În pofida acestor timpuri în care ”nava culturii navighează tot mai greu” și când gândurile și speranțele noastre se leagă de viitor, ”universul cultural – artistic” băcăuan este plin de putere și de vitalitate în organizarea unor manifestări culturale de excepție. Recent, scriitoarea Tincuța Horonceanu Bernevic, muzeograf la Casa Memorială ”George Bacovia” din Bacău a declarat despre poezie că ” este un mod de a trăi frumos, de a liniști vremurile tulburi, de a renaște odată cu primăvara care se apropie!” La aceeași ”intensitate artistică” asemănătoare ”serii bacoviene” înscriem și activitatea ”Conexiuni culturale” organizată la începutul lunii martie de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Bacău în colaborare cu Consiliul Județean Bacău și Unitatea Administrativ Teritorială Cașin la Școala Gimnazială ”Înv. Neculai Pâslaru” din Cașin. ”Ion Creangă – reper al literaturii naționale”, ”Cașin – vatră de cultură populară”, o prezentare și donare de carte de către CJCPCT Bacău și realizarea unui program artistic susținut de către elevii Școlii Gimnaziale ”Înv. Neculai Pâslaru” din Cașin au fost ”bornele” acestei manifestări culturale, care au umplut de bucurie și naturalețe o sală frumos împodobită cu obiecte tradiționale din zonă. A fost o manifestare ”de suflet” și argumentăm prin faptul că directoarea acestei școli (prof. Nadia Elena Manea) împreună cu alte cadre didactice și cu numeroși elevi au îmbrăcat straiele costumului popular național al meleagurilor cășunene iar oaspeții s-au bucurat de tradiționala ospitalitate, fiind întâmpinați cu pâine și sare! Această activitate s-a bucurat de prezența parlamentarului Ionel Floroiu (fiu al meleagurilor comunei Cașin), a primarului comunei, prof. Cosmin Curelea), a conf. univ. dr. Ioan Dănilă. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău a fost reprezentat la cea mai mare înălțime de managerul acestei instituții, Florin Zăncescu precum și de etnograf Feodosia Rotaru, de Olguța Pâțu (Director al Școlii de Arte și Meserii Bacău) și de Amedeo Spătaru, care și de această dată a imortalizat evenimentul în cele mai expresive imagini. Menționăm că în cadrul acestei activități a fost prezentat în premieră filmul documentar ”Neculai Comăneciu – Tezaur uman”, astfel că alături de venerabilul tâmplar al Cașinului distins cu deosebita distincție acordată de Ministerul Culturii s-au aflat cunoscuta interpretă Gabriela Comăneci (nepoată a meșterului tâmplar) și ”căutătorul asiduu” a izvoarelor de frumusețe ale meleagurilor cășunene – Constantin Tudose.
”Este pentru prima dată când ne aflăm la Cașin, acum fiind prezenți pentru a-l sărbători pe Neculai Comăneciu – <<Tezaur uman viu>>. De mai bine de 10 ani organizăm acțiunile <<Conexiuni Culturale>>, în baza unui parteneriat încheiat cu primăriile din localitățile județului Bacău… iată că acum, după activitățile organizate în acest an la Sascut și Geoseni, am ajuns și la Cașin, unde vom dona mai multe titluri de cărți realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, prin specialiștii săi, cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, pe teme de cercetare din domeniul artei și culturii tradiționale!”, a declarat în deschiderea acestei activități managerul CJCPCT Bacău, Florin Zăncescu. Dintre cărțile care vor bucura cititorii din Cașin, ce au fost donate la acest eveniment remarcăm ”Decemiianuarie” (o antologie realizată de conf. univ. dr. Ioan Dănilă, care cuprinde colinde, urături, sorcove, ea fiind însoțită și de un CD), un volum despre neîntrecutul violonist băcăuan Ion Drăgoi, albumul ”Arta naivă băcăuană” (care a fost prezentat de etnograf Feodosia Rotaru) și altele.
”Miezul” frumoasei activități culturale de la Cașin a fost cinstirea marelui prozator Ion Creangă, ”unul dintre cei mai importanți scriitori români. Dacă despre Ion Creangă conferențiarul universitar doctor Ioan Dănilă a menționat că ”în anul 1980 s-a creat o mișcare la nivelul României, ce angrena faptul că opera marelui humuleștean <<este prea obositoare>> pentru un ardelean, un dobrogean și muntean și este numai pentru moldoveni”, când a venit rândul elevilor Cașinului să își exprime prețuirea pentru acest scriitor … au reușit, în mod deosebit! În lumina unui vechi Ceaslov și după ce au scotocit prin lăzile de zestre ale bunicilor, elevii clasei a VII a, de la Școala Gimnazială ”Înv. Neculai Pâslaru din Cașin au realizat un interviu despre viața și opera scriitorului Ion Creangă. Ei au răsfoit astfel filele ”Amintirilor din copilărie” și au făcut și ”o călătorie în lumea poveștilor”, fapt pentru care trebuie felicitate cadrele didactice ale școlii, care au pus în practică și această metodă nouă de învățare, recomandată elevilor – interviul! ” Prof. Nadia Elena Manea, director al Școlii Gimnaziale ”Înv. Neculai Pâslaru” din Cașin a declarat despre acest moment cât și despre întreaga manifestare culturală:” Mulțumesc colegilor, copiilor, părinților și celor implicați. Am dovedit că suntem o echipă și numai împreună putem realiza activități care îmbogățesc bagajul spiritual al copiilor. Nu vrem să impresionăm pe nimeni, doar să dăm suflet școlii și să dăruim din preaplinul de iubire, totul pentru copii!”
Părtași la aceste momente au fost și invitații frumoasei și ineditei activități culturale de la Cașin! Solista de muzică populară Gabriela Comăneci a interpretat câteva melodii din salba folclorului de pe aceste meleaguri, astfel că un moment încântător a fost ”să purtăm sârba cu foc”, în videoclipul melodiei întrecându-se în dans feciorii Cașinului. Parlamentarul Ionel Floroiu a găsit de cuviință să amintească de copilăria și profunda sa legătură cu locurile natale. ”M-am născut la 14 noiembrie 1962 la Curița, comuna Cașin și la 14 ani am plecat de acasă urmând Liceul de Poștă și Telecomunicații din Bacău și apoi Școala Militară. Am frați în zonă dar ceea ce am mai prețios în suflet sunt prietenii mei și aceste meleaguri, unde întotdeauna vin cu drag și cu multe emoții! Și pentru mine, în Curița Cașinului, Ion Creangă a fost un inspirator, el oferindu-ne prilejul să sărim gardurile, să furăm cireșe! Așa cum domnul Neculai Comăneciu duce mai departe tradiția culturală a Cașinului, să transmitem acestor tineri plăcerea de a lucra în arta lemnului, a cusutului! Mulțumesc autorităților locale și județene că sprijină aceste activități culturale!”, a menționat deputatul Ionel Floroiu în cuvântul său, el fiind implicat profund în viața comunei Cașin, fiind prezent mereu la evenimentele organizate aici.
În comunitatea Cașinului
Prof. Cosmin Curelea, primarul comunei Cașin, care a fost însoțit de viceprimarul Ion Flintoacă, a rostuit toate lucrurile legate de această manifestare, menționând:”Mulțumesc că sunteți alături de noi la acest eveniment, <<Conexiuni culturale>>! Este o onoare pentru noi că se desfășoară la Cașin această activitate și mulțumesc cadrelor didactice, elevilor ce <<ne-au ancorat în realitate>>! Ei ne motivează și iată, după vremurile pandemice, sunt medicamentul potrivit”. Reverberația lăuntrică a acestui eveniment a fost sintetizată de primarul comunei Cașin, prof. Cosmin Curelea când a mărturisit:”Cuvintele sunt din suflet, nu mi-am pregătit un discurs special! Fără implicarea oamenilor ce sprijină aceste obiceiuri și tradițiile populare nu am reuși! Iată, ne bucurăm că meșterul popular Neculai Comăneciu a fost desemnat <<Tezaur Uman Viu>>! Domnul Constantin Tudose se preocupă pentru păstrarea tradițiilor comunei Cașin… Sunt peste 1000 de gospodării tradiționale specifice zonei, cu dantelării în lemn! Suntem onorați de acest lucru, suntem în inima țării! <<Jos pălăria>> pentru comunitatea Cașinului! Dacă s-ar vedea din centrul Bucureștiului, suntem un exemplu de urmat!” Edilul – șef al comunei Cașin a mulțumit domnului Florin Zăncescu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău pentru colaborare și pentru donația de cărți care a fost făcută și a menționat:”cei mai frumoși ghiocei pentru acest eveniment cultural deosebit sunt aplauzele noastre!”
Dacă oaspeții de la Bacău au apreciat Școala Gimnazială Cașin ca fiind ”o școală superbă”, într-un dialog deschis între conf. univ. dr. Ioan Dănilă (de la Universitatea ”V. Alecsandri” din Bacău) și Constantin Tudose (ce lucrează la o nouă carte), s-au evidențiat câteva lucruri deosebite: ”Sarica” de la Cașin se regăsește în ”Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă iar în anii 1868 – 1869 Școala Cașin a fost declarată de Ministrul Instrucțiunii drept ”Școală Model”!
Prezentarea, în premieră, a filmului documentar ”Neculai Comăneciu – Tezaur uman”, în prezența protagonistului principal (născut în februarie 1933), a încheiat acest frumos eveniment cultural- artistic, cu realizarea de fotografii pentru un album al timpului. Parafrazând o vorbă a meșterului cioplitor de porți ale Cașinului, Neculai Comăneciu –”în fiecare om se naște un talent! – în fața blitz-urilor aparatelor de fotografiat prof. Amedeo Spătaru și-a dovedit măiestria! Menționăm că prezentarea filmului documentar a fost foarte emoționantă, privirile celor prezenți fiind îndreptate atât spre ecran cât și spre ”eroul” acestei filmări – meșterul popular Neculai Comăneciu, imaginile surprinzând ”bijuteriile adevărate” ale Cașinului, porțile de lemn! Ion Moraru