Minute câștigate!

Minute  câștigate!

Dacă vrei (ori trebuie) să înțelegi…  cauzele  anxietății, jurnalista Elrena Tarasova din Basarabia (de la site-ul noi.md),  a selectat  mai multe recomandări  din cartea lui Imogen Dall «De la epuizare la echilibru», pe care le oferim cititorilor  AMPRENTEI  DE  ONEȘTI!

 

.Începe cu principalul:

Cînd ai băut apă ultima oară?

Cînd ai consumat alimente sătătoase ultima oară ?

Cînd ai respirat aer proaspăt ultima oară?

Cînd ai făcut exerciții sau întinderi ultima oară ?

Cînd ai făcut baie ultima oară ?

Cînd ai dormit bine ultima oară ?

Bucură-ți corpul. Elimină cel puțin patru puncte din această listă, înainte de a încerca și altceva – foarte posibil, că va dispărea o parte din senzațiile neplăcute. Corpul tău cere să fie respectat.

 

Respiră profund

 

Chiar dacă te simți ”un ursuleț de catifea” (un dolofan care se înviorează doar la vederea bucatelor), nu un yoghin, oricum respirația profundă își va demonstra eficiența în combaterea stresului. Da, înțelegem că sună prea simplu ca să fie credibil. Însă numeroase studii au confirmat relația dintre respirația profundă și starea de liniște. Poți începe chiar acum. Pune o palmă pe burtă, alta – pe piept și timp de cinci secunde inspiră profund, aerul direcționează-l în cavitatea abdominală. După care expiră-l lent pe gură. Inspiră și expiră de zece ori, conform acestei metode. Închide sau lasă ochii în jos și verifică dacă au mai rămas tensiuni în careva parte a corpului. Dacă vei practica des această metodă, vei începe să folosești în mod automat exercițiile de respirație pentru a combate stresul. Ține un jurnal al dispoziției Zilnic, urmărește-ți dispoziția și reacțiile. Poate, ești influențat de o  anumită ”declanșare” (spre exemplu, un termen care se apropie, sau o ieșire publică). Sau, după ce ai conștientizat să ți-ai asumat prea multe, începi să te agiți ”ca broasca ce a căzut în ceaunul cu lapte”. Descriindu-ți senzațiile, te vei înțelege mai bine pe tine însuți și vei conștientiza ce factori te stresează. Respectiv, vei fi pregătit!

 

Planifică-ți relaxarea

 

Înțelege care ocupații te ajută să scoți tensiunile și acordă-le din timp spațiu în programul tău. Adică, în loc să aștepți clipa de criză, permite-ți să te relaxezi în mod repetat, în cursul săptămînii. Va fi de folos și activitatea fizică, de exemplu alergările sau dansurile, dar și cea de creație: colorare, desen, ceramică, gătitul sau lucrul în grădină. Dar nu aștepta rezultate excelente – mai ales, nu dintr-o dată. Nu ești obligat să fii profesionist în toate doar pentru că ești deja matur. Ești plătit pentru aceasta? Nu. Intenționezi să dezvolți  o afacere de producere a bijuteriilor? Sper că nu. Permite-ți să fii doar un amator. Mișcă-te oricum Activitatea fizică este metoda de combatere a stresului, confirmată științific. O noutate bună: nu trebuie să cumperi multe haine sintetice și să te epuizezi în exerciții. Dacă, desigur, nu își dorești asta. Orice activitate fizică te ajută să lupți cu stresul. Fă ceea ce îți place. Poți învăța ceva nou – să zicem, să dansezi rumba. Îți închipui cum vei dansa la petreceri! Imogen Dall preferă să se îmbrace frumos și să facă plimbări îndelungate, sau acasă să facă yoga fără a-și scoate pijamaua. Dar ține minte, că stresul reduce rezistența, așa că nu te judeca prea aspru. Nu tu, ci situația nefavorabilă e de vină. Începe cu încetul, apoi bagă viteză.

 

Ieși la lumină!

 

Iluminarea naturală este benefică pentru sănătate. Dacă locul de muncă ți-i la geam, în fiece noapte dormi în medie cu 45 minute mai mult. Încearcă să iei masa în aer liber și să te plimbi. Trăim laolaltă, cu toții – nu crede că ești obligat să tragi totul de unul singur. Analizează-ți viața de zi cu zi și identifică sferele în care ai nevoie de ajutor. Poate, te-ar ajuta sprijinul rudelor și prietenilor; sau ai putea angaja o organizație terță pentru îndeplinirea unor sarcini. Permite-ți să te lași în nădejdea altora. Dar plimbările îndelungate și somnul dulce nu vor fi foarte eficiente, dacă la serviciu ai un dezastru și standarde prea ridicate. Să le simplificăm și pe ele. Odihnește-te de muncă (da, chiar acum)! Șapte reguli ale încetinirii. Cum învățăm să ne odihnim cu adevărat? Poate, mai multe ore, zile sau chiar săptămîni hipnotizezi monitorul, însă munca nu merge. Și iată că citești fraza: «Fă o pauză» și îți spui: «De parcă am posibilitatea!» Dar ai nevoie nu de o simplă pauză, ci de o resetare totală a conștiinței. Nu contează dacă muncești ziua deplină sau ai un program redus, – ia o pauză. Plimbă-te. Mergi cît mai mult.. Ocupă-te de <<tai-chi>> sau de  dans. Vorbește cu cineva la telefon.  Deretică prin  casa, fă ordine. Întinde-te. Relaxează-te.! Dacă ”nu poți elibera o zi întreagă”, încearcă să schimbi peisajul. În timpul întreruperii pentru masă, nu sta în  casă – fă o plimbare. Dacă se poate, încheie ziua de muncă într-o cafenea sau la bibliotecă. În cel mai rău caz, schimbă ocupațiile, rezolvă alte sarcini.

 

”Lista” lucrurilor care te încurcă!

 

Dacă în cap ”roiesc” ideile, e greu să te concentrezi, dar mi-te să mai și lucrezi productiv. ”Pleacă urechea” la ceea ce te deranjează, înscrie fiecare punct, chiar și mărunțișuri de genul «mă doare capul», «am uitat să-și felicit prietenul cu ocazia zilei de naștere » sau «demult trebuia să spăl hainele, dar ele așa și stau grămadă ». Alege una-două probleme pe care le poți rezolva azi. Dacă nu ai o soluție evidentă, spre exemplu ai scris «mi-e trist», – alege un timp anumit în care îți permiți să te neliniștești. Aceasta este o tehnică de terapie cognitiv-comportamentală, care constă în faptul că alegi locul și timpul pentru a cugeta la cele care te neliniștesc. Astfel anxietatea nu te va chinui ziua întreagă. Muncește cu întreruperi ! Împarte-ți ziua de muncă în părți nu prea mari. Între ele să fie minim trei întreruperi pentru ceai, două pentru masă și una pentru o plimbare benefică sănătății – aceasta  este ”remunerarea” ta! Acum alcătuiește lista tuturor treburilor de o zi, dintre ele alege-le sarcinile cele mai detestabile. Fii indulgent cu tine însuți – îndeplinește o singură sarcină detestabilă pe zi. Identifică factorii negativi! Analizează, ce anume te irită. De cele mai multe ori se poată găsi o soluție. Dacă în jur toți știu doar să se jeluiască, – încearcă să găsești un alt anturaj. Dacă consideri că ești subapreciat, te plictisești, iar munca îți pare prea simplă – vorbește cu șeful sau alcătuiește o strategie a carierei. Dacă muncești pentru sine, atrage atenție eficienței tale. Iar dacă totul ți se pare indiferent, revizuiește-ți concepția de viață și găsește ceea ce te va inspira. Alcătuiește lista lucrurilor pe care nu le vei face Așa te vei ajuta să nu te amărăști dacă nu poți face absolut totul, și să te concentrezi asupra lucrurilor care într-adevăr merită atenție. Notează tot ce ai de făcut, dar nu imediat. Privește această listă și inspiră profund. Le vei face pe toate, dar nu azi. Dă la o parte prima listă și alcătuiește alta – de această dată, a treburilor care urmează să le faci obligatoriu azi. Ideal ar fi ca ea să conțină doar trei puncte. Concentrează-te pe ele.

 

 Lent nu înseamnă rău!

 

”Nu poți merge zi de zi cu toată viteza!” Un astfel de ritm este un ”bilet garantat” pentru acceleratul «Epuizare», care te va duce direct în iad. Analizează care este viteza cea mai confortabilă pentru tine, și menține-o mereu. Încearcă să faci măcar cîte ceva… Permite-ți să îndeplinești o sarcină nu foarte bine. E mai bine ca deloc. Uneori «nu foarte bine» după o perfectare devine «destul de bine». Capabilitatea de a-ți recunoaște posibilitățile este semnul maturității emoționale. Dacă ești mereu rugat să faci o muncă «urgentă», nu o pune la grămada comună. Întreabă la care sarcini poți renunța ori să le lași pentru altă dată, pentru ca să eliberezi timp lucrării urgente. Acceptă faptul că nu poți realiza munca la timp! Niciodată nu sacrifica sănătatea și starea de bine în favoarea muncii! Nu crede miturilor cum că ”toți oamenii de succes au suferit și au muncit pînă la epuizare”. Dacă nu poți soluționa problema în timp util, recunoaște asta și învață din greșeala comisă. Nu există un vis, de dragul căruia să sacrifici fericirea și sănătatea. Nu crede miturilor, că adevăratul succes cere consacrare deplină, pînă la epuizare. Ești o personalitate și meriți să fii fericit. Nu ești doar munca ta, ești un om minunat, grație căruia lumea devine mai bogată. Marcați micile victorii!

 

 Nimeni nu observă pașii mici…

 

Nimeni nu observă pașii mici și scopurile mărunte și ai putea decide dacă munca ta este ingrată și inutilă! Identifică un scop, și recompensa pe care o vei primi pentru atingerea lui. Alege din cele care te vor bucura cu adevărat. Dacă dorești, proiectează-ți propriul calendar: Ai îndeplinit o sarcină – ai dreptul ”să deschizi o ferestruică!” Da, în spatele ei poate fi orice, chiar și vizionarea următoarelor episoade ale ”telenovelei”. Este important să te tratezi cu bunăvoință la sărbătorirea următoarei realizări. Formează asociații pozitive cu munca ta, nu te certa pentru greșeli: ele vor apărea destul de des, că doar ești un om obișnuit. Prin acțiuni simple, vei acumula puteri și vei înțelege cauzele epuizării. Credem în tine și îți dorim succes!              Elrena Tarasova

În foto,  o lucrare  realizată de  Maria Blanchard, una dintre pionierii mișcărilor avangardiste de la începutul secolului XX (imagine  postată  pe o rețea de socializare de Dorina Brândușa Landen din Deva) 

Distribuie articolul!