Lumină veșnică, Domnule Profesor!

Lumină veșnică, Domnule Profesor!

”A plecat la Ceruri dragul nostru coleg Dumitru Buzatu! Un profesor cu har care și-a iubit profesia și s-a dăruit elevilor cu tot spiritul său generos, liber și nonconformist!” Aceste  cuvinte triste vin  de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești în timpul când parfumul florilor de tei ar trebui să  îmbie  în mireasma sa  frumusețe și nu durere. ”Din  băncile  aflate  în rândul  de la geam” al sălii de curs  murmură  tristețea  foștilor săi elevi:” A fost un om deosebit și un profesor desăvârșit”, ”un profesor extraordinar”.

Nu pot spune  cuvintele  totul!”Domnule profesor, prezența dumneavoastra A CONTAT! Ați făcut o schimbare în mintea elevilor dumneavoastră, și pentru asta vă suntem recunoscători!”, ”Știa să predea, să fie un profesor bun! Să facă iubită materia pe care o preda și să apropie elevii de știință”. Un OM extraordinar, deschizător de minți și drumuri. <<Cercul poeților dispăruți>>,  <<Suferințele tânărului Werther>>  sunt doar câteva dintre amintiri. Lumina veșnică, Domnule Profesor!”

Colegi și oameni de cultură deplâng  stingerea din viață a profesorului Dumitru Buzatu! ”Nu-mi vine să cred!!! Mi-au dat lacrimile! Un Profesor cu majusculă, plecat prea repede!”, a notat   Florina Pârjol în timp ce  de această tristețe este  îndurerat și profesorul Gabriel Fornica Livada: ” Un Om, un Suflet, o Minte! Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!” Profesoara Adina Mitroiu  menționează pe pagina unei rețele de socializare:”Un Profesor de o rară distincție și erudiție! E o mare pierdere… Dumnezeu să îi odihnească sufletul, iar celor rămași spre a-l plânge să le aline adânca suferință!” în timp ce prof. Victor Ciochină a notat:”Drum lin spre stele, drag coleg!” La acest moment trist  autoarea a  mai multor cărți epuizate din librării, Andreea Nanu  a consemnat: ”Dumitru Buzatu  a fost … profesorul atent și generos care mi-a recunoscut, primul!, vocația de scriitor… Simt că a rămas, până azi, cea mai frumoasă biruință… Dumnezeu să vă odihnească, domnule Profesor, în Lumina cu care ne-ați sporit mintea și sufletul!”

Tinerețea, cu valurile ei păstrează asemeni unor nestemate clipele frumoase… ”Despre domnul profesor povestesc oamenilor până în ziua de azi. A reușit să își pună amprenta în viața mea și a multor elevi, cu cele mai frumoase culori și perspective”, își amintește o elevă, gândul său fiind  continuat cu alte amintiri…” … eternele discuții contemporane în legatură cu marii poeți și literatura universală.. Amprenta a fost pusă, mai târziu realizată, în ceea ce mă privește și în multe culori și perspective de care noi atunci nu știam sau înțelegeam! Însă cu timpul deslușite!? Erau cei  <<7 ani de acasă / liceu>>, într-un loc fascinant, datorita acestor  superbi profesori!! Domnul Buzatu, din prima zi, a influiențat prin nonconformism, pozitivitate , optimism, răbdare  timp și bunătate!”

Și adăugăm și alte gânduri ale foștilor  elevi:”Un profesor extraordinar, erudit și un povestitor desăvârșit”, ”Un profesor minunat , cu o gândire liberă, care și -a iubit profesia!”, ”Un profesor nemaipomenit! Un om pe care l-ai întâlnit și nu îl mai poți scoate din suflet niciodată!”, ”Un om și un profesor extraordinar! Nici un fost elev ce cred că îl va uita vreodată! Un profesor blând, calm care ne încuraja mereu creativitatea.”

Lumină veșnică, Domnule Profesor!

COMENTARII

George  Augustin Știrbăț

Cine a fost Dumitru Buzatu? Un spirit pe care România l-a ejectat! Pentru că dacă  l-ar fi îmbrățișat si prețuit, nu ar fi ales sa treacă din doctorat la șofat! E pur și simplu incredibil! Inadmisibil! Mi s-a confesat când a făcut pasul ăsta, forțat de situația de a nu-și putea întreține copiii în facultate din poziția și condiția de profesor! L-am încurajat să faca pasul! Și mi-a mulțumit la vreo doi ani distanță, când ne-am revăzut! El imi fusese exemplu in liceu. Eu i-am fost exemplu după! Îmi spunea la prima întâlnire: “Ce va zice lumea? Corpul profesoral…” pe care il respecta! I-am răspuns: “Prioritatea sunteți dumneavoastră și familia dumneavoastră! Substanța din care sunteti alcătuit vă va aduce respectul meritat oriunde in lumea asta! Eu am găsit asta plecând de la catedra si bântuind prin lume!” La următoarea întâlnire mi-a strâns mâna si mi-a spus: “Ai avut perfectă dreptate! Exact așa s-a întâmplat! Tot ce am învățat m-a ajutat în noua etapă a vieții!” După nici un an de șofat profesionist, faptul ca era “well educated” l-a propulsat în a fi ceea ce  căpitanul unei echipe de fotbal e în teren: coordonator de joc! Adică în scurt timp cartierul general al companiei internaționale pentru care șofa îl făcuse vârf de lance, coordonator al flotei care acționa cu precădere în nord, mai ales Scandinavia! Era mulțumit și fericit, așa cum mi-l aminteam la catedră, eu fiind cel mai apropiat de el, atât la figurat cât și la propriu! Aveam prima bancă lipită de catedră! Uneori șopteam în ore și ne făceam cu ochiul!

Am detaliat puțin doar ca să afle România cine este Dumitru Buzatu! Cel pe care, cred, că nu a fost prețuit la valoarea meritată!  Pentru mine, omul  acesta  ARĂTA ȘI  SE PREZENTA ȘI SE SIMȚEA  CA UN ADEVĂRAT  PROFESOR!

Așadar, din nou, pentru cei ce au ratat șansa de a-l cunoaște: Profesorul Dumitru Buzatu a ieșit mereu în evidență! Și a rămas PROFESOR! Atât la catedră cât și la volan! Și dacă nu l-a cunoscut lumea e mai puțin important! Ajunsese, așa cum a și trebuit, să se cunoască, să se prețuiască, să valoreze, să valorifice și să înțeleagă că e mai important pentru el să cunoască lumea decât sa fie cunoscut sau recunoscut de lume! Aș plăti ORICAT pentru manuscrisul romanului pe care nu stiu dacă l-a terminat! “Autista”, cel despre care face vorbire profesorul Fornica! Aș participa cu suflet și finanțe la editarea și printarea lui! Alături de toți cei ce l-au prețuit! Pentru a rămâne în nota mioritică deja adânc împământenită: valorile se recunosc mai ales după trecerea în neființă… Na, că m-am întins! Dar  Mulțumesc pentru sansa de a spune două-trei cuvinte în memoria acestui super-erou al tinereții mele! L-am iubit și îl voi prețui mereu! Rămas bun, My Mentor!

Odihnă ușoară, suflet neliniștit! Drum lin, amintire și pomenire veșnică! Regrete eterne, Om Minunat!

 

 

 

 

Distribuie articolul!