Seară de elevație spirituală și artistică

Seară de elevație  spirituală și artistică

Mediul, momentul și  condiția interpretativă determină succesul unei prestații artistice. Mediul: Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Duhului Sfânt din Onești; momentul: intervalul dintre sărbătorile religioase Învierea Domnului și Înălțarea Domnului; interpreții:Corul ”Capella Transylvanica” de la Academia Națională  de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj și un surprinzător de bine pregătit  cor de copii – ”Allegria”al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Onești. Să adăugăm publicul, multă lume selectă, preoți, enoriași, intelectuali, oameni de afaceri, factori din administrația municipală în frunte cu însuși primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină.

Prefațând manifestarea care a avut loc în ziua de 7 mai părintele paroh Justinian Alupei a declarat că este o adevărată onoare pentru oneșteni prezența artiștilor de la Cluj, veniți să potențeze bucuria sufletească  prilejuită de Învierea Domnului. Întâlnirea a fost programată de multă vreme,  a fost binecuvântată de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului , și s-a realizat  datorită efortului considerabil depus de profesorul Aristică Vaida.

Corul de Cameră ”Capella Transylvanica”  are o tradiție  îndelungată, fiind fondat în 1955. Timp de 30 de ani a fost condus de  profesorul Dorin Pop, iar din 1985 de discipolul acestuia, Cornel Groza. Participant la numeroase festivaluri naționale și internaționale, acest cor este multipremiat. În naosul vast al Catedralei, deocamdată  în curs  de finisare, cu pereții hașurați așteptând pogorârea sfinților prin  mâna binecuvântată a  zugravilor, se așterne  o liniște incredibilă  în raport cu cele  câteva sute de spectatori ai acestui concert. Coriștii își  ocupă  locul în fața Porților Împărătești după un plan bine gândit și, în aplauzele mulțimii, apare dirijorul. Un bărbat carismatic, ochi inteligenți,  zâmbet de om bun, forță de cooperare cu sala și, bineînțeles, cu membrii corului. Absolvent al  Academiei Muzicale clujene, având ca mentor pe  marele compozitor Sigismund Toduță, prof. univ. Cornel Groza deține o experiență impresionantă: 50 de ani în domeniul muzical, în principal ca dirijor.

Repertoriul serii  este alcătuit exclusiv din cântece religioase aparținând  compozitorilor români. ”Tatăl nostru” de Emil Simion, ”Isuse Hristoase” de Gheorghe Cucu și un vechi ”Axion” al ieromonahului Macarie, într-o interpretare fără cusur, se ridică spre bolta înaltă a Catedralei, solemnă probă de admirație pentru puterile celeste. Cu piese muzicale compuse de Gheorghe Dima și Augustin Bena, publicul este cucerit de calitățile  interpretative ale corului: robustețea emisiei, amplitudinea scării dinamice, sobrietatea stilistică și acuratețea în exprimare. Odată cu  piesele următoare, aparținând clasicilor Gavriil Muzicescu, Ciprian Porumbescu sau Tudor Jarda vine și o surpriză. Maestrul Cornel Groza  îi trece bagheta discipolului său, Aristică Vaida. Este un gest semnificativ, ca  o predare de ștafetă  între generații. Noi, oneștenii, avem emoții! Le mai  atenuăm cu ideea  că, după atâtea repetiții și concerte, cu  asemenea talente, mecanismul bine pus la punct al corului merge și singur. Nu este deloc așa, pentru că în interpretare se disting  câteva particularități dovedind valabilitatea  vechiului adevăr că o piesă muzicală sună diferit, în funcție de interpret. Acum  și de dirijor! Elevul, ajuns de multă vreme și el profesor, este felicitat de maestrul său. Cu alura lui de veșnic adolescent, deși în curând  va  atinge o  serioasă vârstă rotundă , Aristică Vaida este  omul care  le aduce frecvent  oneștenilor bucuriile muzicii. Născut la Onești, absolvent al Liceului de Artă ”George Apostu” din Bacău și al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, este specializat în arta dirijorală. A înființat  corurile ”Magnificat” al Liceului Teologic”Fericitul Ieremia”  și ”Andantino” al Școlii Gimnaziale ”Ghiță Mocanu”, prezente și premiate la concursuri și olimpiade. Colaborarea cu maestrul Groza s-a întărit  și prin susținerea  gradului didactic I. 

Din nou la pupitru, dirijorul clujean obține maximum de armonie și persuasiune cu piesele ”Fericirile” de Ioan D. Chirescu și ”Miluiește-mă” de Gheorghe Cucu. Adânc sensibilizat, publicul îl răsplătește prin îndelungi aplauze. Cu o  înclinare aproape artistică a capului și a corpului, cu brațele  parcă vrând să  cuprindă întreaga asistență, cu zâmbetul său seducător, dirijorul  își manifestă deschis  mulțumirea de a fi dăruit momente de înaltă  elevație spirituală și artistică. Vine la rând o nouă surpriză: Corul de copii ”Allegria” se atașează corului mare și finalul apoteotic marcat de ”Hristos a Înviat”, transpus în trei versiuni ne ridică –n slăvi! Ne simțim mai buni, mai curați, mai iertători!

 Din nou vocea caldă a părintelui Justinian aduce mulțumiri pentru acest eveniment, care va rămne însemnat în activitatea Catedralei Ortodoxe din Onești. Petru Pavăl, părintele secretar al Protopopiatului Onești dă citire diplomei acordate de ÎPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, corului și dirijorului său.  Maestrul Cornel Groza felicită Biserica, Primăria, Biblioteca Municipală și mai ales publicul, manifestându-și  dorința de a reveni  oricând la Onești.  Prof. Aristotel Pilipăuțeanu

 

 

Distribuie articolul!