Bucurie, frumusețe și armonie la un spectacol inedit

Bucurie, frumusețe și armonie la un spectacol  inedit

  Arta  îi face pe copii să trăiască în frumusețe și armonie, să respecte tot ceea ce este mai trainic și să vibreze din adâncul sufletului, în înălțătoarele  momente în care  ei își pot arăta aptitudinile artistice.  Prin artă ei își dezvoltă sensibilitatea, afectivitatea dar și imaginația și fantezia. Și în această primăvară misiunea cadrelor didactice de la Clubul Elevilor Onești, a profesorilor Adriana Olteanu, Mariana Oșteanu, Elena Beatris Pâsoi, Anca Rotaru și Gheorghe Culiuc  a fost împlinită, ei sprijinind  cursanții  să se exprime  într-un frumos spectacol, prin muzică, dans  dar și prin activități artistico – plastice.  Spectacolul  din acest an a fost unul inedit  deoarece s-a desfășurat în orașul – stațiune Târgu Ocna, unde au evoluat și talentele  artistice  de aici, de la Clubul Elevilor. Astfel, într-o revărsare  a bucuriei profesorilor de la Clubul Elevilor Onești li s-au alăturat  profesorii târg – ocneni Mihai Teleagă, Lăcrămioara Serea, Anca Stoica  și Alin Dobre – acesta  fiind  ”secretul” unui eveniment  cultural – artistic reușit.  Îndrumați cu grijă de către profesori cei care au urcat pe scena de la Centrul Cultural ”Ion Talianu” din Târgu Ocna au încântat publicul cu  interpretarea  unor frumoase melodii,  au recitat cu mult patos poezii și au realizat lucrări artistice deosebite. În centrul atenției tuturor a fost Mama, ființa ce le urmărește fiecare pas al copiilor, îi îndrumă în fiecare clipă și le lărgește orizontul de cunoaștere.

 Demne de remarcat  de la acest eveniment sunt  expozițiile  de mărțișoare și felicitări realizate de copiii îndrumați de prof. Adriana Olteanu și Anca Rotaru  dar și faptul inedit al membrilor Cercului  de pictură / desen  din  Onești (prof. coordonator Elena Beatris Pâsoi)  și de la Clubul Elevilor Târgu Ocna (prof. coordonator Alin Dobre)  de a organiza împreună o frumoasă expoziție  cu desene de primăvară. Menționăm că cele două expoziții au fost deschise în holul de la intrare la Centrul Cultural ”Ion Talianu” și au bucurat pe spectatorii veniți la acest spectacol prin faptul că  autorii lucrărilor  au redat propriile trăiri cu plăcerea  de ”a povesti” în imagini.

  Spectacolul susținut de Clubul Copiilor Onești și de Clubul Copiilor Târgu Ocna s-a numit  ”Pentru tine, mamă!”   și a fost deschis de Grupul vocal ”Mugurașii” (coordonator, prof. Gheorghe Culiuc) cu două melodii, una fiind cu ”Păpușa Sănduța”. Momentul  artistic ”Expres cu majoretele” (coordonator prof. Mariana Oșteanu) a fost prefațat de  ritmurile muzicii folk. Este de evidențiat faptul că interpreții de muzică folk coordonați de prof. Mihai Teleagă, de la Clubul Copiilor Târgu Ocna au încântat publicul cu multe melodii frumoase, ”de top” : ”Nebun de alb”, ”Visător”, ”Tata și caii”, ”Amintire cu haiduci”, ”Piatra Doamnei” și ”Ana lui Manole” – fiecare într-o interpretare  ce dovedește  dragostea  pentru  acest gen de muzică.  Și momentele de poezie (coordonate de prof. Lăcrămioara Serea) au adus  trăirea exprimării celor mai frumoase sentimente  pentru mama.

  În cadrul acestui  spectacol au mai evoluat  Grupul  vocal ” Steaua Dorului” (coordonator  prof. Gheorghe Culiuc), care a interpretat melodia ”Seară albastră”), formația  de dans modern ”Dinamic” (coordonator prof. Mariana Oșteanu), ce a prezentat  un dans popular stilizat dar și un dans modern iar spre final Trupa ”Aerobica”, de la Clubul Copiilor Târgu Ocna. Sub coordonarea  prof. Anca Stoica această trupă a prezentat ”Dansul  Buburuzelor” și ”Valsul  fluturașului”. Este  de remarcat faptul că evoluția grupurilor de dans modern, venite de la Onești (”Expres” și ”Dinamic”) dar și a Trupei ”Aerobica” din Târgu Ocna, a fost la înălțime, bucuria celor care au urcat pe scenă fiind și mai mare deoarece  au rezonat cel mai bine cu jocul de lumini! De asemenea, este de  apreciat participarea în acest spectacol, sub coordonarea prof. Gheorghe Culiuc,  cu multe momente muzicale, a unor copii talentați (Rareș Racoș a cântat la orgă două melodii de muzică ușoară, David Trifan a fost prezent cu un colaj de muzică populară iar Grupul vocal ”Crăițele” a prezentat câteva piese muzicale).

  Pe lângă faptul că a fost o idée frumoasă  realizarea acestui spectacol, rămâne  bucuria  trăită de participanți (sala fiind aproape plină), care  și-au adus aminte de copilărie și de cea mai scumpă ființă din lume – mama! Iar protagoniștii  acestui spectacol  și realizatorii lucrărilor  din expozițiile  organizate, au trăit din plin faptul că sunt pe un drum  plin de bucurii, unde aptitudinile  artistice  care ies la iveală îi vor călăuzi spre succes! 

*Sunt  mai multe  noutăți la Clubul Copiilor din Onești! În timp ce fetițele de la Cercul de dans modern, coordonat de prof. Mariana Oșteanu (aici  activând opt formații, cu 130 de  passionate ale dansului modern), participă la  competiții naționale și aduc  trofee valoroase în municipiul de pe Trotuș,  nu se lasă mai prejos  nici cei de la Cercul de pictură / desen (coordonat de prof. Elena Beatris Pâsoi) . La Concursul de ”Ex Libris” organizat de Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești ei au fost în concurență cu cei de la liceele de artă și participă la numeroase concursuri organizate în țară! Vom reveni  cu performanțele înregistrate și mai dăm o veste mare pentru Onești: în zilele de 5 – 7 Mai se organizează în municipiul nostru cea de-a XX a ediție a Festivalului Național ”Meridianele  dansului”.      Ion Moraru 

Distribuie articolul!