Didactic dar și științific se spune că starea de bine este un indicator al calității vieții și în funcție de durata și intensitatea stării de bine putem să caracterizăm modul în care existența noastră ca ființe umane este de o calitate mai bună sau mai puțin bună. O atitudine optimistă îți dă mai multă energie și încredere!
De 50 de ani cășuneanul Nicu Tudose (fost funcționar public la Primăria comunei Cașin), ”se hrănește” (spiritual) cu marea poezie a lui Nichita Stănescu, personalitate marcantă a literaturii române care la 31 martie ar fi împlinit 90 de ani!
”Cred că este omul care știe cel mai mult despre Nichita Stănescu”, a menționat despre Nicu Tudose prof. univ. băcăuan Vasile George Puiu, care l-a prezentat: ”un om autodidact, de o mare profunzime literară!” Cert este că prin cuvântul său la activitatea din municipiul Onești prin care s-a sărbătorit împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România (unde a fost înregistrată această ”dezvăluire”), Nicu Tudose a atras asupra sa un mare val de empatie din partea publicului! Ca și AMPRENTA DE ONEȘTI cei prezenți la acest emoționant eveniment vor duce mai departe frumusețea unor clipe deosebite!
”De profesie eu sunt… cititor! Săptămânal citesc cel puțin o carte”- a menționat Nicu Tudose, adăugând: ”Acum 50 de ani m-am îndrăgostit brusc și irevocabil de Nichita Stănescu, citind două poezii apărute în revista <<România literară>>! Eu cu Nichita? Cu Nichita, dacă aș fi avut talent, scriam o carte mai mult despre el! Că nimeni nu a scris despre Nichita Stănescu să scoată în evidență acel <<ceva>>, acea <<altceva>>, pe care el le-a adus în poezie! Dacă Eminescu a avut baftă cu Titu Maiorescu și George Călinescu, Nichita nu a avut baftă de un critic pe mărimea lui! Nichita Stănescu este geniul poeziei românești iar Eminescu este <<omul deplin al culturii românești>> – cum a scris Constantin Noica… Despre acest templu al poeziei românești încă nu s-a scris tot!”
REVELAȚIA TĂCERII
Neuitarea și ne-ura,
iată izvoarele libertății…
libertatea
de a fi trist
libertatea
de a nu trage cu pușca
libertatea oaselor
de a vorbi între ele
mărturisindu-și
durerile
fără a plânge
și fără a se plânge
unele către altele
libertatea de a iubi
libertatea de a fi sau a nu fi
român verde. Versuri de Nicu Tudose, scrise la 25 martie 2023, la ora 11.55