”Bucuria de a fi copil”

”Bucuria de a fi copil”

În municipiul Onești a fost lansat Concursul Local  Interdisciplinar ”Bucuria de a fi copil” (Religie, Limba și literatura română, Educație plastică). Acest concurs este deschis și  acțiunilor de voluntariat și proiectelor caritabile. În Argumentul justificativ al acestui proiect se menționează: ”Într-o lume în care imaginea pare a avea prioritate, ne amintim tot mai rar de puterea cuvântului. A învăța presupune a descoperi realitatea, a cunoaște lumea. Este nevoie să ajutăm elevii  să recepteze frumosul, să-l guste și să-l comunice altora, să descopere  bogăția de idei și sentimente, să cunoască viața, lumea, societatea. Acest proiect oferă un cadru în care elevii vor descoperi  aspecte noi, pe care le vor integra în structuri cognitive deja formate, inducând  sentimentul utilității acțiunilor  lor”.

Proiectul are  scopul de a dezvolta  creativitatea, gândirea proprie, libertatea de exprimare  în realizarea unor compoziții literare și artistice. Grupul – țintă al Proiectului ”Bucuria de a fi copil” îl reprezintă elevii claselor V – VIII  care îndrăgesc religia, literatura, jocul și le place să viseze și să-și împărtășească visul în scris. Concursul se adresează și profesorilor, pentru care disciplinele de studiu nu sunt ”simple sertare cu niște cunoștințe”, folosite la obiectul respectiv ci reprezintă un tot unitar care poate fi și trebuie folosit în viața de toate zilele.

Acest concurs a început în zilele de 6 – 10 martie la Școala Gimnazială ”George Călinescu” din Onești, unde a fost pregătită tematica întregii acțiuni. Până în ziua de  19 mai sunt așteptate pe adresa Școlii Gimnaziale ”George Călinescu” (Strada Armoniei, nr.4 Onești, Cod poștal 601137) lucrările realizate de participanți, acestea fiind  repartizate pe secțiuni. În ziua de 31 mai 2023 la Protoieria Onești va avea loc premierea participanților la acest concurs.

Profesoarele Cătălina Cernica și Emilia Mariana Spătaru (organizatoare ale concursului) ne-au prezentat câteva  aspecte inedite  ale concursului:”La secțiunea de literatură este propus un fragment din volumul <<Vineri sau viața sălbatică>> de Michel Tournier. Elevii sunt invitați să creeze cu ajutorul cuvintelor noi aventuri pentru  legendarul erou Vineri, cel salvat de Robinson Crusoe pe insula pe care a naufragiat în Oceanul Pacific. La secțiunea  religie  tema este  <<Sfinții – copii ai Ortodoxiei>> iar la secțiunea  creație plastică este propusă tema <<În lumea mea>>. La secțiunile literatură și religie lucrările trebuie să fie scrise de mână, fiind mai multe criterii de evaluare”.

Pentru secțiunea de creație plastică ”îndemnul” de a desena ”o lume cum nu este alta” e dat de cuvintele:”Aproape întotdeauna asociem copilăriei o lume imaginară, ideală, în care personajele sunt deopotrivă reale și fantastice. Lumea este în așteptarea de a fi  arătată cu toate elementele de decor și personaje. Ai libertatea de a alege tehnica de realizare, pentru a potența expresivitatea”.

Un lucru demn de remarcat este că fiecare elev din clasele V – VIII poate să participe la una, două sau la toate cele trei secțiuni ale concursului. Fiecare plic adresat Concursului Local Interdisciplinar ”Bucuria de a fi copil” va conține și un plic timbrat autoadresat iar lucrările vor avea scrise pe verso alături de numele și prenumele concurentului, școala unde acesta învață și numele profesorului coordonator. Evidențiem faptul că profesorii Mioara Grigore, de la Școala Gimnazială Bogdănești, Claudiu Barna, de la Școala Gimnazială Oituz și din municipiul Onești profesorii Otilia  Bârgăoanu, de la Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu”, Paula  Cautiș, de la Școala Gimnazială Nr. 1, Dana Coșa, de la Școala  Gimnazială ”Emil Racoviță” și Adina Vrînceanu, de la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”  sunt  cadrele  didactice  ce  coordonează  elevii  din instituțiile de învățământ menționate, care participă la acest concurs.                             Ion  Moraru

 

Distribuie articolul!