În foto, copaci înfloriți în … Andorra!
* Premierul Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă 29 aprilie un bilanţ al activităţilor din această săptămână, arătând că a început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi la 40 de lei, dorind ca măsura să se aplice începând cu 1 iulie. (News.ro)
* Fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman a declarat că ţara noastră trebuie să aibă curajul de a lupta pentru acceptarea în spaţiul Schengen. Fostul diplomat a susţinut că poziţia autorităţilor de la Viena este nejustificată, iar în spatele refuzului aderării țării noastre s-ar afla influenţele ruseşti. (Hotnews)
* Kelemen Hunor a fost ales ieri 29 aprilie, la Congresul UDMR, pentru al patrulea mandat la conducerea acestei formațiuni politice. (News.ro)
* Federal Aviation Administration (FAA) a suspendat temporar orice lansare a rachetei Starship, după ce prima lansare din 20 aprilie a provocat numeroase daune. FAA anchetează rapoarte potrivit cărora bucăți de ciment au lovit rezervoare de combustibil situate lângă rampa de lansare, iar o cantitate mare de praf și particule de cenușă s-au împrăștiat în aer și au ajuns inclusiv pe plajele din regiunea Boca Chica, acolo unde trăiesc numeroase specii de păsări. Principala ipoteză este că inginerii SpaceX au subestimat forțele generate de lansarea rachetei. (CNBC)
* Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a transmis sâmbătă omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar. Suma este egală cu cea oferită Kievului anul acesta de blocul comunitar. (Adevărul)
* Pilula de avort urmează să devină disponibilă în Japonia, unde femeile nu au acces, în prezent, la avort pe cale medicamentoasă, în urma autorizării acesteia de către Ministerul japonez al Sănătăţii. Avortul este legal în Japonia din 1948 – până într-a 22 săptămână de sarcină – însă necesită consimţământul soţului sau partenerului. (G4Media)
* Tanzania caută investitori pentru a construi cel mai lung pod din Africa, cu o lungime de 50 de km, ce va lega continentul de insulele Zanzibar. (Link)
* Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri 28 aprilie la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. Importurile în cele cinci ţări vor fi blocate, cu excepţia cazului în care vor tranzita către alte ţări din UE sau în ţări terţe. (News.ro)
* The Economist are un material dedicat României în care arată că economia în creștere transformă țara, la fel ca Italia în anii ‘70, dintr-o țară de emigranți într-una de imigranți, angajații străini, în special din Asia, venind aici pentru a lucra. (TheEconomist)
* Datele Fiscului arată că marile companii au virat mai puțini bani la stat în primele trei luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nu pentru că ar fi acumulat arierate, adică datorii restante, ci pentru că mediul economic a fost mai dificil. În primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arieratele mediului privat s-au redus cu circa 8 la sută, în timp ce cele ale firmelor de stat au crescut cu peste 8 la sută. (Digi24)
* România a plătit jumătate de miliard de euro pentru achiziționarea a 35 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID. Peste un sfert dintre ele au fost declarate pierderi. (Libertatea)
* Simona Halep a declarat, într-un interviu pentru Tennis Majors, că nu cere un tratament special în cazul său, după mai multe luni de suspendare provizorie pentru dopaj, ci cere doar să fie judecată, pentru ca apoi să aibă şansa de a-şi continua cariera. Halep a precizat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. (News.ro)
*Și câteva date despre… ”audiența” AMPRENTEI DE ONEȘTI! Cei mai mulți cititori ai acestui site au vârsta cuprinsă între 45 – 54 ani (bărbați – 55 la sută, femei – 44 la sută). Oarecum previzibil, în număr mare urmăresc site-ul și persoanele în vârstă de 35 – 44 ani iar la segmentul de vârstă peste 55 ani procentul cititorilor noștri este egal între bărbați și femei. Ca un fapt deosebit numărul cititorilor tineri (cu vârste cuprinse între 25 – 34 ani ) este mai mare decât cel al cititorilor de peste 55 ani (în procente 15 la sută față de 12 la sută). Cei mai mulți cititori ai site-ului sunt din Onești și …respectând probabil ”trendul demografic” al acestui municipiu, pe locul 2 este … Bucureștiul iar pe locul 3 – Bacăul! Orașul Târgu Ocna, cu un număr relativ mare de cititori ai acestui site concurează cu… Londra, după cum apare pe internet la numărul și localitățile de unde sunt vizualizate articolele de pe site! Din străinătate figurează și numele altor mari orașe: Torino, Madrid, Roma, Lyon, Bruxelles, Atena… Comăneștiul, Moineștiul, Slănic Moldova, Adjud dar și orașele Iași, Galați, Focșani, Brașov, Târgu Mureș apar pe listele menționate alături de Roman, Suceava, Brăila, Buzău, Constanța și altele. Comunele de pe valea Cașinului sunt cu comunele Bârsănești, Dofteana (o surpriză plăcută!) și Oituz ”în luptă puternică” (în fiecare din acestea fiind un număr însemnat de cititori), aici întâlnind și comunele Berzunți, Târgu Trotuș, Sascut, Urechești, Căiuți și altele. Mai menționăm că impactul unui articol are în medie 3380 cititori, 20 – 30 dintre ei fiind urmăritori noi ai site-ului AMPRENTA DE ONEȘTI. De asemenea, un articol poate crea până la 1250 interacțiuni.. iar acesta este articolul cu numărul 1303!