui eveniment este  Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Litere iar  coorganizator – Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri”  din Bacău. Colaboratori: Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău, Gruparea Alumni „Vasile Alecsandri” Bacău, Liga Studenţească a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, Chromatique (Ovidiu Ungureanu), filialele Bacău ale Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Uniunii Artiştilor Plastici, Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău și  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău.

 Acest  eveniment  are loc cu  sprijinul Primăriei şi Consiliului Local ale municipiului Bacău.

 

Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!